Bekymmersamt ekonomiskt läge kräver insats av alla

Igår var det socialnämndsmöte igen. Det var ett stort fokus på ekonomin. Innan vi kom till det gick mötet igen om granskningen av delegationsbeslut som jag, Bengt Hedlund och Johan Månsson gjorde i måndags.

Då upptäckte vi ett ärende med en biståndsbedömning på 5 månader med omfattande hemtjänstinsatser när en individ kommit tillbaka från sjukhus. Vad som var anmärkningsvärt var att nämnden uttalat att det initiala biståndsbeslutet skall vara kort för att det faktiska behovet trappas snabbt ner. Varför slår inte nämndens instruktioner igenom operativt? Förste socialsekreterare utreder nu det och det skall bli spännande med svaret.

Tyvärr var det inte det enda ärendet där nämndens instruktioner inte implementerats. Nyckeltalen på vissa boenden ligger över den nivå som nämnden fastställt skall gälla. Överbemanning kostar massor med pengar i stället för att man hushåller med resurser. Bättre schemaläggning är en del av medicinen mot detta. Positivt är att personalen på Bokegården tagit tag i saken och gått före och visat vägen i kommunen. Mycket bra!

Nämnden fattade beslut om att påminna förvaltningen om att personal är anställd inom socialtjänsten och inte på specifikt boende. Vi behöver resursbalansera mellan enheterna i stället för att ta in extrapersonal som kostar mycket pengar. Förmågan att titta utanför gränserna är allt mer viktigt och varje enskild medarbetare måste förstå betydelsen av detta för att kunna hushålla med resurserna. Det åvilar enhetsledarna ett tungt ansvar att ta tag i detta.

På samma tema ser vi att det finns ett systematiskt användande av semesterdagar på helger specifik. Beviljandet av dessa dagar kostar skattebetalarna pengar då kostnaden för vikarier eller övertid på helgen är mycket större. Även detta är en chefskaps-fråga som måste förbättras. Nämnden tog beslut om att det systematiska användandet av semester på detta sätt är oacceptabelt och riktar tydlig instruktion till förvaltningen att sätta stopp för det.

Vidare fungerar koordineringen mellan myndighetsenheten och hemtjänsten dåligt då kostnaderna för hemtjänst rusar iväg med 1,4Mkr. Processen för att få rätt antal minuter i beslutet som speglar det faktiska optimala behovet måste förbättras omedelbart. Läget är akut då vi blöder pengar för att dessa två enheter inte fungerar tillsammans. Jag ser mycket fram emot utredningen hur man organiserar så att behoven, tidsåtgången och förändringarna kan hanteras effektivt.

Dessutom ökar kostnaderna för externa entreprenader, vilket är placeringar på institution. Ökning är 1,1 Mkr jämfört med förra året. Så trots att vi har tre familjebehandlare inom kommunen som jobbar med hemmaplanlösningar så ökar behoven. Detta är en trend som måste vändas under 2014 när vi skall se effekten av hemmaplanlösningar.

Summa summarum är den nya prognosen för helåret för Socialnämnden ett minus på 12,6Mkr. Ingen rolig läsning och personalen måste nu idka disciplin att köra efter nyckeltalen, att optimera hemtjänsttimmarna, vara effektiva med biståndsbedömningarna av hemtjänst, vara mycket restriktiva i bedömningarna angående ekonomisk bistånd och leverera på hemtagningarna till hemmaplanlösningarna.

Detta är i mångt och mycket en ledarskapsutmaning, att kunna köra sin verksamheten enligt de instruktioner som givits. Men naturligtvis krävs det att alla medarbetarna inom Socialtjänsten känner ett ansvar inför kommuninvånarnas krav på att ineffektiviteten inte är acceptabel.

13 svar på ”Bekymmersamt ekonomiskt läge kräver insats av alla

 1. Peter

  Antingen får ni sluta att lägga glädjebudgetar och att räkna på dom faktiska kostnaderna och dess ökning eller så får Hörby börja exportera sina vårdtagare till andra kommuner.
  Men om vi inom hemtjänsten skall kunna utföra våra uppdrag så krävs dom faktiska tiderna så vi kan leverera kvalitet samt en poolpersonal som på schema kan snabbt rycka ut vid underbemmaningar, så att övrig personal slipper gå sjukskrivna pga överansträngning

  Svara
 2. Debattvillig

  Bra sagt Peter!!

  Hur kommer det sig att man för 10-15 år sedan kunde sitta ner och prata över en kopp kaffe med sina vårdtagare men inte idag?

  Hur kommer det sig att under slutet 18 början 1900 tal kunde ha byskolor överallt som gick runt? Den tiden fanns det knappt skatteintäkter att prata om.

  Idag med dagens jätteintäkter så drar man ner på hemtjänsten? Man drar ner på vården av dom som byggt Sverige som det är idag!!

  Det är äckligt rent ut sagt att se folk som dribblar med våra äldres välmående.

  Lägg rekorderliga pengar istället så dom får en bra tid på äldre dagar!!

