Institution för demokrati, med underskott av demo och för mycket av krati

Denna artikel är en uppföljning till gårdagens artikel om kommunal debatt i Hörby.

I Hörby har vi sedan 2011 en ungdomsstyrelse. Engagerade ungdomar drar igång, och blir sanktionerade av fullmäktige, att representera ungdomar gentemot politiken – en möjlighet för ungdomar att göra sin röst hörd.

Det är säkert en behjärtansvärd verksamhet, och de som är med gör ett bra jobb för vad de är intresserade av. Medlemmar av ungdomsstyrelsen presenterade på senaste kommunstyrelsemöte på ett mycket bra sätt om de pågående aktiviteterna. Ursprunget av ungdomarna i den nya ungdomsstyrelsen är enligt följande:

  • Fem går i nian på G-hill,
  • En går i åttan på G-hill,
  • Två går i nian på Frosta,
  • Två i ettan på Spyken och gick i nian på G-hill förra året
  • En i ettan på Katedralskolan i Lund och gick i nian på Frosta förra året.

Ingen går exempelvis på Hörby yrkesgymnasium eller i sexan på någon byskola.

Jag känner att den brister förmågan att representera den genomsnittlige ungdomen. I den orealistiska extremen skulle det vara ett allmänt val till ungdomsstyrelsen där alla ungdomar skulle rösta fram sina kandidater, men någon form av representation av samhället måste infinna sig.

På förra kommunstyrelsemötet försökte jag påtala att spridningen i samhället av de i ungdomstyrelsens ingående ungdomar var på tok för liten. Det noterades av några av de övriga kommunstyrelsemedlemmarna, men det var bara jag som reserverade mig mot beslutet att utse ytterligare en mandatperiod med en snäv representation. Min reservation löd enligt följande:

Ungdomsstyrelsen har en demokratisk funktion att representera Hörbys ungdomar gentemot politiken och förvaltningen. Därför ställs det stora krav att ungdomsstyrelsen på ett bra sätt representerar Hörbys ungdomar. Jag anser inte att så är fallet med den av kommunstyrelsen fastställda ungdomsstyrelse, vilken rekryterats från en smal nisch i samhället och har blivit alltför homogen i sitt utförande.

Även om jag är övertygad om att de valda ledamötena på ett fullgott sätt kan representera ungdomar, önskar jag se en större spridning vad gäller ålder, skola och eniskt bakgrund. Jag hoppas att förvaltning och politiker tillsammans med ungdomarna aktivt fokuserar i det fortsatta arbetet på att bredda basen så att ungdomsstyrelsen på ett än bättre sätt kan bli mer än summan av de ingående individerna.”

Jag blev förvånad över att övriga ledamöter i kommunstyrelsen inte ansåg detta vara en prioriterad fråga att ta en rekryteringsrunda till innan man fastslog medlemmarna i ungdomsstyrelsen för 2012-2013. Det är speciellt förvånande att kommunens representanter i kontakt med ungdomsstyrelsen inte identifierat problemet innan det kom till kommunstyrelsen för beslut.

Hör kommer kärnan i problemet: summa summarum noterade jag att den representativa demokratin fanns inte i första rummet… igen. Varför var det inte mödan värd att jobba aktivt för den breda representationen? Socialdemokraten Tommy Hall konstaterade på mötet att detta var ett problem som man hade diskuterat innan, men uppenbarligen hade det inte heller hos oppositionen föranlett någon aktion.

Jag vill inte att någon skugga skall falla på de engagerade ungdomarna som är representerade i ungdomstyrelsen idag. På samma grunder som vi har rösträtt vid 18 års ålder, är detta en roll för vuxenvärlden att se till. Detta var något vi misslyckades med. Problemet är dock att det till sist är något som drabbar institutionen ungdomsstyrelsen och dess auktoritet som representant för alla ungdomar i Hörby.

Ungdomsstyrelsens existens i Hörby är intressant – varför nu? Den funderingen kommer i morgon här på perelis.se.

3 svar på ”Institution för demokrati, med underskott av demo och för mycket av krati

  1. Grön Ungdom

    Anledningen till att det inte finns någon från Hörby Yrkesgymnasium eller en från sjätte klass på någon byskola är väl för att intresset för politik inte nått de än. Men det arbetas det med. Det finns länkar och meddelande på Schoolsoft som skickas ut så att man får reda på dess existens och när möten ska hållas.

    Svara
  2. Lars Eriksson

    Visst är det beklämmande att kommunstyrelsen bemannar ungdomsstyrelsen. Notera att jag inte har synpunkter på de personer som för tillfället är valda, utan tillsättningssystemet. Det är fantastiskt att KS inte vågar lämna ut ansvaret till ungdomarna själva, t ex partiernas ungdomsförbund eller skolornas elevråd.

    Kan ungdomsstyrelsen agera fritt utan att ta hänsyn till vad KS tycker?

    Jag hoppas att detta tillvägagångssätt inte är representativt för ungdomsverksamheten. Kan lova att det inte hade funkat när jag var aktiv.

    Och visst är det bra att ungdomarna får en kanal in i politiken men inte här heller är det rocket science, partiernas ungdomsförbund har också den uppgiften.

    Vad är nästa steg, en arvoderad ungdomsborgästare tillsatt av kommunstyrelsen? Jag dånar och Hörby vågar…

    Svara
  3. susanne meijer

    Jag blir inte klok på Moderaterna, vi har ju ett fullmäktigebeslut, vilket skall utvärderas enligt beslutet.
    Med er energi i Moderatklicken så riskerar ni i stället att skrämma och minska engagemanget som ungdomarna har. Det måste ju få ta lite tid för dem, de är studenter, de pendlar till skola i o utanför Hörby. Mycket nytt som skall hanteras.

    Snälla, låt dem få växa in i rollen och i deras samhällsengagemang.

    Det vi i Socialdemokratena via Heidi Lanie Lundgren bla tog upp i KS var att vi politiker önskar synpunkter och förslagt från ungdomsstyrelsen i de tunga frågorna. Det skall då vara synpunkter i tidigt skede som exempel samhällsplanering mm.

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.