Att kunna njuta av en svensk höststorm på distans till priset av svensk skattefinansierad välfärd

I gårdagens bloggning lovade jag att jag skulle berätta hur man kan undvika höststormarna här i Sverige. Ett löfte som är synnerligen förpliktigande i min samhällstjänst.

När alla andra Hörbybor hukar sig inför nyheten att det är en storm med orkanbyar får jag reda på deltagarna vårt lokala utrikespolitiska projekt Hörby i lönndom har smugit sig iväg. Vad trevligt för dem tänker jag och fortsätter kratta mina löv som blåser bort snabbare än jag hinner samla ihop dem.

Mr. Livingstone, I presume

Så, för att undvika dåligt höstväder här hemma, varför inte göra som vår kommunala Afrika-expedition; Bege dig tillsammans med vårt kommunalråd till sydligare breddgrader i missionerandets tecken och på skattekollektivets bekostnad.

Nu när staketet runt soptippen i Karasburg är uppe, har ett nytt demokratiprojekt startats. Nu är det ungdomsutbyte som skall skapa lokal demokrati.

Ungdomsstyrelsen i Karasburg verkar fungera bättre än vad den gör här i Hörby så då är det dags att åka till Namibia och diskutera följande:

Spännande diskussioner om aids-problematik, tonårsgraviditeter användande av kondomer respektive inget sex före äktenskapet kommer med säkerhet att ske.

… allt enligt ansökan till SIDA om bidragspengar.

Drygt två miljoner kronor kommer för övrigt kommunens Afrikaäventyr kosta skattebetalarna. Jag förstår helt enkelt inte vad detta skall vara bra för. Det är nog inte för inte som SIDA under Gunilla Karlssons ledning fått utstå mycket kritik för verksamheten.

Jag tänker att det måste vara olidligt varmt där nere i vårvärmen. Det måste vara en utmaning att verka nere i Afrika dessa tider – låt oss kolla vädret:

Det är lätt att kåsera runt dessa aktiviteter. Det hela har ett löjets skimmer över sig, både kåseriet och verkligheten… men hade inte verkligheten stått och knackat på min axen och gjort sig påmind, hade det kunnat stanna där.

En stund efter att jag nåtts av nyheten om den nya expeditionen slår det mig att man alltid får reda på resebyråaktiviteten i en bisats till annan rapportering. Hur kommer det sig att man inte slår upp detta på kommunens hemsida eller på annonsen i Lokaltidningen? Varför är detta inget man är stolt över och försöker pusha ut, som med många andra positiva projekt vi bedriver i kommunen?

Så sent som för några månader sedan läste jag i Ystads allehanda om att Moderaterna i Tomelilla nu tvekar till att dra igång liknande projekt. Anledningen var att det anses ta för mycket tid från tjänstemännen.

Jag ställer mig frågan: Vad är det som tar tid i Tomelilla kommun som inte tar någon tid i Hörby kommun? Vi har mer än en gång fått höra att att detta inte kostar oss i kommunen en enda krona. Vad är det som Moderaterna i Tomelilla har upptäckt som Moderaterna i Hörby inte sett?

I detta ungdomsprojekt kan jag bara gratulera ungdomarna som får hänga med på dessa resor till fjärran länder för att bidra med lokal demokratiutveckling.

Men det är bara i Namibia man har förutsättning till demokratiutveckling, och då troligtvis helt orelaterat till Hörby kommuns aktiviteter. Här i Hörby kommer precis motsatt effekt att uppstå när man som skattebetalare ser att pengarna rinner iväg på dylika projekt.

Prioritet nummer ett är att värna om den gemensamma välfärdens finansiering, inte att på mest kreativa vi sätta sprätt på biståndsbudgeten.

Trovärdigheten i förvaltandet av våra gemensamma resurser är det som är mest centralt i vår vilja att betala skatt till skola, vård och omsorg. Jag vill mena att ICLD-projekt, som det vi bedriver i Namibia, är direkt skadliga för vårt samhällsbyggande.

14 svar på ”Att kunna njuta av en svensk höststorm på distans till priset av svensk skattefinansierad välfärd

 1. Edvin

  Berätta gärna hur det går till i Ungdomsstyrelsen i Hörby, och vad som görs fel? Du verkar ju ha fullkoll på det. Tro mig, jag vet hur det ser ut i Ungdomsstyrelsen, den är aktiverad igen efter en tids svacka. Så redogör gärna för vad som görs fel. Frågar du snällt KANSKE du får lov att sitta med nån gång.

  Svara
   1. Edvin

    Kommunalrådet har varit med på ett möte sen den nya tillsattes. Kan inte svara för den förra. Och det var uppstartsmötet. Har svårt att se att det skulle bli Ahlkvists fanclub, i och med att jag är grön, och en del i styrelsen är röda.

    Svara
 2. Lars Eriksson

  Blåste inte ditt staket ner i stormen PE? Du kanske också ska ansöka om bidrag hos Sida. Då rycker Hörbytruppen ut med spik och hammare?

