Det finns alltid något att göra

Igår i tidningen var det ett reportage om att det kommunala försörjningsstödet i Hörby ökar. Som vanligt blir det på kommentarsfältet i Skånskan kommentarer och insinuationer om att det är invandrarnas fel. På nämnden diskuterade vi just denna ökning och förvaltningen hade brutit ner siffrorna.

Bland annat så finns det 60 hushåll här i Hörby som är nollklassade, d.v.s. har 0 i sjukpenning grundande inkomst (SGI) och därmed inte kan uppbära försörjning från försäkringskassan. Efter det att reglerna ändrades 2012 var det tanken att de som var diagnostiserat sjuka med 0 i SGI skulle få ersättning från Försäkringskassan. Tyvärr har Försäkringskassan inte hängt med och kvar blir de sjuka i det kommunala försörjningsstödet.

Man kan tycka att det är ett bollande med bidrag fram och tillbaka, men det hela handlar om att rätt kostnader skall finnas på rätt ställe. Speciellt viktigt är det för oss i Socialnämnden att våra kostnader skall vara rätt kostnader.

Men det finns alltid något ytterligare att göra: Nässjö kommun har tagit problematiken ett steg längre – att själva bekosta försäkringskassans uppgifter för att olja systemet och få individerna in i rätt system. Skall vi i Hörby på liknande sätt jobba utanför boxen?

Förutom det offentligas hantering, så tror jag att det är otroligt viktigt för den enskilde att få bejakat sin sjukdom och ersättning. Detta för att slippa kontinuerligt ifrågasättas av våra kommunala handläggare som gör sitt jobb enligt de riktlinjer nämnden har tagit.

Men det händer saker på området om nollklassningen – positivt att höra att försäkringskassan i dagarna har tagit till sig kritiken från JO om de protokollösa gruppkonsultationerna. Utan transparens har den enskilda inte har haft möjlighet att förstå försäkringskassans beslut. Detta kommer även vara positivt för oss i kommunen då vi har något att förhålla oss till.

13 svar på ”Det finns alltid något att göra

 1. Björne

  ” Det finns alltid något att göra” ! Du har helt rätt i din rubrik! Men vad gör dessa bidragstagare som motprestation?? Är det inte rimligt att de som kan skall hjälpa till ?Vad föreslår du?

  Svara
  1. Igge

   Av de bidragstagare jag känner till så skulle alla, alla hjälpa till med något i kommunen. Det finns massor med saker som kommunen inte har råd att utföra, främst i omsorgen där det är personalbrist. Samtidigt finns det många kompetenta personer som tyvärr är tvingade till försörjningsstöd, men som INTE får vara med och hjälpa till, fastänn de skulle vilja.

   Enligt mig, ett fullständigt misslyckande av politikerna som skapat dessa märkliga förutsättningar där friska arbetsföra människor får betalt för att inte arbeta! Fastänn de flesta inte annat vill än att vara med och arbeta. Det är pga denna kontotänkande, att se över sitt ”eget” konto och istället belasta andras konton.

   Svara
 2. Igge

  Nr 1: Hörby måste börja följa lagen, de måste börja behandla ansökningarna om försörjningsstöd. Det finns i dagläget sökande som har ansökningar inlämnade sen i Mars, men suss har inte lyft ett finger ännu. Ett lagbrott.

  Personalen i suss bör heller inte ”låsa in sig”, göra sig oanträffbara. De vägrar att svara i telefon under deras telefontider, de vägrar ta emot folk i kontoret. Det är en skyddad bunker, skyddat från de som behöver hjälp.

  Många av de som tvingas till försörjningsstöd (vilket i dagsläget ände inte betalas ut i Hörby) skulle kunna skaffa sig jobb på annan ort, men suss tillåter inte det. Varför? Jo, Hörby är en lite ort med få arbetstillfällen. För att få ett arbete krävs i praktiken en bil. Men om du är tvingad till försörjningsstöd får du inte äga en bil, vilket då gör att över 95% av jobben inte kan sökas.

  Svara
 3. Pernilla

  Det finns en väl fungerande kollektivtrafik. Det går bussar till många kommuner.Det finns en fungerande närtrafik. Att få en bil som skattebetalarna skall bidraga med, kan inte vara första åtgärd från den sökande. Det gäller att som många , de flesta, sätta väckarklockan mycket tidigt. Inte orimligt om man
  vill jobba och tjäna egna pengar.

