Att ta ansvar innebär att stå upp, inte att vara utfyllnad till en majoritetsregering

Med Socialdemokraterna vid makten så kommer nya skattepålagor för att kortsiktigt finna finansiering av kostsamma reformer. Jag skriver kortsiktigt för vad man långsiktigt gör är att ta bort förutsättningarna att skapa mer beskattningsbara inkomster.

Tillsammans med Socialdemokraterna sitter Miljöpartiet och förhandlar om budgeten. Miljöpartiet siktar på en ekonomi utan tillväxt, punkt. Den totala frånvaron om kunskap hur resurserna skapas för finansieringen av välfärden kommer att punktera samhället som vi känner det.

De flesta av oss har ett annat perspektiv som grundar sig på människornas drivkrafter. Att mer ekonomiskt värde skapas och premieras med ekonomiskt värde. Om vi tar bort ekonomiskt värde från både premieringen och det verksamma kapitalet så lär man minska tillväxten och därmed de resurser som kan omfördelas.

Så när Socialdemokraterna tillsammans med Miljöpartiet på riksplan förslår höjda inkomstskatter på två miljarder är det kontraproduktivt i längden. Mindre tillväxtgenererande ekonomiskt aktivitet kommer bli följden och därmed sjunker skatteintäkterna.

Centern säger nej till samarbete över blockgränserna är det att ta ansvar och för att inte vara den omtalade dörrmattan som Annie Lööf mycket riktigt konstaterade att Miljöpartiet blivit i regeringssamarbetet. Dörrmattan handlar om att klä skott för politik som står på tvärs mot egen politik och ideologi bara för att få sitta med vid bordet.

Fler borde fundera över sitt mandat man fått från väljarna och dra konsekvenserna av det. Politik handlar om att vilja. Vill man inget hellre än att bara sitta med, då är man slut som politiker och i träder naturligt rollen som dörrmatta.

2 svar på ”Att ta ansvar innebär att stå upp, inte att vara utfyllnad till en majoritetsregering

 1. Bengt

  Du skriver att centern säger nej till samarbete över blockgränserna, men vad är det centern i Hörby just nu gör? Är inte det ett samarbete över blockgränser?
  Och skall Hörbycentern vara lokal dörrmatta?

  Svara
  1. Per Elis Jansson Inläggsförfattare

   Hej Bengt, jag har väldigt liten insyn i förhandlingarna lokalt, men den diametrala samhällssynen torde försvåra förhandlingarna om man diskuterar politik och hur man vill forma samhället. Jag förutsätter att Centerpartiet inte vill agera dörrmatta i utbyte mot topposter i smånämnder.

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.