Anfall är bästa försvar

Under lördagen roade jag mig med att läsa igenom två veckors Skånska för att se vad som hänt i vår kommunala ankdamm på Ringsjövägen i Hörby. Endast en insändare och den kom från regnbågskommunalråd Susanne Meijer den 9. december.

tidningläsning

Tidningsläsning

Vad handlade det om för något som kan ha retat upp kommunalrådet så till den milda grad att hon ansträngde sig så mycket att det blev en hel insändare formulerad? Naturligtvis handlade det om chefskarusellen inom kommunen sedan hon kom till makten.

Eva Lindholm från Moderaterna hade ställt en fråga hur och vem som tagit beslutet om att ge en chef som sagt upp sig själv kunde få en fallskärm på 1,8 miljoner kronor.

Under interpellationen hade det socialdemokratiska kommunalrådet och den tillika socialdemokratiska fullmäktigeordföranden kommit på hur man inte skulle svara på det som vi alla ville veta – vem godkände det och vilket beslut låg till grund för det?

Använd en teknikalitet à la Ahlkvist och man är ute ur skogen. Det fungerade på fullmäktigemötet. I insändaren försöker kommunalrådet ytterligare omöjliggöra en uppföljande granskning. Hon går så långt att hon ger sig på hela fullmäktige genom att konstatera att interpellation egentligen inte får ställas. Hon själv hade dock inga problem med att släppa igenom interpellationen när fullmäktige beslutade att den fick ställas.

Men nu är det inte så att interpellationen handlar om en enskild. Dimridån som läggs ut är att försöka ge sken om att frågan handlar om chefen själv och inte vem, och med vilket mandat, som tagit beslutet. Så här skriver hon i insändaren men även på sin egen blogg (min kursivering):

Sedan om Lindholm läser på i kommunallagen så reglerar den Interpellationer och frågor :
49 § Interpellationer skall avse ämnen som hör till fullmäktiges, en nämnds eller en fullmäktigeberednings handläggning. De får dock inte avse ärenden som rör myndighetsutövning mot någon enskild.
50 § Interpellationerna skall ha ett bestämt innehåll och vara försedda med motivering. De bör ställas endast i angelägenheter av större intresse för kommunen eller landstinget.
51 § Fullmäktige beslutar utan föregående överläggning om en interpellation får ställas.
Jag beklagar att Moderaterna nu hänger ut en enskild fd anställd i vår kommun. Det är inte den politik vi i majoriteten står för.

Det kursiva är en gammal hederlig klassisk härskarteknik för att trycka dit någon. Men det är inte första gången hon använder kommunens personal i sitt politiska pajkastande – ni kommer ihåg toarullarna och protokollen när hon använde kommunens sekreterare som slagträn.

Men vad är det då som vållar sådan emotionell reaktion? Varför kan hon inte bara låta saken bero och låta det hela blåsa över? Kanske kan vi hitta svaret i hennes andra fet text markering: ”av större intresse”.

Det kan väl knappast vara av större intresse än att få reda på om kommunalrådet själv använder kommunens pengar för att finansiera sina egna korståg! 1,8 miljoner är ingen skitsumma, i varje fall inte för oss vanliga medborgare. Det är av större intresse!

För nog vet vi alla när någon agerar emotionellt så finns det något att finna för den som söker. Antingen att kommunalrådet har ett alldeles för slappt förhållningssätt till pengar eller att hon sitter så hårt fast med skägget i brevlådan att hon inte kommer bort.

Nu skall det dock bli spännande att se om moderaten Eva Lindholm orädd axlar sin oppositionsroll och kommer tillbaka med en mer spetsigt formulerad fråga – för det var nog många med mig som finner det vara mycket intressant hur denna miljonrullning sattes igång.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.