Buskis i trädgården

Dagen har ängats åt trädgårdsarbete. Mina röda vinbärsbuskar har blivit så stora att de skymmer krusbärsbuskarna. Förra veckan var min arbetskamrat Anders med fru och hämtade en av buskarna. Enligt uppgift blev det tre nya buskar av dem.

Under gårdagen var jag på Flyingeplantshop för att köpa ett persikoträd. En vän på Röinge tomtområde hade rekommenderat sorten Frost (jag provsmakade förra hösten) och jag tänkte att nu är det dags. Sorten frost fanns inte, men ett annat persikoträd fanns. Säljaren rekommenderade dock att jag köper trädet nästa vår, alternativt nu till hösten. I stället köpte jag två havtornsbuskar (ja, en hona och en hane) för att fylla i där vinbärsbusken stod. Dessutom köpte jag två dammplantor, som snabbt platerades i dammen när jag kom hem.

Jag föröker hålla avstånden i rabatterna, en eller två klippbredder skall det vara mellan installationerna (klippaggreagater är 98cm brett). Så för att få plats med havtornsbuskarna var jag tvungen att flytta ytterligare en rödavinbärsbuske och en svartavinbärsbuske. Den svarta vinbärsbusken faller naturligt sänder i två buskar, medan den gigantiska rödavinbärsbusken var jag tvungen att idka milt våld mot för att få den i flera dela.

Jag grävde bort en bit av gräsmattan i en månskäraform och platerar de två svartavinbärsbuskarna och den största rödavinvärsbusken. Längst ut i spetsen planteras ett krusbärsskott.

Över blir två rödavinbärsbuskar som jag planterade i krukor för överlämnande till en vän om jag hittar någon som vill ha dem. De båda havtornsbuskarna placeras där de två ursprungliga rödavinbärsbuskarna stod.

När allt är klart känns det otroligt skönt och den nya bärbuskelandet har en harmonisk form. Jag sätter mig ner i min fotölj med en kopp kaffe med ostmacka och njuter av min trädgård. Sommaren är bra härlig!

Pingat till intresseant.se

5 svar på ”Buskis i trädgården

 1. Lars Ahlkvist

  Imponerande trädgård Du har! Själv har jag valt bort nyttodling efter att ha prövat och insett den tid det kräver. Inte för mig & Helene, men jag beundrar alla som klarar bär- óch fruktodling. Lavendel, en och annan doftschersmin funkar för. Lite avundsjuk på Din trädgård!

  Svara
 2. Per Elis Jansson Inläggsförfattare

  Tack. Om du ändrar din inriktning så finns det en vinbärsbuske att hämta här? Rödavinbär, socker och vaniljsås en varm julidag kanske lockar….

  Svara
 3. Lars Ahlkvist

  Det enda vi har kvar av nyttoväxter från de förra ägarna som ger nåt är faktiskt en röd och en svart vinbärsbuske. Hård konkurrens från fåglarna om vem som får mest när det är moget. Jättegott när vi får något, men efter att ha odlat 100 kvm lök, som till sensommaren flätats, hängts på vinden osv; samtidigt som ärter, gurkor och squash odlats, rensat och skördats med stort besvär och man ser inser timpengen man lagt ner och vad det kostar på torget, så nej. Det är helt fantastiskt att njuta egenodlat, men det finns andra värden också…. Men jag beundrar alla som odlar för att skörda.

  Svara
 4. Inger

  Hej Käre Bror!
  Förstod inte tanken med att ta bort en vinbärsbuske som blivit för stor. Havtornsbuskar blir JÄTTESTORA och är oformbara som amöbor men ack så goda bär. Vad duktig Du är att få saker gjorda i trädgården.
  Varma hälsningar från
  Syster I

  Svara
 5. Jenny

  Just bärbuskar saknas i denna trädgården, det är ju så underbart när barnen själva kan gå och plocka äta direkt.

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.