19,3 miljoner back stabilt – nollresultatets spel för gallerierna

I torsdags hade vi socialnämndsmöte igen. Det var roligt att komma tillbaka till gänget igen efter en sommar med så mycket jobb att politiska artiklar lyst med sin frånvaro. Trots att det är fortfarande mycket jobb, kan jag inte hjälpa att se torsdagens socialnämndsmöte som ett andningshål för alternativa tankar.

Tyvärr var jag dåligt förberedd igen – men arbetsutskottet hade gjort en bra beredning på ärendena, så det blev inte speciellt många ändringar. Det blev inte ens någon ändring på den mest kontroversiella frågan om nollresultat. Kommunfullmäktige hade på uppmaning från kommunstyrelsen krävt att socialnämnden skall redovisa ett nollresultat för 2012.

Socialnämnden gjorde det enda möjliga och uppdrog åt socialförvaltningen att redovisa alla möjliga tänkbara åtgärder för att uppnå ett nollresultat för året. Jag räknade lite och landade på 12Mkr på tre månader om man beslutar att dra in allt ekonomiskt bistånd och nya köp av externa entreprenader.

Befintliga avtal och personal kan man inte göra något åt då uppsägningstiden är för lång under fjärde kvartalet. Det är positivt att man inte kan göra något åt personalen; Dessa skall inte behöva oroa sig i onödan när det blir skriverier om beslutet i media.

Alla fattar vad detta handlar om – ren politik… när den är som sämst. Vad som är mest talande är att budgetuppföljningen var ärendet efter ärendet om budget i balans. Ingen korrelation mellan hur den faktiska ekonomiska situationen ser ut och vad som skall presenteras till fullmäktige.

Förvaltningsekonomen presenterade resultatet från juli på mötet. Resultaten i augusti och september är alltid spännande eftersom sommarpersonalen är en stor risk i kalkylen. Prognosen för helåret ligger nu på -19Mkr. Det är en hiskelig massa pengar, men vad som är positivt är att denna prognos har nu stått sig över sommaren. Tack och lov har den ”raka periodiseringen” upphört. Den innebar att läget såg jättebra ut innan sommaren och katastrof efter sommaren. Är det stabilt i september också kan vi säga att vi empiriskt visat att vi har bättre kontroll nu.

Vad som också var positivt var att socialchefen och ekonomen informerade om nästa steg i åtgärdsraketen – styrningen. Nu när vi har kontrollen, har vi möjligheter till styrning. Mången kommunfullmäktigeledamot har varit uppe i talarstolen vurmat om styrning, men dessa har under tidigare år visa bristande förståelse hur detta passar in i verksamheten. Detta torde i stor utsträckning förklara varför vi är den situation vi nu är i.

De enskilda cheferna i socialförvaltningen hålls nu till svars för att de inte håller budgeten som de var med och committade sig till under budgetarbetet för 2012. Detta är en långsiktig process med mycket nötande. Därför är dagsländor som förslaget om nollresultat fullständigt  meningslösa. Kommunal kvartalskapitalism är inte något ämne som vi skall hålla på med, inte ens i Hörby kommun där vi excellerar i egendomliga ekonomiska transaktioner.

Enda dramat på torsdagens socialnämndsmöte inträffade när Birger Larsson från Folkpartiet kommer ingående mitt under sejouren. Allmän förvirring uppstod, men Maria agerade rådlig; mötet ajourneras och ordföranden ledsagade besökaren ut ur rummet.  Idag har jag hört rykten om en tidningsartikel i ämnet (min SkD prenumeration har löpt ut) så jag kanske kan bli informerad officiellt vad det handlade om när jag får tag på papperstidningen.

7 svar på ”19,3 miljoner back stabilt – nollresultatets spel för gallerierna

 1. Lars Ahlkvist

  Du får nog kolla fullmäktiges beslut, läsa på bättre och försöka förstå vad det betyder att redovisa en åtgärdslista och konsekvensbeskrivning för att komma ner till noll.

  Hur som helst så var det ett fullmäktigebeslut, så Ditt angrepp på den majoritet Du nominellt tillhör är inte helt klädsamt.

  Men det är ju Ditt vanliga track record, som får flera av oss andra att skämmas för att Du är (M), och andra partier att undra om M är en seriös samarbetspartner, när Du hela tiden angriper femklövern. Mobbar, gör Dig bred, bär Dig illa åt, är hotfull. Kort sagt: en som inte ska vara i politiken annat än möjligen bland Sverigedemokrater och andra missnöjespartister. 🙂

  Svara
  1. Axel Eriksson

   Efter att ha läst fullmäktiges protokoll har jag kommit till den slutsatsen att Socialnämnden skall ”spara” cirka 20 MSEK innan året är slut. Eftersom man inte kan spara på personal ( uppsägningstid mm) finns bara direkta utgifter (stöd och placeringar) att tillgå. Enligt Perelis räcker inte detta. Det kan bara resultera i att fullmäktige fått ett felaktigt (obalanserat) förslag från kommunstyrelsen. Varför?
   Dessutom skriver Perelis med ”glimten i ögat”, men du verkar helt sakna sinne för humor. Dessutom tycker jag att du inte skall beskylla någon för att ”mobba, göra sig bred,bära sig illa åt,vara hotfull”: se dig själv i spegeln! Du, om någon, mobbar andra och gör dig bred på andras bekostnad samt hotar och bär dig illa åt.

   Svara
  2. Yvonne

   Du menar på problem inom M i Hörby bäste Lars? Känns dock som både du och Per-Elis är öppna med era åsikter vilket är bra. Det är värre i Eslöv där hela M håller element som inte hör hemma i M bakom ryggen.

   Svara
 2. Debattvillig

  Återigen är Lars inne likt en gläfsande chihuaha och muttrar. Du har fortfarande inte insett skillnaden på per-Elis sätt att uttrycka och ditt? Du om nån är nedvärderande, bär dig illa åt och uppför dig som en trotsig treåring. Oops, var jag elak nu? Lika barn leka bäst. Man bemöter andra som man vill bli bemött Lars. Tänk över den meningen och dess innebörd. Per-Elis antar en kritisk ton, absolut! Men korrekt dock.
  Du är inne och tassar på förtal Lars, du vet att det är straffbart väl? Det anstår väl inte ett kommunalråd att ägna sig åt straffbara handlingar väl? Nä tillbaka till ritbordet och tänk över hur du bör uttrycka dig.

  Fridens liljor!!

  Over and out!

  // bitter medborgare

  Svara
 3. victor

  Herr Lars Ahlkvist följer själv inte alltid de ”seder och normer” som man sannerligen kan tyckas ingå i den post du uppbär!

  Svara
 4. Förundrad betraktare

  Ständigt slås jag av en fundering – var är brudarna i Hörby?

  Sannolikt gör de något annat, som de tycker är viktigare, som att fixa håret och måla naglarna, kanske någon tänker. Eller – hädiska tanke – ägnar de sig hellre åt politiken i kommunen, medan grabbarna kastar grus på varandra?

  Svara
 5. Full insyn

  Kan det öppet presenteras för kommunens invånare, post för post, i detalj vart tar socialnämnens pengar vägen?
  Ingen hemligstämpling, mörkning, utan alla fakta, så att kommunens invånare får full insyn i driften och vart pengarna försvinner.

  /Skattebetalare som skyfflar in över 100 000 om året i kommunal skatt.

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.