Det blåser i toppen av masten

Väderkvarnarna är många i planen, men tack och lov blir de färre när riddarna och dess vapendragare nyktrar till.

Kommunledningen drar bort förslaget om att anlägga en vindkraftspark vid ett storkhägn – ett nödvändigt första steg på en resa som kan bli något positvit för Hörby.

Äntligen lite liv från vinkraftskramarna, att börja se till andra värden som finns i bygden runt Svensköp. Tidigare var det endast de rena markägarintresssena runt vindkraften som drog de längsta stråna för att mjölka ut lite subventionerade vindkraftspengar.

Tråkligt för oss Hörbybor, att i beslutet verkar det vara mer Kristianstads kommuns behov av tysta områden som är tyngre vägande än turistnäring i Hörby kommun… trots att vi finns bara några kilometer bort. När är det smånäringen i Hörby som skall komma i första rummet vad gäller planeringen av vår mark?

Det är sant att det är kommunledningen som gör 180 gradersvändningen. Vad jag förstår, när jag pratade runt i somras, så är det inte många politiker som är positiva till planen. Planen verkar endast vara toppförankrad, och alla vet att när man binder fast en segelbåt, då binder man inte fast den i toppen på masten.

Nåja, första steget är alltid jobbigast att ta. Nu gäller det att fylla upp området och dess planeringen med visioner och möjligheter som gör att bygden kan blomma upp och inte utgöra en industriell bakgård. Skippa vindkraftsplanen totalt och alla de dyra utredningar som vi i kommunen måste stå för. Detta tjänar bara vindkraftsbolagen på, då de får en gräddfil till det område som tillhör, dels de många människrona, och dels de många möjligheterna.

”Binda i masten…” – En fantastisk analogi, om jag får säga det själv, som den landkrabba jag är.

Uppdaterat: som en läsare mycket riktigt påpekat ligger Stänkelösa närmare Önneköp än Svensköp. Kommunledningen har fortfarande att upptäcka storkar som har en approach från norr vid landning i Stänkelösa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.