Det finns en bred samsyn och nu fortsätter vi framåt

Av | 2012-02-04


Det diskuteras ofta om sprickan i Moderaterna vad gäller Socialnämndens varande eller inte varande. Visst är det så att vi har lidit av för stor närvaro av den Machiavelliska intelligensen[1] men faktum är att Moderaterna är rätt så eniga, speciellt i Socialnämndsfrågan.

Det går inte att förneka att tre av moderaternas femtonmannagrupp i Fullmäktige stödde förslaget att lösa upp Socialnämnden, men vad som är mer intressant är att 12 moderater inte ställde sig bakom förslaget. Visserligen kan kommentarerna i SkD 2012-02-01 ge en annan bild, om större oordning, men min bild är att den absoluta lejonparten av gruppen är bra samspelta och det bådar ju gott för framtiden.

Gruppledaren för moderaterna visade vägen framåt och gav en samsyn att bygga vidare på i Socialnämndsfrågan. Även Centern, som var kluvna i frågan, visade en positiv riktning till att forma en gemensam åsikt inom centergruppen.

Visst kan man ha en avvikande mening – jag själv gick på tvärs med mitt parti (ja, faktiskt hela övriga Fullmäktige) vad gällde snöskottningsmotionen från Sossarna, och det anser inte jag vara något konstigt i det. Enligt våra stadgar anmälde jag det till gruppordföranden och förklarade min ståndpunkt och därmed var det bra med det. Precis så tycker jag att ett parti skall fungera.

Inga partipiskor utan en öppen dialog och diskussion. Låt oss inte glömma att det är jag och varje annan enskild ledamot i Fullmäktige som är personligt ansvarig för besluten som fattas – inte det parti man tillhör.

Den största behållningen för mig från debatten är demokratiaspekten – ledamotens roll i det politiska beslutsfattandet, må det vara i nämnden eller fullmäktige. Fråga din kommunpolitiker i Hörby, hur denne ser på sin roll som förtroendevald, vem man representerar, sig själv, partiet, väljarna? Det är en fundamental fråga, vilket vi just i Socialnämndsfallet var tvungna att aktualisera och som jag tycker mitt parti hanterade på ett bra sätt.

De rättigheter som vi har som förtroendevalda är sköra, och varje försök att sätta dessa rättigheter på undantag måste omedelbart tas fram i ljuset för reflektion. Det var otroligt nära i måndags, men nätet höll och våra principer gäller fortfarande.

Ett svar på ”Det finns en bred samsyn och nu fortsätter vi framåt

 1. Björne

  Hej PerElis !
  Jag läser dina och andras bloggar men förstår inte alltd spelet bakom.Tydligen vill vissa inte acceptera fullmaätigebeslutet att låta socialnämnden arbeta vidare? Varför hålla på så här och fäktas? Ägna er åt det viktiga som är ekonomin.
  Man kan se femklövern som ett samboförhållande. Brister samsynen och det blir bråk i förhållandet så dela på er? Kommunalrådet har vid flera tillfällen visat intresse för vänstersidan. Motsätt er inte om han vill konvertera till Mp eller S !
  Det finns många dugliga som kan ta hans plats.
  Beträffande alla beskyllningar av Pelle skerups person så tror jag att det mest handlar om den svenska avundsjukan.
  Han har precis det som många av Hörbys politiker saknar—–handlingskraft!

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.