Spännande fullmäktige med fokus på socialnämnden

Idag har det varit fullmäktige i Hörby. Extra spännande var det med presentationen av socialnämndens verksamhet. Det bjöds till och med på ett rollspel om verksamheten vid centrum för förebyggande insatser (CFI). Dagens snackis var dock att socialchef Eva Carlström kastar in handduken den 15e april.

Under den efterföljande debatten berättade jag ur hjärtat hur jag upplever verksamheten, eller rättare sagt hur jag upplever den, när den presenteras för oss i nämnden. Först och främst har jag problem med att vi inte har en riktig budget. Jag som ledamot i socialnämnden vet inte vilka ekonomiska planer som verksamhetscheferna arbeter efter. Konstant referas det till skuggbudgeten (eller trevligare ”prognosen”), men det är inget som jag har fått se. Det vi i nämnden vet om, är budgetramen. Denna ram är fastställd av kommunfullmäktige, men den är en skimär, kanske inte ens ett teoretiskt värde. Det är otroligt frustrerande att inte veta hur landet ligger. Vidare sker uppföljningen mot förra årets månatliga utfall. Det är otroligt frustrerande att sitta i socialnämnden utan denna information. Först kollar man på verkligheten, sedan skapar man kartan. När detta är gjort är det dags för ritningen av det nya bygget.

På ett personligt plan är det svårt att förstå effektiviteten av verksamheten – jag tog exemplet med utvärderingen av U0X (som jag tidigare har skrivit om). Jag vet inte om jag förväntar mig för mycket, men evidensbaserade beslut är ett måste om man skall komma till rätta med verksamheten. Visst, det kan ta tid, men sannolikheten att man gör rätt ökar betydling om man tar med det som en parameter i beslutet.

Som sista punkt tog jag upp ett underlag för konsultinköp. Som nämndens ordförande nämnde var förfrågan populär ute bland konsultbolagen som tillfrågades – jag förstår varför det open-ended  kontraktet var populärt. Jag hävdar att det i detta skede inte är en konsultrapport som behövs. Just nu behöver verksamheten bottna i en egen analys tillsammans med den efterfrågade omvärldsanalysen. Är det så att någon centrumledare inte klara av att göra denna analys, eller att efter den är gjord och skillnaderna är oförklarade, då  (men först då) är det dags att ta in extern support. Det är som vissa påpekade, att viljan till att hugga tag i verksamheten är omfattande, men vi behöver inte springa ifrån förståndet.

Jag vet inte om jag bröt med några tabun om kritik när jag sa vad jag tyckete och hur jag uppfattar verksamheten. Hoppas att min vy som jag delade med mig gjorde fler intresserade av de spännande utmaningar vi har framför oss i socialnämnden de kommande åren.

3 svar på ”Spännande fullmäktige med fokus på socialnämnden

 1. Lars Ahlkvist

  Det fullmäktige har fastställt är en budget. Du var f ö med och antog den, så Du bör ha ett exemplar. Sen rapporteras det utfall till nämnden, och det underlaget borde vara bättre. Men det går att jämföra med budgeten och det är det Du får del av på sammanträdena.

  Jo, jag kan nog se ett och annat som inte är så vanligt, kanske rentav ett tabu. T ex detta med att offentligt recensera tjänstemän som inte kan ta debatten med sin arbetsgivare. Och ett och annat dömande värdeord som känns lite främmande och onödigt i ett förtroendefullt samarbete. Men vi är alla olika, och olika synpunkter kan berika. Så länge man drar åt samma mål och vill använda sig av de instrument som finns för att undvika nya underskott. Har inte riktigt förstått hur Du kan klaga på att ”det inte finns en budget” och inte vill ha in en extern ”second opinion” för att analysera de siffror Du faktiskt får i nämnden. Är inte det lite ologiskt?

  mvh
  /Lars

  Svara
 2. Per Elis Jansson Inläggsförfattare

  Tekniskt sett var jag inte med att ta budgeten då jag var fast i Lund i snöstorm, men du har rätt, jag står bakom den.

  Det var mer rätt som Jane sa med glimten i ögat, att vi har två budgetar, en som kommer uppifrån från fullmäktige, och en som kommer från verksamheterna i socialförvaltningen. Denna dubbla bokföring har jag problem med.

  Innan vi har fått rätt på detta, så är jag rätt så övertygad om att vi inte har har gjort hemläxan att ta in externa konsulter för analys. Det är därför jag explicit nämnde min uppskattning för Jeanette Lilja som nu tar tag i detta. Så tar jag mitt ansvar i situationen.

  Svara
 3. Pingback: Budget och konsulter engagerar mig och andra – det är jättebra! « perelis.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.