14 miljoner = 50 öre till, nej tack


Igår var det dags att besluta om budgeten för 2012. Jag har våndats i flera veckor inför detta beslut, men i brist på bättre alternativ så ställer jag mig bakom den regerande femklöverns budgetförslag. Det innebär att vi ökar skatten med 50 öre. Som Moderat är det få saker som är så jobbiga som att höja skatten, men vi har inget val.

I mitt anförande (som jag har lämnat in som en protokollsanteckning till beslutet) pekade jag på de ofinansierade delarna inom Socialnämndens verksamhetsområde. Denna del uppgår till samma summa som det prognostiserade överskottet. Jag vet inte om det är ödets ironi att dessa två summor är lika stora.

Visst förstår jag budgetprocessen och att det är som att skjuta på en levande måltavla, men just i detta fallet är det som om man låtsas om att elefanten i fullmäktigesalen inte finns. Att bortse från elefanten, är samma över hela linjen av partier i Hörby. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och SPI yrkade på ytterligare en femöring, men till vilken hjälp skulle det ha varit?

Jag tror nog att budskapet från alla politiker i Hörby, är att vi inte accepterar kostnadsökningarna och vi vill göra allt för att de inte skall permanenta sig.

Mitt i all bedrövelse kan vi dock konstatera att vi kunde godkänna medborgarförslaget om att ta bort flaskvattnet. Till priset av ett nyrenoverat kommunhus fick vi ett alldeles utmärkt kranvatten att dricka på mötena och det är ju i alla fall positivt…

Här kan ni läsa mitt anförande/protokollsanteckning

Artikel i Skånskan 2011-11-27: ”Sade ja till höjd kommunalskatt

3 svar på ”14 miljoner = 50 öre till, nej tack

 1. Lars Ahlkvist

  Du står uppenbarligen fri från det beslut som fattats i Socialnämnden om nästa års budget. Du tror inte på det fullmäktigebeslut som fattats. Som jag uppfattar det tror Du inte heller på att underskottet för nästa år kan bringas ner, utan ytterligare 50 öre i höjd skatt. Det vill Du dock inte föreslå.

  Som jag förstår det så har Du ställt Dig utanför femklöverns tro på att det faktiskt går att åstadkomma förändring. Att det arbete som läggs ner gör skillnad. Men då är det fråga om Du verkligen ska ta upp en plats i nämnden, och där sprida Dina negativa attityder. Vore det inte bättre att lämna plats för någon annan, som vill konstruktivt bidra till framtiden? Det finns de som ser glaset som halvtomt, de som ser det som halvtomt. De som i allt finner fem fel, de som ser möjligheter och bidrar konstruktivt. När jag läser Din blogg och Dina utfall får jag en tydlig uppfattning om vad Du vill tillhöra. Och då, med all respekt för att Du har en annan uppfattning, så ser jag hur Du skadar. Hur Du får medarbetare att må dåligt. Att Din aggressivitet och brist på lyssnande blir förödande för ett gott samarbete. Hur Du står i motsats till vad allt som heter förtroendefullt samarbete innebär. Jag har inget som helst förtroende för Dig. Jag tycker Du, med de synpunkter Du framfört, står i motsats till det mesta som femklövern åstadkommit i många år. Jag föreslår att Du överväger Din position i politiken, för den som inte vill bidra konstruktivt gör som jag ser det inte mycket nytta.

  Föreslår detta för Ditt övervägande. Ser framemot vår fortsatta interna diskussion med högt i tak och respekt för varandras uppfattningar.

  Svara
 2. vem som

  ha ha ha ha …. ”Föreslår detta för Ditt övervägande. Ser framemot vår fortsatta interna diskussion med högt i tak och respekt för varandras uppfattningar.” …. och detta efter att gång på gång visa noll respekt för avikande åsikter på denna blogg! … ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha

  Svara
 3. Snorkfröken

  En sak är säker: när en företrädare för en organisation eller ett företag högt uttalar orden ”här har vi högt i tak” så kan man vara 100% säker på att det inte är det.

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.