  Alternativ2. Flytta där jobbet är. Så har man gjort i alla tid om man inte har bil.

  Svara
  1. Igge

   Det finns en kollektivtrafik, men den totala restiden är såpass lång att det gör det svårt för dem som har andra skyldigheter som skall passa in, tex lämna/hämta barn från barnomsorg inom en viss tid. De som har barn på barnomsorg kan inte heller söka andra jobb än de som är mellan 8-17 måndag/fredag. För tiderna utanför det, vem passar barnen?

   En Bil, såklart det inte skall finansieras av skattemedel. Men däremot är det så att du som har försörjningsstöd INTE får ha en bil, fastän någon skänker dig den gratis.

   Flytta? Hur i fridens namn skall det gå till. Så som suss i Hörby fungerar har du betalningsanmärkningar på dig i långa rader, konstant hot om vräkning, blandat med inkasso! Eftersom suss i Hörby väntar ALLTID minst 6-8 veckor innan de behandlar ett ärende om försörjningsstöd, oftast 8-12 veckor, så kan du aldrig betala räkningarna i tid. Den som vet hur bostadsmarknaden fungerar vet att det är i praktiken omöjligt att hitta en ny hyreslägenhet om du har den meritlistan. Så flytta? Välkommen till verkligheten!

   Sen finns det speciella omständigheter där du enligt lagen INTE får flytta mer än 50km från där barnen bor.

   Tror många som tvingas leva på försörjningsstöd i Hörby önskade de kunde flytta från kommunen. Den omänskliga och ovärdiga behandlingen som suss i Hörby ger de utsatta människorna gör att de som får en möjlighet till flytt, de har flytt från Hörby så fort de fått chansen. Suss i Hörby är iaf en av de mest ”ökända” i hela sverige.

   Svara
 4. Igge

  En direkt fråga till Dig Per Elis Jansson 🙂

  Då du jobbar inom Socialnämnden, kanske du kort kan svara på varför Hörby kommun slutat behandla eller betala ut försörjningsstöd? (det sen i Mars 2013) Förvisso kanske du inte känner till det, vet inte, men jag frågar dig iaf 🙂

  Frågar dig även, om du vet varför ingen kontaktperson eller någon chef på suss är anträffbara eller kontaktbara, det sen länge? Ska det vara så?

  Ett följproblemet är ju att när ingen i suss är anträffbar så läggs all kontakt på växelpersonalen och receptionen. de stackarna lär inte ha det lätt då de tvingas avvisa desperata svältande människor som nu på löpande band blir vräkta, kastas ut på backen. Är det så den nya moderaternas sverige ska se ut? 🙁

  Känner du till allt detta lagbrott som suss gör sig skyldig till, Per Elis Jansson?

  Svara
  1. Per Elis Jansson Inläggsförfattare

   Det är min och nämndens mening att vi skall ha en noggrann hantering av försörjningsstöden i kommunen. Nämnden har jobbat mycket med ersättningsnivåer och handläggarna lägger mycket tid på att rätt ersättningar skall betalas ut.

   Det är felaktigt att försörjningsstöd slutat att betalas ut. I månadsrapporten för maj kan man läsa: ”Ökade kostnader för ekonomiskt bistånd 3,7 mkr. Sedan årets start har det tillkommit 86 hushåll som är i behov av ekonomiskt bistånd. Jämfört med 2012 ökar kostnaden med 1,4 mkr.” Prognosen för helåret är -8,9Mkr jämfört med budget.

   Den stora ökning kommer leda till längre handläggningstider. Är det så att dessa eller förvaltningens svarstider uppfattas vara oskäliga kan man anmäla detta. Jag har inte fått några indikationer om att så skulle vara fallet i Hörby.

