Förpliktigande beslut om Vallgården

På socialnämndens möte i torsdags tog nämnden beslut om att lägga ut driften av Vallgården på entreprenad. Jag var med och röstade ”ja”. Mellan 1 och 1,5 miljoner kronor kommer kunna sparas. Socialdemokraterna och SPI röstade ”nej”.

Själv känner jag att det är ett riktigt beslut. Förutom att det blir billigare, ökar också incitamenten i de övriga verksamheterna att ha ett fokus på uppföljning och  kostnadskontroll.

På mötet berättade socialförvaltningens controller om hur man inom verksamhetsområdena fört ut budgetarbetet närmare medarbeterna. Det finns bara en väg framåt vad gäller socialförvaltningen, och det är att utveckla verksamheten så att kundnyttan bevaras men att man har en bättre styrning. Att applicera lean production inom de olika verksamhetsområdena är ett naturligt steg i denna process.

Under budgetdebatten i fullmäktige i november förstod inte Tommy Hall (s) hur man skulle komma till rätta med ekonomin inom Socialförvaltningen. I valrörelsen 2010 kritiserade han mig för att ha ett farligt företagstänk, och med denna utgångspunkt måste ett välbeprövat förbättringsarbete framstå som väldigt avlägset som en lösning på problemen.

Naturligtvis åligger det nu kommunen att genemot Carema kontrollera och följa upp så att de goda intentionerna blir verklighet. Är kommunen stark och aktiv i uppföljningsarbetet kommer korsningen mellan det offentliga och privata vara gynnsam för alla parter.

Artikel i Skånskan: ”Carema tar över driften av Vallgården

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.