Avbrott i semestrandet

Nu så här i den 18-19 grader varma snålblåsten under den svenska högsommaren är det mången hörbybo som drömmer sig bort till varmare breddgrader. Men för vissa är den resan lite längre bort än för andra. Detta gäller speciellt om man är politiker i Hörby och dragit vinstlott i det Sida finansierade reselotteriet ICLD.

Skånskan rapporterar på söndagen (2015-07-13) att ICLD har nekat Hörby att sprida demokrati i Afrika under de kommande åren. Oppositionsledaren Sverigedemokraten Stefan Borg, som valde att hänga med i ”studiesyfte”, kommenterade nyktert:

– Nu känner jag en viss lättnad att jag inte behöver ta tag i den saken i år utan kan koncentrera mig på andra viktiga saker, säger Stefan Borg.

Är det så att hoppet lever om en resa ett annat år, dock?

För nog finns det viktigare saker i Hörby kommun att ta tag i än att skicka ner en delegation på 5-8 personer till Afrika för att instruera hur man bygger en handikapptoa.

208239_1882493215866_1047395640_32099938_1648389_n

Ytterligare en hård dag på savannen i demokratiutvecklingens tjänst (Läsarbild)

Det är väl ingen som tvekar om att man verkligen får hugga i när man är nere i Afrika och grovarbetar i demokratins tjänst, eller?

Faktum är nog att få saker som totalt slöseri med skattepengar är så skadligt för just demokratin. Så dessa intet ont anande politiker, som i bästa fall åker dit i tron att de kommer göra en demokratisk insats, har motsatt effekt på hemmaplan.

Jag tänker på den gamla hiten ”Do they know it’s Christmas time at all?”, en massa intet ont anande sångare som ifrågasätter om hungriga människor i Afrika känner till om det är jul eller inte.

Är det med samma attityd som svenska politiker ser på skattebetalaren? En grå massa, dignande under skattebördor, som inte fattar vilket totalt vansinne som pågår i demokratins namn på deras bekostnad.

215890_1883085030661_1047395640_32100672_7709395_n

Ett blivande kommunalråd arbetstränar under ett tufft pass på en namibiskt resort 2011? (Läsarbild)

Skånskan frågar kommunalrådet ”En del menar att resan är onödiga skattepengar, vad tycker du om det?” Svaret är vad som anstår en Socialdemokrat

– Då vet man inte riktigt vad projektet handlar om. Resan är fullt ersatt från Sida och jag har själv har varit med där nere två gånger. Det är tuffa intensiva resor, säger hon.

Statliga skattepengar är också skattepengar. Men det kanske är så att det inte drabbar någon Socialdemokratisk väljare, åtminstone inte i Hörby, så därmed säger den politiska kalkylen att det är kostnadsfritt?

Det enda som skulle kunna sätta stopp för detta vansinne vore nog om oppositionen inte blevo medbjudna överhuvudtaget på Afrika-expeditionerna.  Först då kanske vi skulle kunna få en offentlig debatt i kommunen om  vi har valda politiker för att tjäna Hörbys befolkning eller om de är valda för att tjäna sig själva.

Dock är det något som säger mig att det är inte sista gången vi hör om Afrika-missionerna. Det skulle vara så otroligt mycket mer intressant om man idkade demokratimission i Ryssland istället. Då skulle man kunna ta pengarna ur försvarsbudgeten i stället för från biståndsbudgeten som behövs så väl inom flyktingmottagandet.

5 svar på ”Avbrott i semestrandet

 1. Bengt

  Jag har uppfattningen att ALLA betalar statlig skatt. Eventuella undantag kan vara enstaka som sysslar med naturahushållning. Övriga betalar skatt när de handlar mat eller kläder osv.

  Svara
 2. susanne

  Snyggt att du är så konstruktiv i dina argument och lägger upp en somrig bild på din blogg av mig. Du kanske istället vill ha en bild då jag går runt på tippen , eller när jag diskuterar samhällsutvecklingen i ett workshop med lokala politiker eller då vi resonerar i de lokala skolorna om skolutveckling och skattesystem. Och synd igen att du inte använder dina analyser i konstruktivt politiskt arbete istället för gnäll och dyster analyser i bloggen över hur alla andra är. Då skulle du möjligen göra nytta för Hörby.

  Svara
  1. Gustav

   Hej Susanne.

   Vad har du för kvalifikationer att prata om sopor med Afrikaner? Hade det inte varit bättre om någon tjänsteman på ett energiverk, någon från SLU, Stena Metall etc informerar dessa hur de bäst återanvänder och sorterar sopor tex? Då har du tid över att ta hand om Svenska skattebetalares problem, om nu det är intressant?

   Svara
   1. Per Elis Jansson Inläggsförfattare

    Varje annan konstellation hade varit bättre.

    Vi fick en dragning i Fullmäktige av projektledaren om de konkreta resultaten av ”samarbetet”. Förutom ett stängsel runt soptippen i Karasburg (obekant hur det finansierades) så hade man inte nått några av de mål som sattes upp.

    Intressant nog var stängslet inte en del av projektbeskrivningen/mål så vad vi hade att göra med var ett klassiskt scope-creep.

    Svara
  2. Per Elis Jansson Inläggsförfattare

   Är oförmågan till sakdiskussion något som kommer med ämbetet när man blir kommunalråd. Likt det förra kommunalrådet uppvisar kommentaren en tydlig brist i att kunna skilja på sak och person.

   Jag förutsätter att du i sak håller med om det jag skriver även om det är en obehaglig sanning om demokratins skörhet.

   Dock är det lite oroväckande att man släpper in dig på skolorna för att diskutera skattesystem. Detta speciellt med tanke på vad du skriver på Facebook om medborgarlön. Eleverna behöver få reda på hur samhällsekonomin fungerar i stället för att invaggas i en trygghet om man inte behöver jobba.

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.