   Svara
  2. Bengt Hedlund

   Du har många fel i Dina inlägg Igge.
   Jag vet inte vilket Hörby Du avser, men om det är Hörby i Skåne så har Du helt fel!
   Eftersom jag sitter i Socialnämnden och bland annat har till uppgift att vid vissa tillfällen kontrollera olika beslut som fattas på delegation, exvis försörjningsstöden. Kontrollen är inte enbart för att se så att inte för mycket har beviljats, utan lika stor kontroll ligger på att se till så att inte för lite har betalats ut.
   Följande gäller:
   1. Socialen i Hörby (Skåne) har betalat ut försörjningsstöd i såväl mars, april som maj 2013.
   2. Du får visst äga en bil för att kunna ta Dig till Ditt arbete, men inte en BMW eller Audi av årsmodell 2013 (prisklass 3-600 000 SEK). Om Du äger en sådan måste Du avyttra den och skaffa en betydligt billigare bil (15-20 000 SEK) .
   3. Tyvärr så kan det bli fördröjningar då den sökande inte kan lämna fullständiga uppgifter, och ibland inte kan nås för kompletteringar. Glöm inte heller att försörjningsstödet måste sökas varje månad, och inte är någon sorts lön som betalas ut tillsvidare.

   Bengt Hedlund

   Svara
   1. Igge

    Hej Bengt,
    Jag kan enbart se på fakta i ett specifikt fall, där ansökan om försörjningsstöd ligger inne för Mars, April, maj, Juni, Juli och Augusti. Ingen av dessa ansökningar är ännu behandlade, vilket har föranlett allvarliga konsekvenser för berörd person. Socialkontoret har inte kontaktat berörd person, handläggare och chefer är ej nåbara, månad ut och månad in. Detta är ren skandal, Sverige 2013, i Hörby!
    JO anmälan är redan under bearbetning.

    Skulle rekommendera socialtjänsten i Hörby att se över sina rutiner, det då det förekommer allvarliga brister i många av deras rutiner, vilka jag inte tar upp här.

    Svara
   2. Igge

    JO anmälan mot suss i Hörby är tydligen inne. En person som har lämnat in sin sedvanliga ansökan för suss nu sen 7 månader tillbaka, månad efter månad, men som suss Hörby inte har behandlat. Det tydligen pga byte av hanläggare, men ingen ny handläggare har utsetts vilket medfört att personen har ”hamnat mellan stolarna”. De sökande får enbart kopplas till en handläggare, vilket då medför att växeln/receptionen är tvugna att avisa besöket/ringningen. Moment 22! Är det så man skall spara in på suss?

    Svara
 5. Debattvillig

  P-E.

  Jobbat med ersättningsnivåer?

  Det är ju inget ni kan ändra ju.

  Samt ni tar hänsyn till alla JO uttalanden, domar, prejud etc i bedömningarna?

  Svara
 6. Ewert Nilsson

  Och som vanligt ser eller vill ni inte se verkligheten,”vi diskuterade,vi diskuterade,vi diskuterade osv.osv.gör något i stället!!!!

  Svara
  1. Igge

   Hej Ewert,
   Vad finns att göra? Först bör man se till hur verkligheten idag ser ut, både på kommunal nivå och rent globalt. Globalt har vi en finanskris som väntar på att accelerera. De flesta stater löser det med att trycka upp nya pengar, från ingenting, vilket enligt många bedömare är dömt att misslyckas. På kommunal nivå får man ta itu med de människor som har för lite pengar för att klara sig. Den gruppen växer allt snabbare nu i Sverige, fastän vi i Sverige har mer pengar än någonsin. Problemet är att man förskjuter den större delen av penningmängden till en liten grupp, då blir det mindre kvar åt andra. Kommunerna får lösa det med försörjningsstöd. Den gruppen växer och kommer fortsätta växa. Allt flera kommuner har allvarliga problem att klara ut socialnämndens kostnad då man estimerat och budgeterat för lite dit.

   Rent globalt har vi allvarligare problem då allt flera nationer inte kan få låna mer, girighet och korruption har urholkat många länder. Oroligheter förekommer i många länder redan, det mest pga missnöje hos folket. Eftersom vi idag har en global ekonomi kommer även Sverige drabbas efterhand, vilket leder till ökad arbetslöshet och mer flyktingar. Det är en ekvation som de flesta begriper kommer att belasta alla kommuner än mera.

   Detta är kortfattat en analys gjord av många ekonomer i många länder. Det politiker gör oftast är att sticka huvudet i sanden, rida ut sin mandatperiod. För vilken politiker vill vara den som kommer med dåliga nyheter till medborgarna? Inte den som vill bli omvald iaf!

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.