Duracellkaninerna fortsätter… del 2


Igår berättade jag om mina tankar om Miljöpartiets insändare i tidningen och lovade att återkomma med en uppföljare om Socialdemokraternas insändare idag. Som politiker (!) sviker man inte ett löfte, så läs och begrunda.

S insändare SkD 2012-02-04

”Gud förbjude denna samling” basunerar vårat oppositionsråd ut och kallar på bibliska krafter till motvärn. En och annan kristdemokrat kanske kommer springande letandes treuddar men mer blir det nog inte. Jag är inte imponerad över skrivelsen publicerad i Skånska dagbladet 2012-02-04 (klicka på bilden till höger för att läsa den) då denna saknar den tyngd och pregnans som man skulle kunna förvänta sig i ämnet.

”Vi gjorde vad vi kunde” inleder han med och visst var det så, men problemet är att Socialdemokrater i Hörby inte kan så mycket. Få är deras ideér, färre deras möjligheter och färst deras resultat; ingen är exalterad över deras resa den senaste månaden i socialnämndsfrågan.

När man väl sett någon handling, är man stödtrupp till personer på korståg med minst sagt suddiga motiv. Våra sossar i kommunen måste ha otur när man tänker, för hur kan man pricka så fel varje gång? Man skriver att man ”ville hjälpa till” – med vad då frågar jag? Att hjälpa till med en palatskupp är inget man får bonuspoäng från Moder Teresa för…

Man hade inte koll på läget helt enkelt; med enkelt trix från makten, ackompanjerat med glada löften, gick man på skrivningen om en tillfällig tillsvidarenedläggning av nämnden – en oxymoron så skruvad att till och med Juholt framstår som en konsekvent ledare. 

Tommy Hall (s) skriver att konflikten

…kunde komma att leda till att skattemedel inte hanterades på effektivaste sätt samt att förtroendekapitalet för nämnden undergrävdes. [sic] 

Trots att denna vetskap fanns, bortsåg man från den linje i socialnämnden som faktiskt stod upp för att pengarna skulle användas på ett effektivt sätt genom god ekonomisk styrning. Man har totalt missat vad vi under 2011 har visat – kanske har man tittat, men sett något, det har man definitivt inte gjort. 

Slöjan, som ger den socialdemokratiska änglalika skimären, tappades och verkligheten syntes tydligt när Percy Hallquist kommenterade i fullmäktigedebatten (återgivet i SkD 2012-01-31

– Det är ett internt bråk inom M som har ställt till detta. Den ena falangen har lyckats manipulera övriga alliansbröder, inklusive Socialdemokraterna. De har blivit brickor i ett spel, konstaterade Percy Hallquist.
Tommy Hall hade svar på tal, och for upp i talarstolen:
– Vi skulle aldrig ge oss in i ett internt bråk med andra partier, kontrade han.

Jag vet inte vad som är  mest talande – att Sossarna inte skulle försöka utnyttja en situation för att hacka till sig 33% av platserna i det tänkta socialutskottet eller att man försöker bevara en gloria av opartiskhet. Är jag en opportunist? Häng med nedan:

Vi kan alla läsa oss till Socialdemokraternas ställning i protokollet från socialnämnden(§223, s 23), där man valde att lägga ner sina röster syftandes på just förhållandet att frågan låg utanför vad som var värdigt Socialdemokratiskt deltagande. När man väl kom till kommunstyrelsen var gräset så grönt så att man likväl stack ner fingrarna i syltburken och röstade för en nedläggning.

På kommunstyrelsen ville man dessutom ändra förslaget till att ha exakt tre ledamöter i utskottet och inte tre till fem som orginalskrivningen gav. För visst är 33% av rösterna bättre än 20%….

Kära Socialdemokrater, kom inte och spela oskyldiga – principer som demokrati och representation fick ge vika för rackarspel och maktens sötma. Socialdemokraternas grundläggande inställning är demokrati och insyn heter det, men om man kan vinna fördelar på annans bekostnad, ”är det den bästa lösningen vi kom fram till”, som man skriver.

