ECB i molnen

Talande bild i väntan på tåget till jobbet. ECB skrapan i Frankfurt försvinner upp i molnen…

Europeiska Centralbanksbyggnaden har revitaliserat ett helt område i östra delarna av centrala delarna av staden.

Fascinerande hur ett grandiost bygge får sådana effekter på livet runt omkring och vilken potential som indirekt skapas. Transformationen faciliteras av goda kommunikationer i form av järnvägsstationoch tunnelbana.

Drar mig till minnes när jag jobbade i Taiwan hur de i början på 2000-talet i Hsinchu byggde en snabbtågsstation på en åker långt från stadens centrum. Kollegan som jag frågade varför man la stationen där svarade ”inget konstigt med det – det växer upp en ny stad runt den”…

Femton år senare ligger stationen inte på åkern längre…

Det är 21 år sedan den svenska folkomröstningen om införandet av euro som valuta i landet. Jag röstade nej då, och om det skulle vara val idag skulle jag rösta nej igen… kanske…

För faktum är att, efter att ha jobbat i hjärtat av Europa nu i sju år har jag blivit mer Europé – min bild av EU som ett maktprojekt är något som verkligen tilltalar mig, troligtvis starkt drivet av Rysslands invasion and Ukraina, men även riskerna med ett mer isolationistiskt USA.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.