Nära med cykelväg, men ändå så långt bort

Höörs utbyggnad och satsningar utmed Ringsjöbandet kommer allt närmar oss i Ludvigsborg. På Höörs kommuns hemsida finns handlingar om planerna för att utveckla området. Men tvåhundra meter från den plats där cykelvägen slutar går kommungränsen. På andra sidan händer ingenting.

20131107_122908

Bild på den nya cykelvägen från kommungränsen

Och det kanske inte är så konstigt när man ser på en karta. Ludvigsborg borde vara en integrerad del i Höörs kommuns satsning. Men den administrativa gränsen gör tyvärr att en sammanhållen planering inte kommer till stånd.

I stället har Hörby kommun bedrivit en än så länge fruktlös kampanj mot Trafikverket om att bygga cykelväg till Hörby utmed Rv13. Detta gör man i stället för att plocka den lågt hängande frukten som en utbyggnad mot Höör utgör.

Skärmklipp

Integration med Höör naturlig

Den fördjupade översiktsplanen för Ludvigsborg som jobbades med länge och väl har efter yttrande från Länsstyrelsen havererat i Hörby. Nu är beskedet att den skall vara en del av översiktsplanen som man numera jobbar med på Samhällsbyggnadsavdelningen.

Så när Hörby havererar i planarbetet så implementerar Höörs kommun. Varför är det så – vad är det för ledarskap som leder till denna skillnad i de båda Moderatledda kommunerna?

Nåja, eftersom vi bor så nära kommungränsen så kommer även vi Ludvigsborgare få del av satsningarna i Höör. Förutom den felande länken på cykelvägen så får vi cykelväg mot ridanläggningarna på Sötofta hed samt vidare mot järnvägsstationen i Höör… och det är ju positivt.

20131119_122235

Cykelvägen vid Jägersbo

Visst är det trevligt att åka till värmen i Namibia, men kanske skulle man satsa på att köpa en bussbiljett i Höör och diskutera hur vi skall integrera Ludvigsborg mer Höör. Den uttalade ambitionen att Ludvigsborg skall växa finns kvar men handlingarna från kommunen saknas för att möjliggöra detta.

Mitt förslag att köra vissa turer av Skåneexpressen 2 (även på helgen) till Höör via Ludvigsborg möttes för ett år sedan med retorisk konflikt från kommunalrådet i Hörby. Hur skall vi kunna utveckla orten om det möts med oförstående och valretorik inför behoven?

Vi måste i kommunen ta krafttag inför utvecklandet av byarna nästa mandatperiod. Det är viktigt att vi får ett ledarskap som förstår behoven att det skall vara ännu mer attraktivt att bo i en liten by nära naturen. Det är en fantastisk förmån att leva nära den fina naturen som vi gör här i Mellanskåne. Fler skall ha möjlighet till det med hjälp av goda kommunikationer och infrastruktur.

8 svar på ”Nära med cykelväg, men ändå så långt bort

 1. Lars Ahlkvist

  Innan det kan byggas en cykelväg Ludvigsborg – Hörby, vilket är högt prioriterat, måste Tekniska Nämnden få fram en överenskommelse med Trafikverket. Och påbörja projektering och utredning.

  Vilket har påpekats ett antal gånger. Nog dags igen.

  Svara
  1. Torbjörn Malvå

   Anser att kartan i artikeln talar sitt tydliga språk!
   Ludvigsborg bör tillhöra Höörs Kommun!
   Ludvigsborg har järnväg,vårdcentral och samhällsservice m.m på nära håll i Höör!
   Ludvigsborg kommer fortsatt vara underprioriterat så länge orten tillhör Hörby Kommun.

   Svara
  2. Ludvigsborgare

   Lars, PE skriver om utbyggnad mot Höör – förstår du inte att vi Ludvigsborgare behöver komma till Höör mer än till Hörby som du pratar om. Vad har du gjort de senaste åren för att hjälpa Ludvigsborgarna med detta?

   Svara
 2. Debattvillig

  Håller med Torbjörn.

  Fortsätter Ludvigsborg tillhöra Hörby så kommer aldrig nåt hända. Satsar man 600K + på en olaglig och högst fil tavla, 5miljoner + på en onödig fastighet, ett par hundra tusen på onödiga semesterresor, åtskilliga kronor på onödiga surfplattor så finns det inga pengar kvar till våra barn, sjukvård, välfärden i stort. L-A med sitt koppel av livegna marionettdockor har förstört kommunens ekonomi och använt densamme till sina egna utgifter.

  Stackars dom som får städa upp efter dessa!

  Svara
 3. Lars Ahlkvist

  Vi har gjort en hel del för Ludvigsborg. Helgtrafiken bl a, som nu tyvärr är indragen av Skånetrafiken. Vi har stöttat friskolan på olika sätt. Bl a genom att köpa tomt intill som markreserv för olika ändamål. Byggt ut förskolan, dags igen nu. Tagit över väghållningsansvaret i delar av Ludvigsborg Planerat olika bostadsområden för att äka inflyttningen. Tekniska har uppdrag att arbeta för ökad trafiksäkerhet tillsammans med byföreningarna gentemot Trafikverket.

  Trafiken Höör – Ludvigsborg – Hörby är viktig för oss alla, och den diskussionen fortsätter vi att ta gentemot Skånetrafiken.

  Svara
 4. Torbjörn Malvå

  Lars! Det är irrelevant i sammanhanget att tala om vad vi gjort för Ludvigsborgarna under mandatperioden. Det gagnar inte oss politiker att slå oss för bröstet och berätta hur duktiga vi är.
  Det som tråden i diskussionen gäller är vad vi gör framöver.
  Artikeln beskriver Ludvigsborgs geografiska läge och vad vi bör göra för att kunna knyta byn närmre det avståndsmässigt näraliggande Höör, där likvärdig samhällsservice som i Hörby finns och där vi dessutom har en Järnväg.
  I det sammanhanget tror jag att det vore bättre att Höörs kommun fick ta över ansvaret för Ludvigsborg eller att Höör och Hörby slogs samman till en Kommun. Detta skulle framtvinga en likvärdig behandling av hela området.Dessutom skulle vi erhålla en mängd synergieffekter och besparingar.

  Svara
 5. Ludvigsborgare

  Lars, indragen helg-bussar är väl ingen framgång?! Kan inte Skerup hjälpa till i diskussionerna så att vi får resultat. Några nya avdelningar på förskolan har det inte blivit sedan 2006. Vad pratar du om? Bollhallen som tomten köptes in för blev det ju inget av?Vägarna är fulla av sprickor i asfalten efter kommunens övertagande? Nya bostäder byggs men vägarna är lika smala då ingen investering sker i vägarna och skolbarnen går till skolan på dessa vägar. Jag var i byhuset på möte med dig om planen för Ludvigsborg men den planen bara försvann. Du svarade inte på frågan vad du gjort för att hjälpa oss Ludvigsborgare att komma till Höör?

  Svara
 6. Ludvigsborgare

  Lars, kan du inte svara på fråga? Vad har du gjort?

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.