Linnea – ett lokalt Bjästa problem eller ett samhällsfenomen?

Kollade på Uppdrag Granskning igår på SVT play efter att sett stormen på bloggosfären och slås av att detta inte är något unikt, men väl unket… Helt otroligt att ett helt samhälle tappar perspektivet och följer en annan etik än den i övrigt förhärskande. Priset tas av prästen, som i sitt jobb har att reflektera över etik och moral, som irrat iväg bortom allt förnuft. Helt aningslöst uppmuntrar han pojken, som samma kväll våldtar en annan tjej.

Drar mig till minnes Knutby 2004, där sekterismen florerade och konsekvenserna fick ödesdigra konsekvenser. Samma problem, samma resultat.

Men vi behöver inte hålla oss till religionen. Jag rekommenderar filmen Vågen (The Wave/Die Welle) där en lärare förskjuter samhällets nomer i ett projektarbete inom skolan. Även om det är en film så bygger den på en verklig händelse.

Vi kan beakta de politiska partiernas avsmalnande medlemskadrar och se att finns risk att man får sekterism även inom dessa. Vi har ett aktuellt exempel på spritkulturen inom MUF där ungdomar har en etik som inte rimmar med resten av samhället.

Går vi vidare till näringslivet kan vi se samma fenomen när topparna tappat fotfästet och inte ser problemet med sina gigantiska bonusar och bisarra upplägg. Toppen kommunicerar inte med andra delar i samhället, så de etiska linjer som de följer skiljer sig från oss vanliga lönearbetare.

Vad är det då som motverkar sekterismen? Hur kan man behålla perspektiven och tryggt stå fast i de etiska regler som vi har i samhället? För mig är förklaringen lika enkel som den är svår: mångfald. De områden där man har en religiös-, etnisk-, kulturell-, klass-, köns- och ålders-mångfad, där uppstår inte sekterism. Därför är det så bizarrt när Sverige Demokraterna attakerar just mångfalden i vårt samhälle. Det är korsbefruktningen av idéer och dialogen som gör vårt samhälle dynamiskt, progressivt men framförallt starkt.

Även om jag ideologiskt hör hemma hos moderaterna, skulle jag inte vilja se ett samhället utan kommunister, miljöpartister, socialdemokrater, centerpartister, kristdemokrater, folkpartister, feminister, fildelare och så vidare. Tro det eller ej, men även Sverigedemokrater fyller en funktion i samhället… oftast som ett lackmus papper på att det börjar gå fel. Likt lackmuspappret kommer inte heller Sverige Demokraterna med några fungerande lösningar…

PS:

En gång sa min system, som bott i Umeå och Ö-vik (nära Bjästad), till mig att spelfilmen Jägarna är en dokumentär…

Andra bloggar om Linnea:

Kulturbloggen: ”Präst stöder våldtäktsman och visar ingen medkänsla för den våldtagna flickan – en orgie i dumhet”

Peter Andersson: ”Uppdrag Granskning om våldtäkten på Linnea i Bjästa – Den andra våldtäkten

Amanda Ögrens blogg

Gammelmedia

Aftonbladet- ”Hon våldtogs på skolan – pojken hyllades”

Expressen – ”Linnea, 14, våldtogs på skolan – våldtäkten hyllas på nätet”

Pingat till Intressant.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.