Elefanter och lejon – afrikaresan gav mersmak

Det är inte lätt att vara bloggare i Hörby kommun på sommaren . Därför är det, i brist på annat, med munterhet jag ser en insändare i tidningen. Vad görs inte för att hålla brasan levande under monsunperioden?

Det är onekligen så att det politiska djuret har talat. Elefanter och lejon – denna spetskompetens, var kommer den ifrån? Har man varit på cirkus? Är det cirkusen i socialnämnden specifikt som avses, eller en röra i allmänhet? Firma Cimmerbeck – Ahlkvist – Meijer har kanske observationer från studiebesök i Afrika att dela med sig av. Äntligen känner jag att vi får någon nytta av skattepengarna som Sida och Hörby kommun plöjer ner i den afrikanska myllan. 

Jag vet inte riktigt vad konklusionen av insändaren blir? Kanske något i stil med ”Om det rör sig som Lars Ahlkvist, om det ser ut som Lars Ahlkvist, om det låter som Lars Ahlkvist, så är det sannolikt inte Lars-Evald, även om det står ”Lars” på skylten intill.”

Om jag skall anstränga mig att vara allvarlig, så kan jag bara konstatera att behovet av att peka ut, kategorisera och dela upp, inte verkar vara på semester. Dåden i Norge ger oss all anledning att ånyo fundera över våra värderingar och de ideal vi står upp för. Min bedömning, som moderat, är att jag välkomnar Lars-Evalds uttalanden. Enighet i dessa frågor, med noll tolerans för främlingfientlighet, tycker jag är bra och ser fram emot att dessa återspeglas i handling.

7 svar på ”Elefanter och lejon – afrikaresan gav mersmak

 1. Lars Ahlkvist

  PerElis, din nedlåtande ton och Ditt överslätande – rentav välkomnande – budskap till SPIs främlingsfientlighet får mig att stå frågande. Står du för moderaternas nej till främlingsfientliga och Missnöjespartier, eller gör Du inte det? Ja eller nej räcker. Långt. Just nu gör Du mig besviken, för det är inte detta vi moderater gått till val på. Snart måste jag fråga mig om Du verkligen känner Dig hemma på vår valsedel.

  Svara
 2. Anita Ullmann

  Hej Per-Elis,
  Kan du utveckla vad du menar med detta: ”Min bedömning, som moderat, är att jag välkomnar Lars-Evalds uttalanden.”
  Jag försöker ju följa händelserna, men denna mening lämnar stora frågetecken hos mig.

  Svara
 3. susanne meijer (S)

  Per Elis, jag måste säga att det börjar bli en aning tröttsamt med dina påhopp på mig. Allt från mopedhjälmar och nu till Afrika resa. Om du lägger ner samma tid på att läsa in dig på socialpolitik så lär vi få givande diskussioner i socialnämnden i höst. Vilket skulle kunna leda till konstruktivt arbete.

  Svara
 4. Tina

  Svar till Susan. Prata om givande diskussioner. Sossegnällspik och skrivelser till Hörby kommun om att jag mår inte bra,,blä,,blä,, Är det politik?

  Lägg energin på att föra socialnämnden framåt. Hur orkar du och dessutom har du varit på semester? Då skall ju normalt man vara på topp. Prata om mobbing mot Perelis.

  Per Elis har ju humor. Vi måste väl ibland få använda humor för att bättra livet. Vad har era Afrikaresa bidragit till Hörbybornas bättre villkor och framtid.

  Usch nu går jag i regnet. Ser fram emot Perelis nästa blogginlägg om livet i Hörby. Någon ljuspunkt i regnet från en person som ser livet från rätta sidan.

  Svara
 5. susanne meijer (S)

  Tina.

  Jag mår bra, vet inte varför du inte tror att jag mår bra. Jag känner mig inte bekväm som det tydligt står. Men du månar kanske om en sossegnällspik som du kallar det.

  Så sant som du säger detta är inte politik, detta är att reagera som människa när man ser att saker inte hanteras på ett bra sätt. När personer flinar och hånar under mötet. Småpratar och inte respekterar vem som har ordet. Alla som är tysta är i min värld medlöpare och ja sägare till den process som pågår.

  Visst det är ordföranden som har yttersta ansvaret, men alla i en grupp har ansvar för att göra sin röst hörd då någon inte blir korrekt behandlad. Så har inte läget varit hittills. Jag har stora förhoppningar att det blir så till hösten.

