Inga brännade frågor under kommunstyrelsemötet men väl efteråt…

Ikväll har jag roat mig med ett kommunstyrelsemöte. Det mest operativa var anslagen till juldekorationerna 2013, annars var det mest policies, handläggningsrutiner och taxa.

Vad som däremot skickade mig i djupa funderingar var samarbetet med Höör. Det fanns två informationsärenden som var relaterat till Höör; först ett gemensamt framtagande av politikerportal och sedan den gemensamma VA nämnden.

Jag tror det är ett tecken i tiden, för inom Socialnämnden har vi diskutera att dela på sjuksköterskor och inom miljönämnden delas specialister med både Höör och Eslöv. Det är ett tecken på att Hörby är för litet som administrativ enhet.

Mer och mer känner jag att det är dags att på allvar fundera på att göra slag i saken och slå ihop kommunerna. Nej, det är inte för att jag vill ha kommunförvaltningen lokaliserad mitt emellan de båda orterna i Ludvigsborg för att bespara mig körningar.

Orsakerna är mer att det finns många områden som skulle vara behjälpliga av en integration och lite stordriftsfördelar. Ta bara en enkel sak som kvalitetssamordnare – en post som vi när vi omorganiserade socialförvaltningen valde att inte tillsätta. Hade man haft en större enhet hade det varit befogat att kunna ha en sådan supportfunktion.

Behöver man verkligen två gatukontor och två tekniska förvaltningar, för att inte tala om två kommunledningar eller för den delen två politikerkårer. Det är ingen som talar om demokratiskt underskott i städer som 30 000 invånare, som är av storleken Höör och Hörby tillsammans.

Just den frågan är spännande, och vi bör noga överväga om vi inte skall släppa den provisiella hörnflaggan här i Mellanskåne och gå fram gemensamt i en kommun. Vips så skulle kommunen Höörby ha tågstation och en jätte TV-mast.

Men det är ingen akut brännande fråga, tvärt emot vad det var på aktivitetshuset när jag åkte hem från mötet vid åtta tiden.

Ingen rök utan eld, men någon sådan såg jag inte.... eld altså.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.