LED-lamporna tar över


Elljusstake

66% av julpyntningen (om man är generös att räkna in en julgransfot i pyntningen)

Första advent har passerats; dags att lite försenat julpynta i hemmet. Förutom de två ljusstakarna som är på bilden ovan, hittade jag bara en julgransfot. Just i år blir det inte mycket till pyntning.

I vanlig ordning är det minst en lampa som är sönder i ljusstaken när den provas. I affären var 34V/3W – lamporna slut, så jag investerade i 9 stycken led lampor. Som ni kan se på bilden funkar det alldeles utmärkt. När man känner på lampan är det trevligt att känna att den är kall – ingen kråkeldning här inte, ety en värmepump är betydligt effektivare att värma huset med än glödlampor.

Dessutom kommer jag att adressera ytterligare ett logistiskt problem; samma led-lampa passar både den 7-armade och 5-armade ljusstaken. Därmed upphör behovet att hålla med dubbel uppsättning julljusstakslampor (vilket ord!).

Min dotter tyckte att två ljusstakar inte var mycket att hänga i julgranen (bildligt talat naturligtvis) så under ett svagt ögonblick i affären var vi inne på avdelningen för julstjärnor. Det var så stressande att jag snabbt övergav tanken att komplettera pyntet.

Jag är en usel konsumtionist (finns det ordet? javisst – 437 träffar på Google). Det är sådana som jag som bär skulden till stora delar världsrecessionen, och en hel del av kommunens ekonomiska problem om man skall tro vissa läsare av denna blogg. 

Det sägs att hälsan tiger still; jag undrar om motsatsen gäller när jag läser den referade kommentaren och följer den senaste händelseutvecklingen i kommunen. Analogin med ljusstakarna är tydlig; nya ledlampor lyser betydligt effektivare än gamla.

Från säker källa inom kommunpolitiken har jag blivit informerad att Hörby kommun har led-lampor i sina femljusiga julbelysningar. Vi noterar att ordet femljusig får noll träffar på google, i alla fall tills denna sida har indexerats.

6 svar på ”LED-lamporna tar över

 1. Frille

  Du gör rätt som använder ditt gamla pynt med nya lampor. Jag gör detsamma, nu när skatten höjs.

  Denna konumtion utan dess likne i Hörby i övrigt måste vara en följd av kommunens våldsamma köphysteri med nytt kommunhus och nya kontorsmöbler i hela huset. De gamla kontorsmöblerna såldes till goda vänner som har företag i kommunen. Vem såg den annonen och var fanns den?

  I vilken tidning eller kanske på Blocket? Tradera? Röda Korset? Amnesty?Lions? Var skall kommuninnevånarna hålla ögonen öppna, för det blir kanske flera utförsäljnigar? Till vilket pris? Och vilket konto sattes pengarna.

  Var det kommunalrådet som sålde möbler för att bekosta de olagliga arvodena? Det saknas ju pengar i socialnämnden.

  Kan man göra detsamma om man får en fängelsedom. Få en dom nästa månad, och som gäller före den första i förvaltningsdomstolen. Heder till Anders Larsson (c) som överklagat och fått rätt.

  Unikt med en dom från en förvaltningsdomstol som inte gäller. Bör vara bara i Grönköping och Hörby, som det kan bli så. Vi skulle ju vara unika!

  Det var väl den nya klia dig på ryggenpolitiken ,så kliar jag dig tillbaka
  vid ett annat tillfälle. Åk du från frugan idag, så åker jag från min i morgon till annat land.

  Svara
 2. Snorkfröken

  Det saknas ju två stycken små julkransar på den 7-armade ljusstaken!

  Svara
 3. Per Elis Jansson Inläggsförfattare

  Bidrag mottages tacksamt. Kransarna har samma dynamik som lamporna – inga av dem överlever en sommar intakt…

  Svara
 4. Frille

  Märkligt att kommuninnevånarna inte tipsas om vilken loppis som gäller i framtiden att hålla ögonen på om man vill fynda?

  Det är tydligen bara partikamrater som erbjuds köpa eller?

  Näsvisa frågor och inget svar?

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.