En långsiktigt hållbar politik

Idag så ser vi radikala förändringar i politiken vad gäller flyktinghanteringen. Heliga kor slaktas i parti och minut – allt är uppe för omprövning. Vi är lyckligt lottade som lever i brytningstider för det är då man kan titta in i sprickorna i de politiska partiernas fina fasader.

I en tid när partierna har blivit anemiska och de endast består av ett varumärke, då är det ännu mer intressant att titta in i öppningarna. Den naturliga åsiktsosmosen har försvunnit när partierna blivit mer fundamentalistiska i sina få ståndpunkter. Fundamentalismen i dessa få ståndpunkter blir då så central att man får en rabiat praktisk hållning. Detta trots att verkligheten, uppenbart för alla, motsäger partiets beskrivning.

Utbytet av åsikter över partigränser har ersatts av branding och profiling utifrån identifiering hos potentiella väljargrupper som i val kan fortsätta ge partierna ett existensberättigande. I de fall när principiella eller ideologiska åsikter uttrycks inträffar det inte sällan att individen som kommunicerar åsikten avskiljs från sin poster, möjligheter till avancemang eller till och med förlorar sitt medlemskap.

Risken för att skada det ömtåliga varumärken måste minimeras. Varje ståndpunkt som riskerar att skilja partiet från någon väljare är ett problem. Konsekvensen är att när något händer, så står de politiska mediamaskinerna handfallna och har inte förmåga att agera proaktivt utifrån det samhälle man vill skapa. I stället för att stå för vad man långsiktigt anser är det bästa för Sverige, så väljer partierna att analysera vad som är det bästa för partiet kortsiktigt i nästa mätning av väljarsympatier.

Partierna måste med sina nya modus operandi invänta tills tillräckligt många tyckare har skickat upp sina försöksballonger, och man studerat väljarkårens reaktioner på dessa, innan man kan lägga fram sin egna politik.

Låt oss ta ett exempel: Ta Migrationsöverenskommelsen som Folkpartiet var med och beslutade om. Där beslutades att tillfälliga uppehållstillstånd är det som gäller nu i Sverige. På Folkpartiets landsmöte får partiledningen kritik för det utifrån ett ideologiskt perspektiv.

Överenskommelsen fattades när landets sociala system går på knäna och allmänheten, som ser trygghetssystemen kollapsa, skriker efter åtgärder från politikerna . Det mest intressanta är att lyssna på hur partiledningen försvarar överenskommelsen på slutet av klippet. Här är ett klipp från Ekot 2015-11-21 1700:

logoOmbunden Wikström och Håkansson diskuterar vart man som parti vill ta sig medan partystyrelserepresentanten Fredrik Malm ser det som viktigast att man uppfattas som ett seriöst parti.

Här har Folkpartiet liksom alla andra partier, utom extremvänstern och Sverigedemokraterna, gjort en 180 graderssväng när deras politik förkastades av väljarkåren. Trots det förväntar sig en partistyrelserepresentant att man skall uppfatta dem som seriösa.

Det finns bara två sätt att tolka denna 180 graderssväng

 1. Att man haft fel hela tiden när man kritiserat Sverigedemokraterna, eller
 2. Att man beslutar sitt partis politik utifrån opinionsmätningar

Faktum är att det är så otroligt mycket svårare att gissa vad andra tycker än att ta reda på vad man själv tycker.  Det är faktiskt inte ens sannolikt att man kommer i närheten. Detta eftersom allmänheten har till vana att mest reagera på händelser som redan har hänt och sällan bedriver en analys eller förmår formulera om ett långsiktigt samhälle.

Den långsiktiga konsekvensen är att partierna slutar vara relevanta. Mest bekymmersamt är det eftersom den representativa demokratin bygger på att vi har partier som faktiskt står för något och att det spelar roll vad man röstar på där man kan förvänta sig att en viss politik drivs från respektive parti.

Det är intressant att se att partierna själva är det största hotet mot demokratin i en tid när jihadist-galenpannor löper amok i Västeuropa.

3 svar på ”En långsiktigt hållbar politik

 1. Gustav

  Det är självklart att det är en kombination av 1 och 2.

  1: Övriga partier har haft helt fel när de inte förutsåg vilken katastrof dessa öppna hjärtan blev för Svenska skattebetalare. Tom Hans Rosling fick anstränga sig på flyktinggalan i Globen för att dölja att Jimmie haft rätt hela tiden, vilket han medgivit var det svåraste.

  2: Det är väl bara (v), (mp), (c) och (sd) som är någorlunda rakryggade i denna självpåtagna kris som hållit samma linje över tid. Övriga är kappvändare som aldrig kommer erkänna detta gigantiska misstag.
  Kan Sverige ha flyktingar i tält utan bygglov i Skåne, borde man kunna ha det i Mellanöstern till en bråkdel av kostnaden(kan det vara 1% mot att ha de i Sverige).
  Då har jag inte tagit i beaktande av alla brott(misshandel, mord, våldtäkt etc) som de begår, eftersom det av kända skäl är svårt att få fram.

  Nej, istället vräker man ett fåtal villavagnar på Olofsbo camping pga avsaknad av bygglov och samtidigt låter Bert Karlsson hyra 200 husvagnar från KABE och ha de som boende på samma plats.

  Jag personligen är förvånad att (sd) bara får ca 27% i de sista seriösa opinionsundersökningarna.

  Svara
  1. Gustav

   Jag hade lite fel när jag förbisåg att verkligheten även kommit ikapp Romson, men det är lätt att vara efterklok.

   Kvar står då Sjöstedt och Åkesson varav den ena aldrig får se en ekonomisk flykting i sitt reservat på Östermalm som vi skattebetalare/företagare fick se på Malmö Central en lördagsmorgon som hade blivit ett flyktingläger med minst 300 personer varav det det var 8 kvinnor, 12 riktiga barn och resten var barn enligt Sahlins sätt att definiera ålder. Men hon har troligtvis fullt upp med att öppna telefonlinjer för återkommande flyktingar så de kan integreras i ”vårt” samhälle så hon har fullt upp så en felbedömning från hennes sida kan vara ursäktande.
   Till dessa sk barn krävdes det ca 20 poliser och ca 40 väktare. Har Hörby en sådan personaltäthet att på 300 på Era äldreboenden har 60 undersköterskor/vårdare en lördagsmorgon. Det är nog svårt att slå för tom Meijer. Men om Ni avstår en chipspåse för alla i kommunen varje vecka kanske Ni kan räkna hem det, men då blir det inget över till ”flyktingarna”.

   Svara
 2. Gustav

  https://youtu.be/cGVWkwFfDSQ

  Detta säger väl allt om kappvändaren Löve’n. Från att gå från att alla ska ha jobb till att huset är fullt och i förlängningen vältra över id kontrollen på de stackarna som jobbar inom järnvägen.

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.