  Svara
 3. susanne meijer

  Intressant som vanligt att läsa dina synpunkter Per Elis, jag undrar var du fått siffran ifrån att det finns ett systematiskt användande av semester på helger, i beslutsunderlaget ni delade ut till oss på mötet stod det att de var verksamhetsledarens uppfattning att det var så.

  Men kanske du och resten av femklövern har siffror som ni inte meddelat Socialdemokraterna eller de fackliga representanterna. Då har ni ett bekymmer att hantera i majoriteten.

  Som jag sagt ni straffar personalen, troligen bryter ni även mot kollektivavtalen allt för att ni inte hanterar ert uppdrag som styrande politiker i Hörby kommun.

  Svara
  1. Per Elis Jansson Inläggsförfattare

   Beslutet grundade sig på vad ledningen framförde. Det är vad vi i alliansen måste utgå ifrån. Vad facket tutar i er Socialdemokrater under ajourneringarna kan ju inte vara beslutsunderlag på nämnden.

   Vad som beslutades på nämnden, på inrådan från chefen från vård och omsorg, var begränsningar av nyttjandet av semesterdagar explicit under veckoslut när det kostar kommunmedborgarna mångfaldigt mer att ersätta arbetskraften.

   Vad är rimligheten i att man som arbetstagare, anställd under givna premisser med schemaläggning, vållar arbetsgivaren ekonomisk skada. Naturligtvis måste vi som arbetsgivare reagera på det.

   Men om det inte är något problem som du antyder, varför reserverade (s) sig mot beslutet? Hur kommer det sig att kommunals representant inte hade några invändningar under mötet?

   Svara
 4. Debattvillig

  Problemet är att kollektivavtalet ger arbetsgivaren rätt till det.

  Kolla sjukhusens avtal, dom har arbetsplikt ( läs modernt slaveri).
  Säger arbetsgivaren att du ska jobba så ska du.
  Finns fall med en sjuksköterska som druckit vin en fredag kväll till middagen och blev inringd.

  Sen att det systematiskt tas semester till helger etc är inget som kommunen får göra uttalanden om utan backning.

  Har ni forskning/utredning på det?
  Nej det finns inget.
  Ni tar helt fel väg för att hantera problemet.

  Jag hade för övrigt också tagit ut semester till helgen om jag jobbat för kommunen.

  Sen P-E, du är lite av en hycklare 😉
  Du tar också ut semester innan jul, mellan jul och nyår och efter nyår. Alla dagar som inte är röda eller vanlig helg. Säg inget annat 😉

  Svara
  1. susanne meijer

   Hej, jag vet att vi har arbetsplikt, jag har även plikt att släppa allt om det blir ett krigstillstånd, men det får vi ju inte hoppas. Är ju distriktssköterska med placering i händelse av krig. Inga utredningar finnes, bara tyckande. Vad gäller kollektiv avtal så finns det samverkans avtal som man enligt min mening måste följa och detta sköter ledarna, inte politikerna. Men det petas lite för mycket här och där av femklövern i Hörby istället för att ta de stora , tunga och långsiktiga besluten.

   Svara
 5. Debattvillig

  Jag menade att jag höll med dig. ( för en gång skull )

  Däremot tycker jag det är sjukt att vi 2013 Sverige har slaveri kvar!

  Detaljstyret från politikerna skall och får inte förekomma.

  Hade jag suttit i ledningsposition ( vilket jag har gjort större delen av mitt yrkesamma liv ) så hade jag skrattat åt politikernas tafatta försök att detaljstyra. Skrattat tillsammans med fingret i mitten på handen.

  Svara
 6. Debattvillig

  Slutar med *host host jag e sjuk* istället.

  Ni sitter ändå på pottan.

  Återigen, du tar också semester innan jul, mellan jul och nyår samt efter nyår. Dom dagar som inte är röda eller helger.

  Svara
 7. Igge

  Det måste vara en ordentlig röra i Hörbys socialförvaltning. Har ni ännu rättat till rutinerna för handläggarna för suss? ja, ni har ju en JO-anmälan på er då en person skulle få en ny handläggare Mars 2013, men fick inte det, trotts flertalet löften om det från suss. Det leder till att ingen behandlar personens ansökan om suss… månad efter månad. Ja, personen har inte sin bostad kvar, en tragedi där suss i Hörby effektivt har krossat tillvaron för en person.. skäms på er!
  Hoppas JO-anmälan leder till en upprättelse, annars är det ta mig fan skandal!

  Svara
 8. AM

  Ja snacka om att skita i det blå skåpet. Att tänka innan man handlar borde vara något för politikerna i den här kommunen…

  Vad ska du skylla bort detta på Per-Elis?

  Man blir bara trött!

  Svara
  1. Per Elis Jansson Inläggsförfattare

   Hej AM, vad menar du med att skylla bort? Tycker du att jag brukar göra det? Ironiskt nog skulle man just i detta fall kunna hävda att jag är mer ansvarig än andra då jag inte var med på decembermötet och återtog beslutet.

   Svara
 9. Debattvillig

  Elakt tänkt av mig, jag vet.
  Men jag hoppas faktiskt det blir förlust mot kommunal. Just för att kommunen ska få en knäpp på näsan.

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.