På besök i verkligheten – rotblöta på Jägers väcker tankar

Mellan 20:00 på onsdagskvällen och 02:45 på torsdagsmorgonen följde jag med Hörbys båda fältsekreterare denna studentnatt. Johanna Nilsson och Patrik Niklasson hade tidigare på kvällen varit hos polisen i Eslöv och synkroniserat verksamheten.  

Kvällen till ära var gruppen förstärkt med personal från centrum för mottagning och utredning (CMU). Totalt cirkulerade 5 fältarbetare från Hörby kommun runt i två bilar för våra ungdomars skull. Detta när de flesta av oss ligger och sover. Det var initialt mycket lugnt – det var faktiskt svårt att hitta ungdomarna tidigt på kvällen.

Under transportsträckorna diskuterades många intressanta observationer om skolan och socialtjänsten i Hörby kommun. Informationen om hur droganvändningen i våra skolor ökar är verkligen oroväckande. Vilka åtgärder behövs för att vända denna trend? Detta gav upphov till många tankar om hur politiken agerar inom skola och social service.

Frånvaron av ungdomar ändrade sig när vi tog en sväng till Jägersbo, där det var fullt med studenter och andra ungdomar. Fältarbetare från Eslöv och Höörs kommuner var där också, tillsammas med en bataljon nattvandrare i röda jackor. Det är med vissa funderingar man ser hur ägarna till Jägersbo säljer alkohol till ungdomarna för att sedan kasta ut dem när de blir berusade och låta dem tas om hand av våra gemensamma resurser. Kan man applicera samma system som vid högrisksmatcher i fotboll, där fotbollsklubbarna får ta kostnaden för samhällsinsatserna?

Under några veckor i Hörby kommun pågår kampanjen Tänk om. Kampanjen syftar till att minska ungdomars alkoholkonsumtion, detta genom att informera om riskerna med tidig alkoholdebut, normer kring alkohol och alkoholens distribution till ungdomar. Under besöken på Jägersbo var det tydligt att kampanjen behövs, men samtidigt värmde det i hjärtat, i den annars så iskalla natten, att se föräldrar komma hämta sina barn klockan två på natten.

Den sena timman passade faktiskt ganska bra. Trots att jag masat mig upp 0630 på morgonen, var det inga problem att hålla sig vaken då jag var ordentligt jet-laggad från USA resan. Att Johanna och Patrik dessutom hade en godispåse mellan sig i framsätet, kombinerat med mina långa armar, gjorde det inte sämre.

Nu så här efteråt känner jag en stor tacksamhet inför Patrik och Johannas samhällsengagemang och kompetens. Samtidigt, när jag hör hur utvecklingen ser ut, känner jag mig oroad. Politiken har stora utmaningar framför sig att stödja en effektiv förebyggande process så att ungdomarna kan fokusera på att plugga matte under lektionstid och inte sukta efter en holk på dasset i pausen. 

Läs mer om fältarbetarna på SkD.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.