Att ha en munk på sin lista måste vara en lågrisk… eller?

Idag (2014-07-12) kan man läsa i Skånska Dagbladet om att det pågår svartbyggen ute på Yangtorp. Två våningar på templet blev helt plötsligt tre. Inte helt lätt att hålla reda på detaljerna kan man tycka. I brist på andra nyheter i sommartorkan så känner jag ett stort behov av att kåsera runt nyspirutalismen i Önneköp.

Jag drar mig till minnes att jag för en tid sedan läste i Skånskan (2014-04-24) att buddhistmunken Marcus Bongart även är misstänkt för grovt bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll. Vet inte om ärendet är avslutat ännu. Dock brukar det ju ta ett tag att utreda ekonomisk brottslighet så den kvarnen maler väl fortfarande.

Så med den senaste förseelsen är det väl dags att ta time-out under valrörelsen? Men det gäller väl bara normala partier. Är man munk och dessutom miljöpartist, ja då är det transcendensen till nirvana som utgör time-outen. Ity på andra sidan sinnevärlden finns inga skattmasar och troligtvis inte någon byggnadsnämnd heller.

Munken Bongart är rikskändis ända upp till oss i Ludvigsborg. När jag såg namnet på Miljöpartiets lista i kommunvalet så funderade jag om det var Hörbys svar på Lars Adaktusson till EU parlamentet – ett starkt, känt dragplåster som överskuggar partiet självt. Fast då utan den välkammade luggen förstås. Munken kommer med ett rejält rufsigt skägg som är betydligt längre än kommunalrådets nyanlagda ansiktsbehåring. Kunde kommunalrådet sätta sig i rodret kan väl munken från Önneköp göra det samma.

Men Miljöpartiets försök att dra en massa väljare genom Bongart verkar ha baktänt rejält. Drömmen om en Skerup-effekt bland tempelbesökarna riskerar att utebli. Analogin med Adaktusson vore om kristdemokraterna upptäckt i slutet av EU-valrörelsen att Adaktusson var mot kärnfamiljen som koncept eller att luggen var en peruk.

Men frågan är om det kan finnas tusen kryss där ute från nyspirituella? Finns dessa Bongarts lärjungar som vandrar i takt till valurnorna till tonerna av ABBAs ”Money, Money, Money”? Tveksamt, men om de fanns så skulle det bli några ören till Anni-Frid Reuss i royalties efter tempel-äventyret till slut i alla fall.

Skärmklipp

När jag hamnade i Miljönämnden 2006 skämtade jag på telefon med en partikollega om att kolla upp TV-avgiften när de Moderata statsråden föll som furor efter valet på grund av oegentligheter. Efter telefonsamtalet kom jag på att det var länge sedan jag såg Radiotjänsts inbetalningskort.

Efter en separation och bodelningsförhandling föll uppenbarligen TV-avgiften på mitt ex:s lott. Initialt skulle man kunna tro att det var ett lyckokast. Men ack nej, inte när man är politiker då det är sprängstoff med utebliven licens. Nu är jag en stor anhängare av svensk public service så det var bara hosta upp pengarna retroaktivt med glad min. Därmed var det städat framför egen dörr.

Men munken från Önneköp missade tydligen den funderingscykeln. In i Miljöpartiets valrörelse tog han med sig ett riktigt getingbo vid namn Yangtorp. Man kan bara spekulera, som jag gjort ovan, varför han dök upp på listan över huvud taget.

En annan teori kan vara att man hade några interna poster ledigt inom Miljöpartiet? Kan man stötta upp den underårig ordföranden, kanske som kassör i föreningen. Erfarenheten att teckna firma och sköta bokföring verkar ju trots allt finnas. Möjligheterna kanske finns att hjälpa till på kommunens ekonomikontor om det skulle gå bra i valet.

Mer naturligt vore kanske att kandidaten Bongart aspirerar på en post i byggnadsnämnden. Numera verkar han ha en stor erfarenhet inom den verksamheten även om det var en dyrköpt lärdom om nya PBL om man skall tro tidningen.

Kanske kan han i alla fall hjälpa till med byggandet av miljöpartistiska jordkällare – hålor som dämpar ut bullret från vindkraftverk i området, max 25 kvm i Attefalls-anda. Undra om PBL säger något om hur många våningar de miljöpartistiska jordhålorna får ha? Kanske kan Bongart hjälpa till med att godkänna byggnadsverk med en liberal tolkning.

20140712_123415En post i byggnadsnämnden vore dock en ironisk twist på de senaste årens turbulens i Hörbypolitiken. Tänk om de omtalade mötena på tu man hand mellan Miljöpartiets och Moderaternas toppnamn på Yangtorp innefattade diskussioner om en vindkraftspark i lysningspresent?

Inget av tornens bottenplatta av betong har en yta större än 25 kvm och några våningar är det inte tal om heller. Ett fall klippt och skuret för Bongart.

Men allt hopp kanske inte är ute för att bringa ordning i turbulensen. Eftersom munken med anhang håller till runt Önneköp och republiken där nere, så finns ju den moderata inkvistatören tillika listettan att tillgå lokalt. Denna kan ju kasta ut munken över kommungränsen.

Alternativt kan hon, företagare emellan, pacificera honom till en moderat mönstermedborgare utan egentliga åsikter om något i samhället.

Även om lättmjölkspartiet då bara skulle bli större så vore det kanske ett välkommet tillskott av karma inför pånyttfödelsen av det moderata partiprogrammet inför valet i september.

moderat_politik

I väntan på frälsaren…

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.