Bred samsyn i nämnden, hockeysiffror 8-2 mot att lägga ner oss


Dramat rullar vidare om Socialnämndens vara eller icke vara. På torsdagens möte beslutade nämnden att ställa sig bakom Centerns och Moderaternas gemensamma yttrande till kommunstyrelsen. Läs yttrandet här: ”Yttrande till kommunstyrelsen med anledning av kommunstyrelsens övervägande att överta ansvaret för socialnämndens uppgifter under en tid”.

Som motförslag låg socialnämndens ordförandes förslag till yttrande. Man kan konstatera att det inte var många positiva saker som ordföranden hade att säga om sin egen nämnd. Tydligt är dock att ordföranden ser att himmelriket väntar runt hörnet i Kommunstyrelsen. Specifikt skriver ordföranden om framtiden (min kursivering):

Organisation, roller och ansvarsområden skall förtydligas och utvecklas, och ett seriöst besparingsarbete initieras.

Jag trodde knappt mina öron när jag för några veckor sedan från flera håll (bland annat från talarstolen i Fullmäktige) fick höra att ordföranden inför kommunrevisionen sa att åtgärdslistorna var ”ett spel för gallerierna”. Men det bekräftas av skrivningen ovan. Tänk att ordföranden tycker att socialnämnden har varit oseriös i sitt besparingsarbete som ligger i åtgärdslistorna.

Ingen är dock förvånad. I Skånska Dagbladet kommenterar hon vidare 2011-12-17:

– Nämnden är dysfunktionell. Man klarar inte att fatta beslut om sig själv, och ser inte de problem som pågår och inser inte att det är dags att ta en paus, säger Jane Cimmerbeck.

Vi drar oss alla till minnes den gångna sommarens kommentar om att nämnden fattade oserösa beslut när en enig nämnd (minus ordföranden) fick igenom att Källahaga marklägenheter skall fortsätta vara ett område för de äldre. Det är jobbigt med demokrati ibland, man får inte som man vill jämt…

Så när jag från detta perspektiv summerar, ser jag att finns det en mycket enklare lösning än att kasta ut hela nämnden. Att vara ordförande innebär att man skall leda och organisera nämndens arbete, inte att man skall vara en, stundom på heltidsbasis, arvoderad integrerad, måhända engagerad, del av förvaltningen.

Socialdemokraterna och SPI lämnade protokollsanteckningar, som pekar på problemen inom nämnden. Jag har inte haft möjlighet att läsa (s)-protokollsanteckning, men som både Socialdemokraterna och SPI sa klart och tydligt på nämndsmötet, ligger problemen inom femklöverns majoritet i nämnden. Det är helt rimliga kommentarer. Femklövern har inte lyckats hantera ledarskapsproblemet inom nämnden och därför ser det ut som det gör.

5 svar på ”Bred samsyn i nämnden, hockeysiffror 8-2 mot att lägga ner oss

 1. Björne

  Vart är Hörby på väg?
  Som medborgare i kommunen försöker jag följa vad som händer och sker genom att läsa SkD och läsa bloggar.Lars A upprepar ständigt sin egen förträfflighet i inlägg och intervjuer. Till en början var jag glad att Hörby hade n så duktig företrädare. Men på senare tid har Lars visat sidor som absolut inte hör hemma bland personer som jag har förtroende för.
  Jag tycker uppriktigt synd om socialnämndens ordförande som Lars så brutalt utnyttjar för sina egna syften. Han har tydligen personer i sitt parti som han ej gillar och vill ha bort. Då skjuter han fram henne för att få bort sina partikamrater. Det har även kunnat läsas att de båda är djupa vänner! Detta är fult att utnyttja vänskap på detta sätt!

  Socialnämnden har skötts så illa genom åren med moderta ledarskap så Hörby 2 år i rad tvingas höja skatten.Tydligen har ingen i kommunledningen brytt sig? När sedan en ny besättning i nämnden försöker reda ut misstagen , ja då vill Lars att nämnden skall upplösas?
  Jag förstår ingenting av dessa utspel som sker nästan dagligen.

  Lars har ju besökt Afrika ett antal gånger ………..kan han fått solsting??

  Svara
 2. Lars Ahlkvist

  PerElis beter sig oerhört illa, jag har inget förtroende för honom, skäms att han tillhör samma parti. Otäck typ anser jag.

  Svara
 3. Medborgare

  Lars du står i din hörna och skriker i fin megafon.
  Men vi har förstått att dina ord om Per Elis saknar verklighetsförankring.
  Sluta med din smutskastningen – den medför bara att du framstår som en mycket liten människa.

  Svara
 4. Hörby bo

  Lars, det är ju ingen som tvingar dej att tillhöra samma parti som Per Elis.
  Jag trodde inte din debattnivå kunde sjunka lägre, var ska det sluta? Sluta nu!

  Svara
 5. Victor

  Undrar vem som är en otäck typ i så fall Lars Ahlkvist!

  Du besitter en hög position där du ska se till allas jämnlikheter och att inga skillnader ska ges o tas..Hur kan du bara sjunka så här lågt!?!?

  Ett kommunalråd som smutskastar andra!Mycket pinsamt!!Det finns inte längre ett dugg förtroende för dig Lars!!

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.