Botten i skatteligan är toppen

Tidningen Dagens Samhälle listar Sveriges kommuners resultat de senaste 10 åren. Hörby hamnar på en icke hedrande plats 253 av 290. Det är dock mer intressant att vi i Hörby den senaste mandatperioden fått ordning på finanserna från de stora underskotten 2003 till 2004, och kunnat etablera kontroll på organisationen. Detta samtidigt som vi har Skånes 9e lägsta kommunala skattesat och dessutom har leverat ett överskott.

Så det är lite sorgligt när man läser kommentarena på Skånska Dagbladets webb angående ”nyheten” om bottenplaceringen. De antyder att Hörby skulle ha finanser i moras – så är ju inte fallet.

Faktum är att Hörby har en strikt budgetkontroll för att vi skall kunna fortsätta vara en lågskattekommun men med bevarad kommunal service. Per automatik, om det kommer för mycket pengar in i verksamheten, betyder det att man får en för stor kostym.

Jag som moderat tycker att det är bättre att använda resurserna effektivt. Att som Socialdemokraterna i våras direkt kräva skattehöjning på 75 öre är som att kissa i byxorna. Problemet försvinner inte.

Men vi skall vara klara över att den sociala sektorn drar mer pengar just nu. Försörjningsstödet har ökat på grund av lågkonjunkturen och det får konsekvenser. Våra invånare har lagstadgad rätt till stöd i svåra situationer och det skall vi naturligtvis se till att de få. Socialförvaltningen håller på att förstärka upp bemanningen så att de som är i behov av Socialförvaltningens tjänster skall kunna få service inom en rimlig tid med kvalitet.

Socialdemokraterna och Moderaterna har diametralt skild syn på hur man tacklar problem i verksamheten, vilket med tydlighet framgår av hanteringen av skattefrågan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.