Artikeln säger allt om var problemen och lösningen ligger


Om vi nu i nojjans tidsålder inte skall börja misstro medierna också, så har Skånskan en bra artikel idag, summerandes problemen och möjligheterna som omger socialnämnden. Första och sista stycket sammanfattar orsakerna på ett bra sätt:

Socialnämnden har låtit höra talas om sig i många sammanhang det senaste året.
Striden om Källhaga, följdes av rapporter om chockhöjda arvoden, mångmiljonunderskott och införandet av ordningsregler under mötena. Samarbetet har knakat i fogarna.

samt Maria Danielssons kommentar

Alltihop verkar vara ett spel. Vi får hela tiden höra hur dåliga vi är, att vi inte duger, och att vi ska bort. Men demokratin sätts ur spel om nämnden läggs ner.
Den sekretessanmälan som Lars Ahlkvist har gjort mot Venche Larsson (M) är ett riktigt lågvattenmärke, tycker Maria Danielsson.

Låt oss dra oss till minnes:

Källhaga – ni kommer alla ihåg sommarplågan 2011, de populära marklägenheterna på Källhaga undanhölls för Hörbys pensionärer. En enig nämnd (förutom ordföranden, som klassade nämnden som ”oseriös”) redde upp situationen när det blev känt att lägenheterna stod tomma. I de kriterier vi lade fast 2011-06-30 kan vi idag konstatera att vi har lyckats med våra intentioner att samla mer hemtjänstvolym på området för att minska transportarbetet och dess kostnader. Detta leder till en effektivare hemtjänst.

Chockhöjda arvoden – en ordförande som går in och agerar på tjänstemannasidan och där kommunstyrelsens ordförande fixar till ett rekordarvode. Låter det konstigt? Ordföranden refererar till sig själv som ”vi i förvaltningen” på nämndsmöten. I tidningen skriver man att det vållade rabalder inom femklövern när Maria och Venche avsade sig sitt arvode. Min minnesbild var att det var med med respekt och beundran man såg på civilkuraget att stå upp för det som är rätt och riktigt i stället för att sitta och räkna kronor och ören i slutet på månaden.

Skd 2012-01-28

Mångmiljonunderskott – Centern och Moderaterna har varit kompromisslösa i att kontrollen och styrningen är prioritet ett, två och tre i nämndens arbete, på kollisionskurs med ordförandens prioriterade sociala agenda. Kritiken mot oss och vår offensiv faller platt på marken när du till höger kan läsa om resultatet av våra ansträngningar.

Ordningsregler – för att dra nämnden i örat efter Källhagafiaskot, skrivs förnedrande ”ordningsregler” till nämndsledamöterna, när det verkliga problemet är att nämndens organisation havererat. Ordningsreglerna faller platt till marken när kommunfullmäktiges ordföranden konstaterar att man inte kan ta upp saker som ”fniss” och ”gula kort” i reglementet.

Sammarbetsproblem – presidiet som inte fungerar, femklövermöten som inte drivs eller ens hålls, prioritetsproblem… you name it, we got it! Samarbetet faller platt till marken.

Sekretessanmälan – kommunstyrelsens ordförande vill hjälpa socialnämndens ordförande att odemokratiskt bli av med aktiv nämndsledamot. De upprepade svaren från SKL gör att anmälan faller platt till marken och att en utredning om förtal av nämndsledamoten inleds mot KS ordföranden, som numera ”säger att syftet med anmälan var att få igång en diskussion om vissa moderaters uppträdande” [SkD 2012-01-19].

Jag hyser den största respekt för Maria Danielsson(C) som under resan har agerat myndigt och balanserat i sin roll som vice ordförande i socialnämnden under de förutsättningarna som har givits. Därför är det inte förvånande att man från Centerns sida visar vägen framåt med uttalandet i tidningen:

Det vore bättre att alla som sitter i nämnden ställer sina platser till förfogande, och att en ny nämnd väljs samtidigt som man inväntar förvaltningens utredning om ny organisation.

7 svar på ”Artikeln säger allt om var problemen och lösningen ligger

 1. Björne

  Hörbybor varför drar ni inte ut den onda tnden? Den har värkt alltför länge och orsakat stor smärta och ett ekonomi i kaos. Det är ju ej heller en visdomstand så Hörby kommer att klara det bra.

  Svara
 2. Torjörn Malvå

  Torbjörn Malvå Skriver :

  Moderaterna har fått in en orm i sitt parti och i avsaknad av ormtämjare i kommunen får tydligen ormen härja fritt !
  Per Elis du säger i en tidigare blogg att socialdemokraterna är ormar som talar med kluven tunga men själv är du den giftigaste ormen av alla.
  Du sprider din galla över den politiska organisationen i Hörby kommun. Detta kallar inte jag för kreativitet, utan detta benämner jag högerextremism, som är väldigt långt från den demokrati och solidaritet som många politiker oavsett partifärg eftersträvar.

  hälsar Torbjörn Malvå
  Medmänniska och Miljöpartist

  Svara
  1. Debattvillig

   Måste inleda med Att säga Att jag Respekterar dina åsikter.
   Men hur kan du få att PE är högerextremist när han utövar sin grundlagsskyddade rättighet? Negligerar du större delen av hörbys invånare och dess åsikter med?
   Sen ett tillägg, hur kan man vara medmänniska och MP samtidigt?