  Här är mina slutord i det öppna brevet till kommunstyrelsen.
  ——————————–
  Jag frågar nu Kommunalrådet och kommunstyrelsens arbetsutskott följande. Accepteras detta tillstånd. Anser kommunalrådet och kommunstyrelsen att politiker i Socialnämnden skall känna sig otrygga undermötets gång.

  Skall vi acceptera att det enligt min åsikt pågår mobbing och härskartekniker gentemot ordföranden och nu även mot andre vice ordföranden. Det skall vara tryggt och trevligt att arbeta i nämndsarbetet i Hörby kommun.

  Jag påstår att jag inte känner mig bekväm. Jag accepterar inte längre klimatet i Socialnämnden. Därför har Socialdemokraterna samt Vänsterpartiet i Socialnämnden krävt att senast 2011 08 30 skall en plan vara igångsatt för att förbättra arbetsklimatet i Socialnämnden. Jag ser tacksamt framemot att höra kommunstyrelsens synpunkter i detta ämne.

  …………………..

  Humor är härligt. Min nya partiledare Håkan Juholt har humor och där ligger Reinfeldt i lä, får vi väl säga.Humor på rätt sätt är helt ok och inget jag ifrågasätter, men humor som har undertoner från en politiker är ju i en annan rang. Alltså inte den humor vi svänger oss med vid fika bordet.

  Svara
 6. Per Elis Jansson Inläggsförfattare

  Hej Anita, tack för att du frågar och inte försöker misstolka.

  Varje person som säger sig vara mot främlingsfientlighet tycker jag är något bra och skall uppmuntras. Att som Lars-Evald, gå ut i Skånska Dagbladet och basunera ut det, innebär inte bara ord – det är även förpliktigande. Därför kommer nästa rad; att jag ”ser fram emot att dessa [ord] återspeglas i handling” Och tro mig – jag kommer inte vara den sista att påtala brottet mot löftet om det skulle inträffa.

  Jag vet att det kan vara ögonöppnande i Hörby-politiken att inte direkt sätta en label, sortera bort och fördöma (som den första kommentaren är ett exempel på). Jag ser och jobbar för ett inkluderande samhälle – ett samhälle där mångfalden är en resurs och inte ett problem. Att förneka en uppriktig Lars-Evald tillträde till de inkluderande rummen skulle innebära att vi begår samma brott av rädsla för ”de andra”. Så funkar inte min värld. Att bygga på konflikt i stället för sammarbete är inte min stil. Men det grundar sig på ett förtroende och bryts detta förtroende är inte jag den som lägger fingrarna i mellan (som tydligt framgår av debatten i Hörby just nu).

  Jag tror att människors främlingsfientlighet grundar sig i en rädsla för den nya världen och en förhoppning om att det som varit skall komma tillbaka. Att vi inte bejakar det som ett problem gör att vi letar efter lösningar på fel ställe. Tyvärr får man epitetet främlingsfientlig om ens andas att vi har problem med integrationen även om kejsaren är naken.

  Gunnar Hökmark fångar bilden väl i sin bok ”Världen väntar inte”. I mitt jobb har jag förmånen att jobba med människor runt hela jorden – Gunnars beskrivning i kapitel 5 om ”morgondagens jobb och trygghet” finns redan hos mig. Människors rörlighet är en förutsättning för att frihandeln skall utvecklas att omfatta mer än lönedumpning.

  Samtidig som jag på nära håll ser detta hända på mitt jobb, är det med stor oro jag ser de dåliga studieresultaten i skolan, också här i Hörby. Min oro skulle jag kunna kanalisera till att det är omvärlden som tränger sig på, och att lösningen är att försöka stänga den ute. Ibland kanske man hoppas på att världen skall stanna upp så att vi hinner med, men detta kommer inte hända… Främlingsfientlighet är världsfrånvändhet – vi har inte råd att blunda, vi måste ta fighten här och nu.

  Gillar också Juholts humor… och Reinfeldts – subtil, lågmäld och snustorr. Kul.

  Svara
 7. Lars Ahlkvist

  Men, PerElis, hur förklarar Du då den främlingsfientlighet Lars-Evald och andra SPIare gett prov på? ”Slippa flyktingar”? Nej till at ta emot flyktingar? Nej till vänorter utanför Nordeuropa? Svenska kyrkan som den dominerande i Hörby? Stämmer inte med min människosyn, gör det med din? Eller är det ”label” jag sätter på? Nej, inkluderande är inte det första jag tänker på när jag ser din blogghistoria eller dina inlägg. Och det tycker jag är synd, för jag uppskattar konstruktiva åsikter och utbyte. Men inte när de kräver underkastelse. Som jag uppfattar att Du gör.

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.