Tommy Hall skriver på slutet om varför man förlorade omröstningen (min kursivering):

…antal Moderater lierade sig med Sverigedemokraterna. Även SPI sällade sig till denna falang som vid flera tillfällen framfört rasistiska argument.

Så skriver man när man har bottentrålat argument i  tre dagar utan att ha fått ett enda napp – lika galet som att skylla på regnet en solig dag. Detta gör man i stället för att erkänna att man hoppat i galen tunna, på galna premisser med galna intentioner och i galet sällskap.

För att använda Tommys språk; Gud hjälpe oss i kommunen om dessa Socialdemokrater skulle ta över det politiska styret i Hörby. Visst skulle de likt Duracellkaninerna banka och hoppa, studsa och låta… men vi andra, vi skulle somna av uddlösheten.

5 svar på ”Duracellkaninerna fortsätter… del 2

 1. bsa123

  Gud bevare oss från socialdemokraterna i Hörby. De försöker hela tiden
  hitta grönt gräs på andra sidan gärdesgården. Hoppas att de aldrig får
  något inflytande i kommunen.

  Svara
  1. susanne meijer (S)

   Nu är det ju faktiskt så oavsett vad Du önskar så är vi fortfarande det näst största partiet, om någon skulle glömt detta. Glöms det så glömmer man bort alla som röstat på annat alternativ i kommunen.

   Svara
   1. Debattvillig

    Bra sagt Susanne!
    Att glömma bort det innebär i förlängningen att man glömmer demokratin då socialdemokraterna är demokratiskt invalda. Samt man negligerar och nedvärderar dess väljare. Mig tex. Debattören överst röstar förmodligen helt annorlunda, och det har h*n full rätt till. Men att nedvärdera är inte rätt gjort. Sen är socialdemokraterna det parti som står för rätt väg förutom vissa undantag till skillnad från sittande regeringen.

    Svara
 2. susanne meijer (S)

  Per Elis, du är bra som vanligt på tangenterna, men du tar ut svängarna ordentligt. Jag skall inte diskutera detta med dig, håller med om att den senaste tiden varit bedrövlig i hörbypolitiken, men jag vill påstå att det är du och dina kompisar i femklöverna som bär ansvaret. Jag tog upp problemen redan i januari på vårt första nämndsmöte. Det har du och jag diskuterar i korridoren och du höll med mig, med flera av dina M kompisar.

  Men jag blir bekymrad då du uppger att vi i S inte har levererat politik. Har du inte varit med på våra arbetsutskott och nämndsmöten eller har du sovit eller funderat på ditt bloggande.

  Du skriver :::Få är deras ideér, färre deras möjligheter :::: jag läser att du menar s, tolkar jag det fel.

  Fy på dig Per Elis….

  Svara
  1. Per Elis Jansson Inläggsförfattare

   Hej Susanne, jag kritiserar faktiskt inte (s) i socialnämnden – jag tycker du och Johan gör ett bra jobb.

   Moderaterna i socialnämnden (och den absoluta majoriteten av fullmäktigegruppen) har en tydlig och gemensam problembild och lösning på den. Jag vill här vara tydlig med att jag inte skyller ledarskapsproblemen på Socialdemokraterna.

   Men min poäng är att de värderingar som hyllas av (s) med ord ena dagen inte följs upp med handling dagen efter. Ert agerande skiljer sig markant och principiellt mellan socialnämnden och kommunstyrelsen.

   Så när (s) skall ta ställning till socialnämndens ordförandes förslag till upplösning av nämnden, agerar (s) passivt när man har möjlighet att faktiskt smida järnet. Men det var inte bara (s), även andra partiet förmådde inte att höja perspektivet och tänka kreativt och konstruktivt.

   Sen kommentaren om ”rasism” på slutet är ju under (s):s värdighet, men visst – jag kanske blev lite retoriskt överinspirerad…

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.