   Svara
 3. Lars Ahlkvist

  I morgon, på kommunfullmäktige har vi chansen att sätta stopp för mobbarna och för de som får tjänstemän att må illa i jobbet. PerElis är en av de som står först i mobbattackerna. Som han sade på senaste fullmäktige, och skrivt i sin blogg, så vill han jaga de som inte inte kan svara på hans frågor så som han vill höra svaret.

  Jag har fått höra att jag ska rätta mig efter gruppen, för jag som individ är svag, gruppen är stark. Andra har fått höra att de ska jagas med blåslampa, att det inte har en ”en framtid i Hörbypolitiken” om de inte leverar som önskat. Och det är ”inte hot, det är ett löfte”. Handen på hjärtat, skulle Du vilja jobba med sådana personer???

  Vad ska man tycka om det? Torbjörn Malvå talar om högerextremism. Själv känner jag olust. Det påminner om rena fascistoida metoder. Starkt blir det intrycket när samverkan sökes med SD och SPI, och när rena lögner är ofta förekommande på PerElis och andras bloggar.

  Jag har inget gemensamt politiskt med en person som PerElis. Jag står för demokrati, lyssnande och bred delaktighet. Den politiska riktning som talar om S som ”reptiler med kluvna tungor”, som hånar femklövern, som vill driva bort femklöverkamrater, som hela tiden är i opposition mot det mest vi kommit överens om i majoriteten, som bara vill rättshaverera – ja, det kommer jag aldrig att vika ner mig för.

  Jag är glad att den moderata gruppledningen med Birgitta Andersson i spetsen bett om ursäkt för detta hemska beteende för mer än ett halvår sen. Jag är ledsen för att det sen inte hänt så mycket mer för att stoppa mobbarna och ”jagandet av förvaltningen” Det får vi skämmas för tycker jag, och nu är det dags att säga stopp för det som jag upplever som rent fascistoida beteenden.

  Svara
  1. Nils

   Spontant och utan att vara insatt i hörbypolitiken vill jag ändå mana till viss besinning. Stridigheter inom ett parti har alltid funnits men att hoppa på varandra i media skadar bilden av Moderaterna på ett mycket allvarligt sätt.

   Vem som sagt eller gjort vad har jag ingen aning om men mitt enkla tips är att först lösa eventuella meningsskiljaktigheter inom partiet innan man gör upp inför öppen ridå i kommunfullmäktige. Om det inte finns förtroende för en viss moderat företrädare bör detta testas i en omröstning i den moderata fullmäktigegruppen.

   På så sätt slipper man kalla partikamrater för fascister och kan ägna sig åt att bedriva moderat politik istället.

   Svara
 4. Lars Ahlkvist

  Det är svårt när Interna frågor förs i den allmänna debatten. Ska man vara tyst och låta osanningar vara oemotsagda? Vara likgiltig inför t ex mobbing? jag vet var jag står.

  Men jag håller med om att efter kommunfullmäktiges ställningstagande att vänta med frågan om socialnämndens upplösning tills arbetmiljöutredning och organisatinsförslag finns; så får vi alla ägna oss åt huvuduppgiften. Att utveckla Hörby kommun, att bygga de bästa förutsättningarna för det. Det kommer att vara mitt fokus, och jag hoppas att vi nu kan lägga bakom oss det bristande beteende som lett till arbetsmiljöanmälan mm.

  Svara
  1. Debattvillig

   Med dig vid rodret Lars kan detta skepp bara gå åt ett håll. Som låten ”briggen blue bird av hull”, den går i djupet. Tyvärr har du inte insett att du och ditt resonemang är förlegat, föråldrat och passé. Sen som svar till tidigare uttalande från dig, vi har inte setts än som du var så säker på. 
   Hörby kommun toppar listan på den mest bakåtsträvande, oärliga, och ineffektiva organisation i Sverige historia. Ni sätter oss medborgare i skulder upp över öronen, ni tar beslut som gynnar er själva, ni kliar varandras ryggar. Gör man en ordentlig oberoende utredning så lär man hitta oredligheter. Vem får torka upp efter er? Jo vi medborgare. Betalar du mitt skattepålägg med din jättelön? Skriver mer än gärna en faktura till dig. Sen måste jag tillstå att du likt en besegrad hund smiter med svansen mellan benen och vågar inte ta striden och debatten i egen person utan skrävlar likt en skadeskjuten kråka på internet istället. Nä du Lars, dags att ta tidig pension och lämna rodret till nån som kan styra skeppet i rätt riktning och som inte beskyller andra för att vara nazister, rasister, fascister etc etc. Det klär inte en politiker i din ställning med din absurda lön att föra sådana argument. Som tidigare nämnt hade du fått sparken på stående fot och fängelse eventuellt om detta skett i det privata näringslivet. 

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.