Dålig utväxling på ”seriöst” förslag

När man tittar på den prognostiserade demografiska utvecklingen som presenteras i förslag översiktsplan för Hörby ser man att antalet äldre över 70 växer från 2013 års antal på 2220 till 2753 år 2012, drygt 500 personer.

c3

Område C3, 160 lägenheter mitt i centrum

Något som är viktigt när man planerar bostäder för äldre är tillgängligheten och närheten till service och kommunikationer. I översiktsplanen presenteras ett område som har dessa två perspektiv i rik omfattning.

Område C3 ligger på Bilmånsson tomten i centrum och på en relativt liten ytan kan man åstadkomma 160 stycken centrumnära lägenheter. Det är viktigt att utnyttja denna möjlighet till att ha en högre densitet av boendet eftersom behoven av centrumnära boende förväntas öka i framtiden.

Moderaterna i Hörby tänker sig vinna val på att presentera ytterligare ett spektakulärt byggprojekt i kommunen; att göra om bilhallen till kulturkvarter. Tillsammans med det tänker man sig ett bostadshus med 35 lägenheter.

I Skånskan uttalar sig Moderat-ordföranden att ”Det här är ett seriöst förslag”. Det finns en sak som man skall vet om, när man hör någon hävda med emfas att något är ”ett seriöst förslag”, ja, då är det inget seriöst förslag.

Troligtvis har man gjort fortarbetet hos potentiella väljare och triangulerat in att här kan man knipa röster, för detta är inget ”seriöst förslag”. Populismen är tvärt emot seriöst ett fullständigt resursslöseri med både mark och kommunala skattepengar.

I stället för att utnyttja potentialen på 160 lägenheter så väljer moderaterna att nöja sig med 35 och därmed bortse från den demografiska utvecklingen och de äldres behov.

Samtidigt som man satsar på ett lågintensivt kulturkvarter så växer sig möglet i Samreal sig allt starkare. Det är en total kapitalförstörelse att låta den byggnaden stå och förfalla än mer. Tyvärr så ligger det i linje med den tråkiga praxisen att inte vårda våra gemensamma tillgångar i fastighetsbeståndet.

Var tänker sig Moderaterna ta hem den förlorade marken och de förlorade bostäderna? Ytterligare en villamatta söder om tätorten med en särskilt dedikerad vägbana för rullatorer in till centrum?

Vad skall man göra med Samreal? Skall man satsa på champinjonodling i källaren? Vad är tanken att man skall fylla Bilmånsson-lokalerna med? Pingisbord och boklådor utmed väggarna? Hur passar förslaget in med kulturkvarterdiskussionen som förs i kommunen – är moderaternas förslag en del av den diskussionen.

Det är tydligt att Moderaterna är bunkerpartiet i Hörby. Kartan som ligger på bordet och verkligheten utanför stämmer inte överens. I stället för att förhålla sig till verkligheten tågar man ut från mötena för att titta på den rosaskimrande kartan där penningsäcken är oändlig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.