Det viktiga arbetet med översiktsplanen

Översiktsplanen för Hörby kommun skall prövas om den är aktuell en gång varje mandatperiod enligt plan och bygglagen kapitel 3 §27. Den aktuella översiktsplanen är från 2005, så visst finns det anledning att dyka ner i revideringen nu.

Jag hoppas verkligen att många känner sig kallade att deltaga i processen. Läs på lagen ovan, befintlig översiktsplan, titta dig omkring och börja tänk på hur vi kan göra vår kommun bättre.

Planen skall inte vara en tjänstemannaprodukt och lagen ger alla möjligheter till ett bra medborgardeltagande. Tjänstemännen skall vara en stödjande funktion, men avsikterna skall komma från oss medborgare.

Olyckligt vore en toppstyrd plan utan medborgarengagemang. Det är viktigt att hålla i sinnet, att engagera sig för sina speciella särintressen har liten men ingalunda överordnad tyngd. Som alltid i politiken gäller det att se till så att alla de synpunkter som kommer in processen och beaktas i planen – uthållighet är en dygd.

Ett dylikt planarbete är på gränsen mellan önsketänkande och planering. Det är med nödvändighet att vi i kommunen under vårt arbete med planen vågar spänna bågen och sikta högt om vi skall komma någonstans överhuvudtaget.

Tankar som är på gränsen till vad som är möjligt är en lagom ambition, speciellt för en liten by som Hörby. Tyvärr tenderar jantelagen och de omöjligas tyranni att regera mitt ibland oss, vilket verkar smärtsamt hämmande på delaktigheten i processen och dess resultat.

Dialogmöte den 6e december i fullmäktigesalen

Den 6e december förra året hade plan- och byggkontoret bjudit in till dialogmöte. Vi fick sätta pluppar på en karta markerandes var man vill röra sig i naturen, var man skulle vilja bosätta sig och vid vilken kolliktivtrafikhållplats man vill stiga på bussen. Så om nu någon brann för de pluppar som placerades ut, gäller det att följa upp och prata med tjänstemännen för att massera in budskapet i planen.

Läs mer om dialogmötet den 6. december på kommunens hemsida samt om den fortsatta processen med översiktsplanen.

Naturligtvis har jag också funderat på översiktsplanen och de stora dragen i kommunen. Jag kommer ta mig friheten att här på bloggen i några artiklar presentera mina tankar.

Visst kommer allt inte bli verklighet, men om vi kan baxa kommunen i rätt riktning, kan vi när dagsverket är gjort, känna oss nöjda genom att luta oss tillbaka att finna tillfredsställelse i sinnesfriden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.