Altruistiska apotek en produkt av apoteksreformen

Av | 2012-01-13


Ett av få besök på apotek, men nu har det hänt igen. Naturligtvis var det lång kö till receptuthämtningen – i vanlig ordning. Jag fattar inte varför apoteksreformen inte kunde adressera köerna, vilket var det enda verkliga problemet som fanns innan.

Efter apoteksreformen är det inte så enkelt att man bara går till Apoteket, nej nu skall man välja. Det enda valet jag har gjort är att välja gå in – känner inte att det är så stor skillnad mellan de olika apoteken. Vårdapoteket på sjukhusområdet  i Lund verkar nischa sig med att sälja hälsosnacks. En hylla med smink hade de också, men den hade en anorektisk öststatskänsla över sig med det begränsade utbudet. Just nischningen konstaterar jag utan att kollat på de andra apoteken förutom apoteket i Hörby, som varken har hälsosnacks eller smink. Vet faktiskt inte ens vad det är för firma i Hörby som driver apoteket.

Hur som helst så hade Vårdapoteket i Lund en pekskärm där man kunde kolla sin hälsoprofil. Jag knappade in mina värden och resultatet kom ut i form av en termoutskrift.

När det blev min tur i kassan lämnade jag fram utskriften och bad att få något mot mina dåliga matvanor samt min låga fysiska aktivitet. Expediten tittade på mig med en frågande blick, samlade sig och sa att de inte hade något mot dessa problem.

Jag hade inget annat att göra än att acceptera, men jag tycker nog att farmaceuten kunde gå upp till radiologen och hämta lite radioaktivt material för att jag skall bli högaktiv. För vad kan vara bättre än att behöva bli begravd i ett bergrum inkapslad i koppar och bentonitlera? I stället rekommenderas ökad puls och att bli lite varm och svettig. Räcker det inte med att ge sina politiska motståndare detta?

Men icke, inte ett enda piller fick man. Jag får mina andra burkar, betalar och går därifrån förundrad – var fanns haken? Vad använder apoteket informationen till? Dimensioneringen av Nikotinellhyllan eller om man skall börja sälja snus och smaksatt alkohol? Jag fattar det inte!

När vi diskuterade detta på jobbet så haglade förslagen om vad man skulle göra med informationen, som att lämna över reklam för ett gym eller att lämna över reklam för ”Linas matkasse”.

Rent allmänt känner jag en stark olust mot pekskärmar på sjukhus, ity tänk hur mycket sjukdomar som kan spridas på dem. Kanske det är där vi kan se vinsten: att sjuka ner kunderna så att de shoppar mer vitaminer, hostmedicin och huvudvärkstabletter. Briljant trots allt! Who knew?

HAL9000 på Vårdapoteket i Lund

Ett svar på ”Altruistiska apotek en produkt av apoteksreformen

  1. Pingback: Minimal påverkan visade det sig « perelis.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.