Kakans storlek är inte statisk

Det är sällan man läser en ledare med sådana skygglappar som man kunde göra i Skånska Dagbladet måndagen den första mars: ”Färre sjuka, färre jobb”.

Ledaren argumenterar att om fler är sjuka, så kan fler arbetslösa jobba för dem som är sjuka. Visst kan detta resonemang verka logiskt, men logiken bygger på att storleken på ekonomin är statisk. Nu är ekonomin allt annat än statisk, som många har fått uppleva den hårda vägen de senste två åren med finanskris och efterföljande lågkonjunktur.

Faktum är att om fler arbetar, d.v.s. inte är hemma på grund av sjukdom, har vi råd med en större offentlig sektor som i sin tur innebär fler jobb inom den samma. Denna offentliga sektor gör att fler människor kan vara friska och produktiva i näringslivet. Resultatet blir det raka motsatta mot vad ledaren resonerade.

Nycklen är, som alliansregeringen har försökt genomföra den senaste mandatperioden, att fler tillför något till produktionen i landet. Reklamen från Arbetsförmedlingen om att man ”inte frågar hur sjuk du är utan vad du kan göra”  är i princip sund. Visst kan detta vara problematisk i praktiken, som det har visat sig i flera fall, men låt oss inte kasta ut barnet med badvattnet. Jag hoppas att en god praxis utvecklas för regelverket så att de goda nationalekonomiska intentionerna inte drabbar de enskilda som systemet är till för att hjälpa.

Ett ändrat perspektiv av före detta sjukskrivna har lett till att försäkringkassan kan ägna sig åt rehabiliteringsverksamet tillsammans med arbetsgivarna. Detta är viktigt för att människor skall komma igång igen efter den så ofta moraliskt nerbrytande upplevelsen av sjukdom.

Så när man läser på samma sida i Skånska Dagbladet att RUT-avdraget är en populistisk vinnarfråga för regeringen, så är det som man har missat hela poängen: alla skall med! Tänk hur förnedrande det är att tvingas jobba svart bara för att staten skattar bort individen från arbetsmarknadens skyddsnät.

11000 stolta människor har tillåtits bli en del av sammhället! Inte ens vissa socialdemokrater kan låta bli att tycka detta är bra.

Länkar

SkD ledare om RUT

Ledare i Sydsvenskan om att ingripa mot sjukdom

Detta blogginlägg är länkad till intressant.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.