Det handlar inte bara om att dela ut bidrag


Återigen morras det från personalen på centrum för mottagning och utredning, CMU. Nu handlar det om beloppen som varje handläggare får hantera, den så kallade delegationen. Det är i Skånska Dagbladet 2012-02-25 som refererar till tjänsteskrivelse, där tjänstemännen enligt tidningen anser sig begränsade att ägna sig åt socialt arbete. Jag tycker det är viktigt att nyansera detta något. I SkD står det:

– Personalen ser indragningen av deras delegation som ett uttryck för bristande förtroende till deras kompetens och professionalitet. De anser att utrymmet att ägna sig åt socialt arbete är starkt kringskuret, skriver Ingrid Larsson, tf socialchef, och Lena Hulthen, tf centrumledare.

I mina ögon är försörjningsstöd inget kreativt socialt arbete att ägna sig åt – det är ett tecken på begränsningar i sektorer som just bidrar till individens försörjning, må det vara reguljär arbetsmarknad eller andra arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Försörjningsstödet skall ses som en temporär insats och individens frihet skapas genom dennes eget sociala engagemang.

Principen tycker jag skall vara att man uppbär ersättning  för utförd tjänst. Det är så vi skapar det sammanhållna samhället och ger brukarna en plattform att verka utifrån. Socialnämndens andre vice ordförande, Susanne Meijer, har på sin blogg beskrivit hur detta skall kunna gå till, exempelvis genom sociala företag.

Beslutet som fattades på förra nämndsmötet att inte gå på förvaltningens förslag var ett i princip enigt beslut. Endast Miljöpartiet hade en avvikande uppfattning. Tyvärr går de inte i takt med övriga nämnden. Oppositionsledaren, tillika tillförordnat mötesordförande, Susanne Meijer gjorde enligt uppgift ett bra arbete på mötet att sy ihop en överenskommelse som gäller tills vidare.  Jag har själv suttit på dessa arbetsutskott och fattat beslut om ärenden på grund av den åtstramade delegationen och det är inget stort problem som man vill göra gällande.

Naturligtvis kan jag inte uttala mig om sömnproblemen, men det torde vara ett ledarskapsproblem på avdelning om omänsklig press läggs på enskilda handläggare. Detta måste vi borra vidare i så vi inte kommer in samma bisarra beskyllningscirkus som i somras.

Socialchefen tillåts avrunda artikeln i SkD på ett bra sätt: ”Ytterst handlar det om våra medborgare…” och visst är det så – vi i socialnämnden har att se till varje invånare i kommunen. Vi är ansvariga för varje skattekrona som används i kommunen.När vi tog över nämnden lämnade delegationen mycket övrigt att önska, något som PWC rapporten också slog fast. Detta har vi som nämnd agerat på med en förminskad delegation.

Moderaterna i socialnämnden har väljarkårens mandat värna våra resurser och är invånarnas garant för att våra allmänna medel handskas med försiktighet. Denna försiktighet är viktig för att bevara allmänhetens tro på att systemet är kostnadseffektivt och värt att bevara. Försvinner denna tro, finns inga pengar att delegera över huvud taget, fundamenta som vi har att relatera till. Detta tåls att fundera på nästa gång man öppnar lönespecifikation.

6 svar på ”Det handlar inte bara om att dela ut bidrag

 1. Daniel Oja (m)

  Hur mycket har sparats på den nya delegationsordningen?

  Daniel Oja (m)

  Svara
  1. Axel Eriksson

   Lite tidigt att ha synpunkter Daniel.
   Enligt kommunens hemsida justerades pprotokollet den 20 febr på eftermiddagen. Du frågar den 26 febr på morgonen dvs 3 arbetsdagar senare hur mycket man har sparat! Du kanske skall ge dig till tåls åtminstone ett par månader.

   Svara
 2. Daniel Oja (m)

  Axel, delegationsordningen har ändrats flera gånger de senaste månaderna så det finns tid att blicka tillbaka. Men man bör såklart även ha en plan framåt, det finns väl antagligen något som man jämför med. Annars så blir det ju omöjligt att utvärdera. Därför undrar jag hur mycket man har sparat på delegationsordningen (i den första varianten tog man över allt i socialnämnden) och naturligtvis framåt, vad förväntar man sig se för resultat utifrån tidigare övningar.

  Svara
   1. Daniel Oja (m)

    Tack för svar. Men delegationsordningen har ju ändrats förr. Vad drar du för slutsatser av den tidigare manövern? Vilka är förväntingarna? Vad hoppas du se för resultat?

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.