Näst sista aktiviteten vid dammen

Temperaturen faller på natten och det blir mer och mer angeläget att inte röra om vattnets skiktning i dammen. Det är inte vemodigt att ta upp pumpen och filtret från sin installation under sommaren. Det är mer en känsla av att det är dags för vila och inrättande av stabilitet.

Detta året har det nog inte blivit några yngel i dammen. Överlevnaden har dock varit bra för guldiden. Fiskstimmet verkar mycket vitalt och fjolårs ynglen har vuxit till sig.

Lite mer oklart har det varit för Koi-fisken. Initialt hade jag tre eller fyra stycken men nu är det bara en kvar. Jag vet inte om de strök med redan förra sommaren eftersom jag knappt var hemma då. Kanske har de försvunnit denna sommaren. Jag har inte sett några döda fiskar så gissningsvis är det en fågel som tagit dem.

På sensommaren köpte jag en burk med fiskmat. Det var roligt att se hur de lärde sig snabbt att reagera på vibrationerna på vattenytan då de nästintill viktlösa pelletsen landar på vattenytan. Intressant var att Koifisken var mycket mer saktfärdig att jaga pellets.

20131116_151628

Isärplockat filter fullt av biologisk aktivitet

Det kräver sin insats i mantid att göra rent filtret. Underhållet har varit eftersatt under sommaren så botten på filtret var i princip en klump gegga. Men det var lustigt att i denna gegga krälade det och rörde på sig som i en Indiana Jones film.

Det är något som jag är förundrad över och det är vattnets klarhet. Tidigt på sommaren växer algerna till sig i vattnet trots att filtret är nyligen rengjort och detta vara fram tills augusti. Vid den tiden klarnar vattnet och fram till på slutet av säsongen.

20130805_161434

Indiana Jones i början på augusti nere i dammen rensandes dy.

Även om jag rensade dammen i början på augusti så var filtret igensatt så dess effektivitet torde varit mindre vid den tiden. Trots det lyckas filtret göra vattnet klarare.

Jag känner att jag har en del tankeverksamhet kvar innan jag riktigt har lyckats knäcka gåtan med hålla algerna i vattnet stången under hela säsongen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.