Budget och konsulter engagerar mig och andra – det är jättebra!

Det är sant att jag är riktigt frustrerad; det är snart april och jag som socialnämndsledamot har fortfarande inte sett den budget som man internt har i förvaltningen. Denna interna budget är baserad på vad centrum- och verksamhetsledarna prognosticerar, direkt från den sociala myllan.

Vad jag däremot vet om, är budgetramen som kommer från fullmäktige. Även om jag inte personligen var med och tog beslutet (då jag fastnade i Lund i snöstormen) står jag bakom beslutet. Visst kan vi diskutera budgetramen, men hur relevant är den egentligen? Med insynen jag har nu, ter sig budgetramen som ett önskevärde om vad vi vill att det skall kosta,  inte vad det faktiskt kostar. 

Även om socialnämndes ordförande sa det med en härlig glimt i ögat, så träffade hon mitt i prick när hon sa ”att det inte stämmer att vi inte har en budget – vi har två”. Japp så är det!

Tills vi har fått rätt på detta med budgeterna (ja, det står rätt; pluralis) så finns det ingen anledning att ta in externa konsulter för analys. Jag kan redan nu säga vad de kommer fram till: ”styrning och ledningsfunktionerna behöver stärkas” Förfrågningsunderlaget som cirkulera i nämnden är under all kritik i luddighet. Från luddigheten drar jag konklusionen att de som draftat dokumentet inte helt är på banan med problemet. 

Jag hävdar med emfas att förvaltningsekonomen skall göra sitt jobb klart, med att strukturera upp ekonomi så att vi får den under kontroll med tydlig bild. Bara den kompromisslösa attityden som ekonomen visade under senaste nämndsammanträdet bådar gott för framtiden.

Vad jag inte delar i artikeln i Skånska Dagbladet är att jag kritiserar tjänstemän personligen. Tvärt om! De två jag nämnde, Jeanette Lilja (ekonomiansvarig för socialförvaltningen) och Anette Björk (centrumledare för centrum för mottagning och utredning), hyllade jag för deras kompetens och sätt att arbete. Om man inte kan visa på de goda exemplen vet jag inte hur grå och abstrakt vardagen kommer te sig.

Som jag skrev i mitt blogginlägg igår, så är det på centrumnivå som vi skall sätta igång när vi är klara med att få fram budgeten. Det är den enskilde verksamhetsledarens ansvar att analysera sin verksamhet. Någon toppstyrning skall vi inte i socialnämnden denna mandatperiod.

Det är så jag tycker, jag står för det och tvekar inte att säga det öppet.  Jag är helt övertygad om att, om vi får en bättre debatt, då har vi bättre förutsättningar att få en mer vitaliserad och transparent verksamhet i socialnämnden.

Jag delar helt Lars Ahlkvists kommentar om att det finns höjd inom Moderaterna för diskussion. Man är moderat för att man tror på den ideoligi som både jag och Lars representerar. Ett konsultupphandlingsunderlag är inte en partipolitisk fråga och kanske det är lite magstarkt att hävda en spricka för att vi har en diskussion. Som så ofta annars, är det mer formen än innehållet i debatten som väcker engagemang.

2 svar på ”Budget och konsulter engagerar mig och andra – det är jättebra!

 1. Daniel oja

  Jag tycker uppriktigt synd om dem som sitter i partier där man inte får lov att ha olika idéer om hur man når ett mål. Det är vitaliserande att kunna ha debatt.
  Till sakfrågan så delar jag din åsikt om den nya ekonomen och jag är övertygad om att vi när året är slut har vänt på alla stenar. När det gäller en extern revision så är naturligtvis det oerhört viktigt att uppdraget är så tydligt att man får ut något av värde. Jag inbillar mig att folk som har det som sin profession också kan detta.
  Budget finns förvisso, den springande punkten är om den är realistisk utifrån vad socialnämnden har för verksamhet i dagsläget. Det är det som ekonomen, omvärlsbevakningen, samt revisionen, centrumledarna ska ta reda på.

  Svara
 2. susanne meijer (S)

  Hej på er Moderater.

  Det verkar som vi har många gemensamma åsikter vad gäller budgeten. Trots allt är det femklövern som har majoriteten. S har under hela förra mandat perioden påpekat om och om igen det dåliga i budgetprocessen. att budgeten inte är världsförankrad. Siffror presenteras inte, handlingar läggs fram på sittande möte. Jag tror att på de flesta AU och nämndsmöten jag deltog i under de 2 åren jag var med förra perioden så var budgeten på agendan ideligen och jag vill påstå att det var S som höll fanan högt. Vad som hände sedan kan jag inte svara på men ni har ett ansvar att fullgöra.

  Nu avvaktar vi o ser var vi landar om ca 2 månader, ekonmen kan ju inte både sätta sig in i verksamheten och sammanfatta ca 8 månaders ekonomi i soc då det istport sett inte fanns någon ekonomisk bevakning.

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.