Nytt ledarskap i oppositionen – SPI tar över ledartröjan

Så nu har vi klubbat budget för 2013. Det är en svag budget. 1,3% beräknat resultat; ett överskott på 8 miljoner. Det är inte mycket det, med tanke på att BUN begärde 2,5 miljoner kronor till och Soc i originalbeslutet begärde 6 miljoner kronor mer. Ja, det är en sorglig läsning med många risker. Hade det inte varit för oppositionen hade mötet rent av varit tråkigt.

Oppositionsledaren Tommy Hall går upp och håller ett låååååååååååångt anförande om världen, men berör även det Socialdemokratiska budgetförslaget. Under resans gång yrkas det på lite spridda att-satser från den Socialdemokratiska skuggbudgeten. Oj-oj-oj så trött man kan vara. Flertalet gånger uppmanar ordföranden Tommy Hall att hålla sig till ämnet.

Två personer som kan liva upp ett fullmäktigemöte; Louise Hedlund(M) och Percy Hallkvist(SPI)

Helt spontant går Percy Hallkvist från SPI upp i talarstolen och konstaterar att ett skattehöjning på 50 öre skulle varit på sin plats om det inte var valtaktiskt fel att begära 50-öringen nu och inte inför valet 2014. Nej, i stället skjuter han iväg ett yrkande om att BUN och Soc skulle få pengarna som de begärt och därmed lämnade resultatet på princip noll.

Helt plötsligt blir det kortslutning hos hos Socialdemokraterna som i panik begär ajournering i fem minuter. Ordförande Göte Andersson stämmer väl av situationen i fullmäktige och visst är det så att det lagom tid för att ta en kaffe-paus. Ajourneringen för kaffe och socialdemokraternas rådrum tar minst 20 minuter.

Jag förstår verkligen Socialdemokraternas dilemma, finansieringen av alla förslagen kom från ett tänkt scenario om att Socialdemokraterna satt i regeringen och skickade pengar till kommunerna en mass. Jag försökte påtala svagheten i resonemanget, men det ville sig inte bättre än att Tommy Hall konstaterar att jag är en idiot och att jag varken hade läst alliansens styrdokument eller det socialdemokratiska budgetförslaget.

Jag låter det vara osagt huruvida jag är en idiot, men faktum är att pedagogiken haltade betänkligt för Sossarna, vilket förklarade behovet av en kort time-out.

När vi återupptar förhandlingarna visar det sig att Socialdemokraterna överger sitt eget budgetförslag till förmån för SPIs och Percy Hallkvists skjutjärnsyrkande. Med röstsiffrorna 27 för och 12 emot går majoritetens förslag igenom. OK, man kan ha otur en gång och hamna bland hermelinerna, men om det händer två gånger, vad betyder det?

Snart har vi klubbat oss fram till ärendet om avloppstaxan. Percy Hallkvist från SPI går upp igen och yrkar på att man skall fasa in taxehöjningen över två år. Säkert som en klocka kommer Tommy Hall upp och stödjer SPIs förslag. Återigen agerar socialdemokraterna stödparti till SPI – en mycket intressant vändning i ledarskapet i oppositionen.

Extra intressant var att man med yrkandet försökte sätta sprätt på resultatet 2013 en andra gång för kvällen när man med skattepengar tänkte sig betala brukarnas vatten och avloppsavgifter. Det måste varit tur att pengarna inte gick åt under budgetärendets yrkande, då hade det varit svårt att finansiera yrkandet i avloppsärendet.

Ja, jag vet inte vad det är som händer med våra Socialdemokrater i kommunen – kanske det är dags för ett partiledarbyte till något lite mer vitalt – varför inte släppa fram någon av de kvicka tjejerna inom Socialdemokratin i Hörby och få lite fart på debatten?

Nåja, jag vet inte om skiftet på tronen mellan Socialdemokraterna och SPI har någon praktisk betydelse? Kommer det innebära att SPI nu kommer att få följa med ner till Namibia i stället för Sossarna – onekligen en intressant och rolig tanke.

Fast det bästa kom till sist. Partikollegan Louise Hedlund hade ögnat igenom ett protokollsutdrag från IT-nämnd Skåne Nordost. Ärende 11 handlade om byggandet av en redundant fiberförbindelse mellan Broby och Osby.

Meningen med att bygga en redundant förbindelse

Spontant känns det inte som om man verkligen har det bästa för ögonen genom att bygga en redundant förbindelse.  Snabb som en vessla är Kjell-Åke Persson (C) uppe i talarstolen och börjar förklara behovet av redundans i system, utan att observera humorn i Louises fråga. Så kan det vara när man är het på gröten att lägga till rätta.

2 svar på ”Nytt ledarskap i oppositionen – SPI tar över ledartröjan

 1. susanne meijer

  Var vi på samma möte, jag tyckte att du och Birgitta Andersson, din partikollega stod och orerade om att budgeten inte är tillräcklig i vare sig Bun och socialnämnden. Det var mer än jag som blev ytterst förvånade över er inlevelse i den dåliga ekonomin. Men så ger ni bifall till den totalt underbudgeterade femklöverbudgeten. En budget som ni själva lagt grunderna till med er misskötsel av socialnämnden, era försämringar i A-kassa och socialförsäkringar.

  Vår pedagogik var ytterst välgrundad, eftersom vi inte skulle få igenom vår budget ville vi ställa proposition på vårt budgetförslag till Soc. och Bun. Allt för att tydligt visa vem som vill vad i skol och barnpolitik i socialpolitik. Hälsningar från Sosse tanten 🙂

  Svara
 2. Yvonne

  Jag må vara totalt befriad från humor, men jag har svårt att förstå humorn i ”redundant svartfiberförbindelse” – såvida man inte tror att redudant alltid, i alla sammanhang, betyder ”något man inte behöver” förstås. Faktum är att beskrivningen ”redundant svartfiberförbindelse” är helt korrekt i detta sammanhang.

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.