Tankar från en natt med nattpatrullen

Natten mellan tidsdagen och onsdagen denna veckan hängde jag med hemtjänstens nattpatruller. Det var två team med två personer i varje. Ett team körde runt i byn och ett team tog rundan på landsbygden.

Vi samlas i hemtjänstens lokaler på Källhaga klockan kvart i tio på kvällen. Uppdaterade körscheman och avrapportering från kvällspersonal. Nycklar till alla planerade stoppen samlades in från nyckelskåpet och sattes i två gigantiska nyckelknippa.

Hemtjänstens lokaler finns på Källhaga

Några stopp inne i Hörby med de sista kvällsbestyren för läggdags hinns med innan det i rasande fart bär av ut mot de östra delarna av kommunen.

Stanna, in, åtgärd, ut och iväg till nästa. Även om det är ett högt tempo är personalen lugn i bemötandet med att guida vårdtagare till toaletten eller byta blöja. Enda gången det hettar till är när ett cyklande tidningsbud utan lampor tillrättavisas.

Enligt personalen var det en relativt lugn natt. Fram emot fyra tiden var jag mer som en zombie – många hallmattor i Hörby har haft en vinglande politiker vars ögonlock tvingades upp av ren och skär viljestyrka.

Raska fötter krävs när man tar rygg på nattpatrullen

Tack och lov blev det mer action vid halv sex, ett antal larm mixat med planerade stopp för att dela ut medicin. Första natten med nattfrost gjorde även sitt att man piggnade till.

Hembesöken avlöste varandra i rask takt. Hemtjänstens elbil smög i stealth mod fram mellan hyreshusen på gångbanorna.

Under resans gång i bilen blev jag förundrad över hur analogt allting var. Hur går metod- och idéutvecklingen till inom hemtjänsten?

Sprungen ur en teknisk miljö ser jag tekniska lösningar på många tidstjuvar. Jag sitter i baksätet och gör några ekonomiska överslag.

Vid sjutiden hade den sista vårdtagaren på listan fått besök och larmet gick över till dag-patrullen. Jag lämnar teamet vid kvart över sju och beger mig hemåt för att stupa i säng och sova fram till lunch – att vara vaken 24 timmar i sträck var något man kunde hålla på med när man var ung, inte nu.

Angående tekniken så kan man ta detta med nycklarna som exempel – vi borde utreda om låsen borde bytas ut mot kod-lås så att man varken behöver sätta ihop nyckelknippan eller åka in och hämta nya nycklar för att effektuera ett larm. Lösningen finns – har vi räknat på vad man kan spara på det?

Ett flertal gånger gjordes tillsyn på vårdtagare, inte sällan på avlägsna platser i kommunen. Jag undrar varför detta inte löses med en kamera i sovrummet kopplat till larmet?

Scheduleringen skedde analogt med textuella beskrivningar av platserna man skulle till. Jag undrar varför scheduleringen inte görs automatiskt med en routing på körschemat. Uppdaterad digital karta med hjälp av GPS i bilen för att hitta rätt snabbt och säkert, även när det kommer nya larm in.

Varför finns inte journalerna digitalt i bilen och möjligheterna att mata in information i systemet direkt efter tillsynen gjorts utan som nu när man efter avslutad runda behöver göra det?

Hur samarbetar man över kommungränserna för att dra nytta av skalfördelar i lås, övervakning och dokumentation?

Dessa och ett antal andra puckar tar jag mig med för utröna vad som görs för att skapa en state of the art hemtjänst i Hörby kommun. Våra anställa och våra vårdtagare behöver det.

Med en effektivare hemtjänst när antalet vårdsökande ökar gör att vi kan fortsätta att hålla nere kostnaderna för administration och kringtid. Då kan vi hårdare fokusera på det levererade värdet till vårdtagaren.

3 svar på ”Tankar från en natt med nattpatrullen

  1. Ewert Nilsson

    Du som lever helt i en digitaliserad värld,ersätt alla i hemtjänsten med robotar,o föresten ersätt socialtjänsten också med robotar o varför inte hela kommunledningen,vi hade inte märkt någon skillnad, då hade vi bl.a. sluppit den förfärliga ”tavlan”o många andra tavlor.Det är säkert inte lönt för mig att lämna det som medborgarförslag,det kommer att avslås av Göte Andersson för han är väldigt rädd om sin stol.

    Svara
  2. Tony

    Vissa saker skall inte digitaliseras.
    Att sätta en kamera för att övervaka medför at5t patienten kan avlida.
    Att ha digitala kodlås innebär att det allt som oftast kommer bli problem att komma in.
    Hoppas inte DU är en person som sitter högt upp i en kommundel.

    Svara
    1. Per Elis Jansson Inläggsförfattare

      Hej Tony, nej sitter högt upp gör jag inte men att använda teknik där det är lämpligt tycker jag fortfarande. Att åka en gång i natten i 20 minuter för att konstatera att en människa sover är inte rimligt när man kan få ett larm om problem då det faktiskt händer något. Det handlar om att leverera värde för slutanvändaren och det finns inget värde för brukaren att någon har varit hemma hos dig under natten och konstaterat att du sov. Värdet uppstår när det upptäckts att du ramlat och man kan åtgärda det.

      Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.