Det sluttande planet

Av | 2015-11-28

Två dagar kvar innan budgetomröstningen i fullmäktige i Hörby. Regnbågen har enats om 60 öres skattehöjning. Kommunalrådet och ekonomichefen är inte överens om hur mycket detta kommer ge tillsammans med det sänkta överskottsmålet.

pisa

En Pisa-koalition vid styret i Hörby?

I Skånskan kan man läsa 2015-11-05 att Susanne Meijer tror att det kommer bli 33,7 miljoner kronor extra medan ekonomichefen säger att det blir 26 miljoner kronor extra för kommunpolitikerna att sätta sprätt på.

Några dagar efteråt på kommunstyrelsen i protokollet visar det sig att Susanne hade fel. Visst kan det vara så att vi i Hörby kan vara begåvade med ett kommunalråd som inte kan räkna, men vad värre är hennes utsaga att det är ”majoritetens uppfattning” – vi har en hel koalition av av felräknare vid styret.

På måndag kommer detta vara historia och då gäller det att titta framåt. Vad ser vi då? Susanne Meijer signalerar själv svaret i tidningen samma dag:

– Vi kommer även att lägga ett uppdrag till alla förvaltningarna att se över sina verksamheter. Senast i maj nästa år ska vi utvärdera hur det här har fallit ut.

– Om det inte har fått effekt då får vi sättas oss ner för ytterligare diskussioner och resonera om vad vi ska göra, informerar Susanne Meijer.

Skärmklipp_pil

Från 16e till 7e plats i Skåne… till att börja med

 

Detta kommer vara en självuppfyllande profetia för uppenbarligen finns det i sinnevärlden att det inte kommer att ge effekt. Om man på ett halvår i maj nästa år inte har kommit fram med besparingar, ja då är det dags för nästa skattehöjning.

För i Susanne Meijers värld så räcker inte 26 miljoner extra. Hon ville i första steget ha 33,7 miljoner till sin agenda. De 75 öre som vänster-delen av regnbågen gick fram med initialt skulle bara blivit i runda slängar 30,6 miljoner – det fattas ytterligare två miljoner och vad är lättaste sättet att fixa fram de pengarna?

Det pratas mycket om signalpolitik i dagarna för att styra strömningar. De signaler som skickas ut från kommunalrådet till kommunförvaltningen är att det är bara och vänta ett år till så kommer de felande 7,7 miljonerna.

Jag har fått frågor om de 99 örena som jag skrev om i min insändare i Skånskan som ni kunde läsa den 24 november. För om ni räknar lite på dessa 99 öre så ser Susanne en framtid med en förvaltning som behöver 38 miljoner mer än vad de hade 2015.

Därför är det förvånande att något av de borgerliga partierna är med på resan på det sluttande planet mot Skånes tredje högsta skattesats.

Resan kommer dock inte sluta där. I och med att skattesatsen ökar kommer fler och fler höginkomsttagare (nettobetalare till kommunen) dra sig för att bosätta sig i Hörby. Med en generös social agenda kommer kommunen locka välfärdskonsumenter.

Susanne Meijer förklarar själv vad skattehöjningen är till för i Skånskan 2015-10-15:

Den styrande koalitionens övergripande mål är att göra kommunen mer attraktiv, förklarade Susanne Meijer på pressmötet.

Skatteunderlaget kommer obönhörligen att minska och behoven öka. Konsekvensen är att kommunen kommer behöva återigen öka skatteuttaget från medborgarna.

Hörby kommun är på väg mot en negativ skattespiral och spiralen börjar på måndag och kommer inte sluta förrän en majoritet av kommunfullmäktige säger nej till den nu förda politiken.

 

 

Ett svar på ”Det sluttande planet

  1. Daniel oja

    Det enda man kan vara säker på är att pengarna kommer vara slut. Igen.
    Vad kommunen skulle göra är precis tvärtom. Dvs bestämma sig för att sänka skatten med tex en krona. Slöseriet är enormt.

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.