Vad är det som vållar reaktioner?

Av | 2011-04-21

Artikeln om ersättningarna i Socialnämnden har vållat reaktioner i form av kommenterer. Själv blev jag lite förvånad över att de kommer just nu. Det är svårt att riktigt begripa sig på den dynamik som de politikska ärendena besitter när de utspelas i de fria medierna.

Jag tror att det går upp för en del att vi kanske står inför ett paradigmskifte i hur åsikter kan kanaliseras. För när jag analyserar reaktionerna, både positiva men framförallt negativa, noterar jag att det fokuseras mer på personen och processen, än saken. Saken i detta fallet är ersättningsnivåerna.

Det här tycker jag är jättespännande. Antingen går vi framåt i öppenheten och debatten, eller så sluter vi oss som vissa befarar. Om man i grunden har en positiv människosyn och är ödmjuk inför argumenten, då kommer pradigmskiftet vara positivt för alla – även om det smärtar i omställningen.

Ett svar på ”Vad är det som vållar reaktioner?

 1. Lars Ahlkvist

  Du har ju trots dragningar i den moderata gruppen inte förstått resonemangen i arvodesfrågan. Och detta att Du inte tvekar att kommentera diskussioner i nämnden, inte bara besluten, leder till att Du skapar en förtroendebrist bland Dina kollegor. Du kallar det öppenhet, de som tystnar bland tjänstemän och nämndsledamöter kallar det illojalitet och dåligt kamratskap. Analys eller byssesnack, tror skillnaden ligger i benämningen snarare än innehållet.

  Ersättningsnivåerna är inte konstiga. Du har ju själv skrivit att Du är säker på att arbetsutskottet gör rätt för dem. Ändå säger Du nej, och det tolkar jag som en kraftig brist på politisk handlingskraft. Så utvecklar man inte Hörby, som vi skriver i femklöverplattformen vi all står bakom.

  På tisdag ska vi debattera den anmärkning revisorerna riktar mot den gamla nämnden för bristande styrning, ledning och ohörsamhet mot de politiska målen. Själv har Du försökt förhala den utomstående analys KSAU beställt av förvaltningens riktlinjer och jämförelse med andra kommuner, det är inte bra.

  Arvodeshöjningen ska ju ses i ljuset av 29 miljoner i underskott, brist på ordinarie förvaltningsledning och behov av en extra arbetsinsats för att fullgöra en rimlig nivå på styrning och ledning. Försök förstå det, och se behovet av handlingskraft även när populisterna skriker på status quo. Inte lätt alltid, men det går att träna upp om förutsättningarna finns;-)

  Och jag ser fram emot en positiv människosyn från Din sida, och det förutsätter även empati och inkännande för andra människors arbetsförhållanden och insatser. Saknas det så är det inte särskilt positivt.

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.