Anfall utan krig

En och en halv vecka in i Putins anfall på Ukraina och kriget ändrar ansikte – från det sabba, kirurgiska regim-bytet som verkade varit planerat, har det nu övergått till ett krig liknande Rysslands anfall mot Groznyj i Tjetjenien där en stad mals ner genom indirekt eld… och i Ukraina finns det många städer att mala ner för Putin.

Konsekvensen blir ett urbant gerillakrig som pågår så länge som vapnen från väst strömmar in – en militär seger är inte möjlig för någon av parterna. Vapnen kommer att fortsätta att strömma in för att åderlåta Putins militär bokstavligt och ekonomiskt.

Tysk solidaritet med det ukrainska folket – ett land tyngt av sin egen historia som totalt bytt spår och kommer ta ledarskapet inom NATO i kampen mot Putin på samma sätt som Tyskland tagit ledarskapet i EU. Putin kastade handsken och Tyskland plockade upp den.

Allt detta sker i direktsänd TV till alla… utom den ryska civilbefolkningen som lever under en allt mer repressiv diktatur. De kommer indirekt märka av kriget i form av sanktionerna, den allt hårdare repressionen och de allt fler liksäckarna som kommer tillbaka från Ukraina.

Problemet är att det är den ryska civilbefolkningen som behöver göra revolt mot Putin då inget land kan angripa kärnvapenstaten. Hur gör man då civilbefolkningen starkare och tar ner Putins status och kredibilitet?

Kriget i Ukraina kommer tära mycket på hans status. Sanktionerna lika så. Ryssland har blivit en rouge nation – en skurkstat. Den officiella orsaken till hela äventyret i Ukraina var att trygga Ryssland – Putin har lyckats åstadkomma precis motsatsen. Hur kan vi i väst accelerera denna bild inför den ryska befolkningen visandes att allt hand gör är ett stort misslyckande – utan att starta ett militärt angrepp och att inte direkt trycka in Putin i ett hörn.

Bilden visar manifesteringen av Putins misslyckande att skapa sin egna intressesfär –

Om man tittar på kartan ovan så kan man med ett Svenskt och Finskt NATO medlemskap skapa en ny 1300km lång gräns mellan Ryssland och NATO. Den nuvarande gränsen är 490km bestående av Estland och Lettlands gräns. Därtill kommer Putins lydstat Vitrysslands gräns mot Litauen samt gränsen mot Kaliningrad enklaven om 955km – i princip en förlängning av gränsen och en östersjö som i princip är ett NATO-innanhav.

Jag skulle gissa att det blir en mer grannlaga uppgift för Ryssland att angripa Baltikum i framtiden och skulle avleda fokus från Ukraina i närtid. Både Sverige och Finland är NATO partnerskapsländer så steget att bli NATO medlemmar ögonaböj som en ”politisk markering” är nog inte så stort i dagens volatila miljö där hastighet är allt – glöm att det tar flera år när det finns en akut situation på marken att ta hänsyn till.

Så till tiotusen kronorsfrågan om detta kommer sätta Putin i ett hörn där han skulle bli galen nog att använda kärnvapen? Nej, tror inte det… men just ordet ”tror” är lite oroväckande i detta sammanhang – tack och lov är det inte jag som behöver leverera ett svar på den frågan.

Men om man skall tro den svenska och finska befolkningen i de senaste opinionsundersökningarna så verkar en majoritet inte heller tro på ett sådant scenario. Så vad väntar vi på – är man allvarligt med ”maximum pressure” eller inte – sluta betala för oljan och gasen, dubblera gränsen, mer vapen till Ukraina och Putin blir avsatt snabbare än kvickt av sin egen befolkning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.