Överlagrade folkomröstningar i extravalet – mest en massa oavkodat brus resultatet

Det är lite svårt att inte känna att man måste kommentera vad som händer i rikspolitiken. Det är ett drama men frågan är vad dramat handlar om.

Socialdemokraterna, som säger sig gå till val på den budget och det samarbete som man har skapat med Miljöpartiet säger att valet i mars är en folkomröstning över budgeten och huruvida den skall gälla i april.

Huruvida Miljöpartiet säger sig gå till val med samma premisser och samma intentioner är dock inte säkert. Den Miljöpartistiska analysen har snarare varit att driva miljöperspektiven ännu hårdare eftersom fler väljare är mottagliga för dessa argument.

Denna riktning skulle då arbeta mot Löfvens röd-gröna axel. Debaclet med Förbifart Stockholm och Bromma flygplats var inte en parentes i en turbulent uppstartsperiod utan mer norm. Vill någon väljare ha mer av detta? Knappast.

Som om Löfvens problem inte vore nog, så har man gammelkommunisterna på andra sidan som kidnappat regeringsratten under småtimmarna under budgetförhandlingarna och gör en vänstergir av sällan skådat slag. När Sossar och Miljöpartister vaknar upp i vänsterhörnan då är man så långt borta man kan komma från alla samarbetsmöjligheter med övriga startfältet.

Prioritet ett för sossarna torde vara att haka av vänsterpartisterna omedelbart för att minska cementeringen av blockpolitiken. Endast en sådan manöver skulle göra extravalet meningsfullt men då skulle Sossarna tappa röster till Vänsterpartiet och rösttrianguleringen misslyckas. Än mer meningsfullt torde extravalet vara om man även hakade av Miljöpartiet men så mycket nytänk lär väl inte infinna sig.

Tittar man över blockgränsen vad hittar man där. Ur askan reser sig Alliansen som skulle ta en paus fram till nästa allmänna val men som nu snabbt tvingats ut på banan tillsammans. Där piskas sammanhållningen ihop igen och de fyra musketörerna ställer upp sig alla för en och en för alla.

Alliansen säger att extravalet handlar om en folkomröstning för eller emot Alliansen, huruvida musketörerna är mer regeringsdugliga än cirkussällskapet som äntrade Rosenbad i september.

bA

Svart orm i sängen

Den fjärde, och nyanlända, musketören, d’Artagnan, gift med komikern Black Adder, måste ha svårt att sova när en skojfrisk filur ligger i sängen jämte och levererar skämt om den parlamentariska cirkusen på löpande band. Mängden lustigheter som man kan leverera kring den uppkomna situationen synes vara oändliga. Stackars människa.

Nu skulle man tro att den nyanlända musketören var kusinen från landet men så kan inte vara fallet. Det blotta faktum att hon lyckats bli potentiell partiledare torde innebära att hon är klipsk. Så någon från landet är hon inte då lantisar inte är så smarta, vilket hon själv har kommit fram till genom egen analys.

Svårt att sova måste även moralisterna i Kris(t)demokraterna ha när de riskerar att åka ur riksdagen tre och ett halvt år tidigare än planerat och befarat. Vem skall då stå för det latenta hotet mot kvinnans rätt att bestämma över sin egen kropp, eller hur kärnfamiljen skall premieras, eller hur homosexualitet skall begränsas, eller…

Mitt emellan dessa två block breder avgrunden ut sig. Och längst ned i avgrunden ligger Sverigedemokraterna och samlar röster som de övriga partiapparaterna lyckas kanalisera ur de egna partierna på grund av den fundamentala prokrastineringen av immigrationspolitiken.

Att inte ens bejaka att hundra tusen flyktingar innebär en för stor utmaning för landet gör att strömhoppet fortsätter. Immigrationsverkets uppdaterade prognoser under november, efter förra valet, kommer även det ge utslag till förmån för Sverigedemokraterna.

prognos

Uppdaterad prognos om flyktingströmmar till Sverige

adiSverigedemokraterna själva är förtjusta som hunden Ådi i den tecknade serien Gustaf – vistandes glatt på svansen men har ingen aning om vad som händer. Sverigedemokraterna anser att att extravalet är en folkomröstning över invandringen.

Så nu när vi har traverserat och travesterat det politiska startfältet inför vårens äventyr kan vi konstatera att vi har minst tre folkomröstningar att se fram emot i det enda extravalet. Det är som en kärnkraftsomröstning som även handlar om högertrafik i vänstersvängar och införande av Euros som valuta i de tomma ladorna. Allt i en och samma omröstning.

Med ett arv från Ericsson så skulle jag nog vilja påstå att vårens folkomröstning kommer likna CDMA teknologin som ligger till grund för 3G telefonin. Det bygger på att sändarna skickar sina budskap med rätt styrka för att inte förstöra överföringen i cellen. Risk finns att det kommer skrikas från alla så väljarnas budskap kommer men största sannolikhet gå om intet i processen.

Trädet kommer skakas om men fåglarna landar på samma ställe, en miljard kronor senare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.