Högt pris att vara sist på kontoret

Arbetsveckan här i Indien har gått mot sitt slut. Mina arbetskamrater åkte hem till sina familjer medan jag blev kvar på kontoret då ingen väntar på att jag skall komma tillbaka till hotellet, inte ens jag.

En konsekvens av att vara sist kvar är att du utgör det enda som myggen inne på kontoret finner intressant. Klockan åtta flyr jag – jag har blivit tillsagd att inte oroa mig för malaria inne på kontoret då dessa myggor är svarta och inte randiga. Känns tryggt att veta.

Något annat som är annorlunda på en indisk arbetsplats är att lunchrestaurangen är öppen på kvällen också.

I fängelset? Nej, en utmärkt måltid i det fria fast inomhus. Ris med ingefära, brödet är indiskt roti, bönor, grönsaksröra och "något annat". Marsansås med krydda som efterrätt.

Faktum är att jag har blivt nästan vegetarian. Med en ordentlig kryddning behövs verkligen inget kött, förutsatt att man gillar indiskt kryddad mat. Hemma äter jag en hel del kött – ni som följer bloggen vet om min tendens till falukorvdiet. Här känns det rent konstigt att en sak som falukorv ens behövs. Till falukorvens försvar kan föras att den nästan är vegetarisk med tanke på mängden kött som faktiskt finns i den…

Jag noterar att jag använt begreppet ”nästan vegetarisk” och det är nog talande. Med tanke på att kockarna gör god och smakrik mat, är vegetarisk eller inte vegetariskt underordnat. Idag till lunch åt jag lammlever i gryta. Hemma äter jag undantagsvis lever, men här var det faktiskt gott.

Jag är helt medveten om klimatpåverkan som det innebär att äta kött. Att det dessutom kanske inte är det mest nyttiga att äta i de mängder vi i väst gör är inga nyheter. Ändå är det svårt att undvika det. Det är som att det ligger för djupt rotat att i min kultur att fortsätta med beteendet. Hur kan man få en ändring på det och hur ger jag nästa generation möjligheter till ändring? 

Peppar, peppar har jag fortfarande inte haft problem med magen, vilket naturligtvis är ett plus. En incident på detta område och jag kanske inte är så positiv till maten längre…

En trevlig avrundning av måltiden - i ena fatet anis, i andra fatet socker. En sked av varje blandas i handflatan och mildrar starka smaker i munnen efter maten.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.