Inside job – tankarna snurrar

Igår såg jag filmen ”Inside job” som handlar om händelserna som ledde fram till finanskraschen 2008. Filmen berättar om hur investmentbankerna lobbade igenom avregleringar, hur rating instituten blev köpta för att dela ut AAA betyg till subprime lån-paket, hur den akademiska världen unisont höll med om Wallstreets verklighetsbeskrivning, om hur investmentbankerna rekommenderade kunderna att köpa värdehandlingar som de själva sålde.

Filmens avslutning ger inte mycket hopp för framtiden att en ny finanskrasch inte kommer hända igen – mycket få skärpningar av finansmarknaden och dess reglering har genomförts – bankerna i USA kan fortsätta ta risker som är helt oacceptabla. I Europa har finansministrarna, med Anders Borg i spetsen, ställt högre krav på bankerna. Allt som oftast genomförs stresstester i Europa, men vad hjälper det när investmenbankerna leker rysk rolett med världsekonomin på andra sidan Atlanten?

Det är så att man efter filmen småler när man hör att ratinginstituten hotar med att sänka USAs rating från AAA om de inte fixar fram ett höjt lånetak, då till en stat som är påväg, likt Grekland, mot statsbankrutt. Vilken trovärdighet har dessa ratinginstitut när det är så uppenbart att man i USA inte har styrning på politiken.

Men den politiska härdsmältan stannar inte bara på det finansiella området. Genom den neo-konservativa kantringen under Bush-II har man i USA förskjutit hela det politiska spektrat åt höger, något som man lider av nu när det är pay back time. Till och med demokraterna kunde inte tänka sig skattehöjningar för att komma till rätta med statsskulden. Detta är inte seriöst och framför allt inte trovärdigt.

Se filmen – den är mycket tänkvärd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.