  Svara
 3. Debattvillig

  Hade vart intressant att se dikta*host* herr Ahlkvist spika staket hos P-E 😉

  Gällande hörbys elit som åker på betald semester av våra skattepengar så är det katastrofalt skrattretande.

  Särskilt att Ahlkvist försvarar det. Men likt Staffanstorp så kan det innebära en granskning med ev tillhörande skattetillägg. Vilket jag hoppas!

  Det är bättre att spendera tiden på att lösa våra egna problem. Som tur är så kommer inte mina skattepengar betala detta mer!

  Svara
 4. susanne meijer

  Pojkar jag är oxå en av de som har parasiterat 2 gånger i detta utbyte, jag begriper inte hur ni orkar spy er galla på detta samverkansprojekt, som jag ser mycket nytta med. Jag är så tråkig nu så jag inte ens bemödar mig med att tänka till och argumentera här gällande mina synpunkter.

  Svara
  1. Henrik Andersson

   Håller med Susanne.

   Er nivå är under all kritik. Ni raljerar på sandlådemanér och ert agerande skadar förtroendet för Hörbys politiker i stort.

   Släpp megafonen, sluta med personangreppen, och lägg ner beteendet med att fara med osanningar!

   Svara
  2. Uno Johansson

   Hade jag varit i dina kläder skulle jag avstått Vad vet du om soptippar
   som ingen annan vet.Att gå runt och klappa småbarn på huvudet i värmen tycker jag resan är alldeles för dyr för. Men nu är du ju socialdemokrat då gäller det att sko sig själv som alltid.
   Känner igen detta från min tid för längesedan i facket.
   Var och en stod sig själv närmast, det gällde att mygla
   det var paradgrenen.

   Svara
   1. susanne meijer

    Ska man bry sig om den avhoppade Sverigedemokraten Uno tillika nu medborgarpartist, som tydligen varit inne i den fackliga sfären. Uno vet tydligen mycket som lilla jag inte vet, raljerande som han är som vanligt , men blir jag förvånad ? Nej. Det Uno skriver om fackföreningsrörelsen känner jag inte igen från kommunalabetarförbundet och senare vårdförbundet där jag varit förtroendevald. Visst finns det sämre folk som inte står upp för sina medlemmar inom alla föreningar, och oavsett var de finns är det förkastat och skall rensas ut, precis som ni Uno, gjorde i Sd. Jag begriper inte varför jag skulle avstå från ett deltagande i utbytet ? Men jag inbillar mig att Herr Uno inte förstår vad samverkan med andra länder innebär. Utan han är populistiskt intresserad.

    Svara
    1. nyfiken

     Nej, det är väl rätt uppenbart att du inte förstår varför du borde avstå en freebie-resa till Namibia. Det var ju det som var själva syftet med att du fick följa med. Två gånger dessutom. Du måste vara en extraordinärt duktig voffsing åt Lasse-husse.

     Svara
 5. Niklas

  Kan bara hålla med PerElis. Det är skandal att svenska skattepengar (ja Sida pengarna har betalats in av svenska arbetares skattepengar). Det är skrämmande att se hu pengar slussas ut i meningslösa projekt, miljarder till FN tjänstemän i New york osv. Det är dags att inse att Sverige behöver våra pengar inom landet, i skola, vård och omsorg, samt i nysatningar för framtiden. Skrämmande att höra Carl Bildt förklara UDs problem med biståndet. ”det växer så snabbt så det svåraste problemet är att göra sig av med de 1% i bistånd”. Och mitt i denna gödsling av pengar på meningslösa upplägg håller Herr Ahlkvist fram hatten och får gratis utflykt.
  Nä, nu får det vara nog med skattemedlens slöseri. Avsätt 0,3% av BNP och ge direkt till mödrar i fattiga länder. Det hade gett mer än dagens 1% som sprides för vinden.

  Svara
 6. Ewert Nilsson

  UG. M i Staffanstorp,S i Göteborg,vem i Hörby ? makt berusar !!!

  Svara
 7. Igge

  Korrumperade kommunalpolitiker, svågerpolitik, mutor. Det börjar bli vardagsmat i TV, radio och tidningar när det gäler våra folkvalda politiker. ”Muteborg” är Göteborgs nya namn, tack vare åldrande, arroganta män som ser på kommunen och dess skattepengarna som sin privata leklåda. Ingen har väl missat förra veckans skandal som uppmärksammats i alla medier.
  SIDAs pengar verkar mest gå till att finansiera politikers resor/semsterresor till exotiska miljöer. Eller till politikers löner (skandal i UD oktober 2013).
  PerElis, det lilla om kommunala oegentligheter du råkar omnämna i dina bloggar, det är som ett strå i en höstack. Men, många bäckar små. Stå på dig.

  Svara
  1. Edvin

   Vad har det med Hörby att göra? Redogör med faktiska bevis för hur SIDA-projektet ser ut och vad som görs fel?

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.