Tom kassa 2018

Idag var det fullmäktigemöte i Hörby. Som vanligt i november så är det budgeten som är huvudattraktionen på dagordningen. Och visst så bjöd den på många överraskningar och en del utropstecken.

20141124_185921

Percy Nilsson(SPI) i bryderi om hur man skall ta sig ur en tilltrasslad situation.

Det största utropstecknet vad det som inte hördes – budgetdebatten var slut redan efter en timma och mycket till debatt var det inte. Endast Percy Nilsson (eller var det Hallqvist?) bråkade lite men slutade i en form av inverterad Jujutsu – att denne slår ned sig själv med sin egen kraft.

Tankeloopen började redan i kommunstyrelsen där SPI ville öka skatteintaget med 10 miljoner. Nu blev det nedröstat där, men skam den som ger sig. Till fullmäktige kommer SPI tillbaka med ett yrkande om att öka budgeten för Socialnämnden med med 20 miljoner!

Ordförande Tommy Hall frågade då vart de pengarna skulle tas. Percy går då fram och tänker högt från talarstolen…. ”Spara, det går inte…. underfinansiera, nej går inte… hmmm, det måste bli skattehöjning.”

Med insats från ordföranden i fullmäktige får bönräknare Hallkvist hjälp med att räkna ut att det blir ett skattehöjning på 74 öre…. och så yrkades till allas munterhet i publiken.

Det verkar om om gruppledaren för SPI har lite stora befogenheter att formulera budgetförslagen i realtid under budgetdebatten. Men om man sitter i fullmäktige för att ikläda sig rollen som clown då är uppdraget klockrent.

Men åter till något viktigt och mer allvarligt. Magdalena Andersson sa när hon debatterade med Anders Borg på riksnivå att ladorna var tomma. Mycket kritik fick hon för detta uttalande , men här i Hörby kommer det valåret 2018 vara sant om vi fortsätter så här. Just nu har vi en rätt så hyfsad likviditet men det är något som den nyantagna budgeten tänker ändra på.

likviditet

Grå kolumn är 2015 (29M), till vänster kommer 2016 (18M) och sedan 2017 (8M). Gissa hur stora likvida medel det kommer finnas i kassan 2018?

Jag var på anställningsintervju för ett år sedan och rekryteringsfirman testade hur jag kunde se mönster i nummerserier. Det visade sig att jag var briljant på det (också). Samma förmåga har jag nu använt för att kika in i framtiden och ser att kommunen kassa kommer att vara tom 2018.

Jag noterar att ett enigt fullmäktige tycket det var en jättebra plan och klubbade igenom budgeten utan förbehåll. Skall vi luta oss tillbaka och njuta av resan eller skall vi sätta oss till motvärn? Vad sysslar oppositionen med? Inte så mycket med tanke på att stora delar av den har varit med och tagit fram budgeten.

Skall man vara orolig?

[poll id=”9″]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.