Att veta när man har förlorat ger en vinnare

Läser i dagens tidning att Centerpartiet i Höör går ut och säger att man förbereder sig på en period i opposition. Folkpartiet i Höör, liksom i Hörby, känner att man har mer med Socialdemokraterna att göra. Så i stället för Alliansen så fanns inga förutsättningar till ett fortsatt borgerligt präglat styre i Höör.

Två anmärkningsvärda punkter

  1. Folkpartisterna i Höör är snabba att hoppa överskranket hänvisades till personskäl, liksom här i Hörby
  2. Centerpartiet genomför en analys av valresultatet och intar en tydlig ståndpunkt som leder till en oppositionsroll

Detta gör man efter att gått fram med ett mandat i valet 2014. Man skulle kunna tolka framgången som en seger. Detta skulle då kunna ge euforiska tankar om att det finns ett krav från väljarna att man skall vara med i en regeringskollision oavsett hur det politiska landskapet ser ut.

Fast är man ett liberalt decentralistiskt parti så kan man inte hoppa i säng när första bästa tillfälle ges. Så här säger Centerpartiets idéprogram:

Vi tror på varje människas rätt och förmåga att själv forma sin egen framtid. Det är därför vi vill att makt ska finnas så nära människor som möjligt. Det är därför vi försvarar alla människors frihet från förmynderi och påtvingad kollektivism.

Socialdemokratin har ett diametralt motsatt perspektiv. Tänk bara tillbaka på debatten om Kommunal RUT där Susanne Meijer i Hörby vill bestämma vem som skall komma hem till dig och skruva i en glödlampa. Blotta tanken på detta får mig att rysa.

Det finns en anledning att det är Annie Lööf som står starkast upp i oppositionen på riksplan när Sossarna lanserar mer och fler aktiviteter som bygger en större stat som blir en större del i människors liv. Staten bestämmer att du skall få praktik i hemtjänsten i stället för ett riktigt jobb med lägre arbetsgivaravgift.

Jag tycker Centern i Höör liksom på riksplan gör ett starkt val, och då tänker jag inte på att man i Höör gick fram ett mandat, utan det faktum att man står upp för sin politik och väljer att verkar från en oppositionsroll. Att ha förmåga att se olika sätt att agera politisk är en styrka.

Att bara begränsa sitt politiska värv till att beträda maximalt antal arvoderade poster är troligtvis det sämsta inriktningsbeslut man kan göra. När jag läst klart insändaren i tidningen tänker jag ”Grattis Höör, och grattis Centern i Höör”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.