Men om vi vidgar fokuset lite – vilken bild ser vi då?

Kommunstyrelsens arbetsutskott, tillika budgetberedning har en gediget jobb framför sig. De skall sy ihop en budget där det fattas i runda slängar 20 miljoner. Lars Eriksson har för en tid sedan berättat om budgetberedningens briljanta idé att ta bort hälften av försörjningsstöden och hälften av placeringarna så löser det deras problem med underskottet.

Jag har en ännu bättre plan, varför nöja sig med en halvering, varför inte ta bort alla placeringar och försörjningsstöd? Det borde bli ännu mer pengar kvar då! Varför tänkte inte arbetsutskottet på det?

Kommunalrådet är inte sen att i Skånskan hitta syndabockar i sin trilskandes Socialnämnd. En nämnd som i princip bara begär tillförlitliga ekonomiska data från ekonomikontoret. Men hur såg det ut innan dessa politiska vildbattingar tryckes ner i den konstanta slagpåsen vid namn Socialnämnden?

Om man tar och lägger ut informationen som Skånskan publicerar på en tidsaxel och mappar det med viktiga beslut och händelser så kan man få ett annat fokus:

soc_underskott

Med det Moderata teamet Göran Håkansson och Lars Ahlkvist samt den nyrekryterade oortodoxa socialchefen Eva Carlström så sattes det fart på underskottet ordentligt 2007. Samma ändring som dömdes ut på Eva Carlströms tidigare arbetsplats genomfördes i Hörby med känt resultat.

Det är först 2012, med en ny Socialchef, ny ordförande och en ny organisation som vi ser en förändring. Den positiva trenden håller i sig tills de mystiska 15 miljonerna dyker upp från ekonomikontoret efter årsskiftet 2014. Då blir det botten ur och behovet av ännu mer ekonomisk chockterapi från kommunalrådet blir akut för att rädda budgetprocessen.

Naturligtvis är bilden mer komplex än så. Vi har sjukförsäkringsreformen och lågkonjunkturen som påverkar med eftersläpning.

Men att nämnden inte har aktiviteter och förändringar på gång är bara förtal

 • Visst har vi förslag så att ingen går arbetslös och får bidrag utan att göra något i kommunen.
 • Visst ser vi se till så att samarbetet med försäkringskassan, arbetsförmedlingen och socialtjänsten fungerar.
 • Visst implementerar vi så att den sociala paletten av omhändertagande fungerar innan de externa placeringarna måste tas till.
 • Visst skall vi få styrning på antalet hemtjänsttimmar som beställs efter behov
 • Visst skall de som äter kommunal mat inte subventioneras.
 • Visst ska vi ha rätt bemanning på boendena.

PWC rapporten som förvaltningen jobbar med är ett underlag för vidare förslag. Att hänfalla till populism och ekonomisk chockterapi som kommunalrådet gör nu för att rädda sin budgetberedning de sista skälvande månaderna på mandatperioden, ja det betackar jag mig för.

3 svar på ”Men om vi vidgar fokuset lite – vilken bild ser vi då?

 1. Lars Eriksson

  Och dessutom var några miljoner i de 11 reserverade för oförutsedda kostnader i den erfarna ekonomens budget..

  Svara
 2. Jan-Erik Persson

  Bäste Perelis!

  Det spelar ingen roll vad du än försöker säga med en massa historik.
  Du har ju själv varit högst engagerad i många av besluten till ”katastrofen”
  Du som har haft möjlighet att studera ”siffrorna” mer ingående borde förstås begripa att utflödet av pengar från SF inte sker utan någon form av godkännande from ”högre ort”. Och jag vill påstå att ”alla” inom SN KS o s v har haft fullständig kontroll över samtliga transaktioner. Det framgår mer och mer tydligt att det stora pengaflödet är en väl bevarad hemlighet (sekretessbelagt) så att vi medborgare inte kan få någon som helst info om vart våra skattepengar blir av.

  Man håller på att kasta en massa ”dynga” på varandra enbart för det är ingen av nuvarande ledamöterna som vill ta något ansvar.

  Det vore bättre om du lägger kraften på att informera oss medborgare var och vilka hål som används av det tunga gardet i sthlm och som så fullständigt håller på att skapa den ulltimata katastrof för oss alla i Sverige.

  Ha en fortsatt bra dag!

  Jan-Erik Persson
  Medborgapartiet i Hörby

  Svara
 3. Per Elis Jansson Inläggsförfattare

  Historiken var ett svar på Ahlkvistens tolkning av verkligheten, men som du ser så är det mer komplext än så.

  Om du har följt bloggen så har du nog samma koll på siffrorna – även den ekonomiska redovisningen har jag tid till annan lagt ut när den varit intressant.

  Du talar i gåtor – vad är det för högre ort som du pratar om, vad är det för hål du anser ”gardet” i Stockholm använder. Vilken information om pengaflöde är det du inte får ut när du begär det av kommunen? Vad är det för katastrof som du ser runt hörnet. Det är bra att vara tydlig.

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.