Ekonomi i fokus

Av | 2012-03-23

Igår kväll, torsdag, var det socialnämndssammanträde. Under ordinarie ordförandens timeout på obestämd tid, var det Maria Danielsson som svingade klubban. Det är uppenbart att osäkerheten i ledningen vållar ineffektivitet i exekveringen där beredningen inte fungerar. Jag hoppas på en snar lösning på detta problem.

Men inte desto mindre var det röj på mötet – visst skulle det blivit både gult och rött kort om augustis regelsamling skulle tillämpats. Tack och lov är det en grupp som numera respekterar varandra. Harmoni kanske är ett starkt ord, men vi är på väg!

Ni som läsare vet att jag är speciellt intresserad av budgetuppföljningen, och så är numera större delen av nämnden… och förvaltningen. Efter dragningen av förvaltningsekonomen om situationen på förvaltningen, uppstod det en spontan applåd. Att mentaliteten inom organisationen är diametralt motsatt mot bara för ett år sedan är klart. Jag kommer ihåg mars-mötet 2011, och det kaos som rådde där.

Intresserade åhörare till ekonomidragningen

Stort fokus på förvaltningsekonomens dragning: Från vänster politikerna Gerty Holst (SD), Lars Evald Svensson(SPI), Bertil Andersson (SD), Eva-Lena Danell Törnqvist (V). På raden bakom syns kommunalrådet Lars Ahlkvist som övervakar överläggningen i ordförandens frånvaro.

Vad var det då som föranledde applåden då? Jo, det var förvaltningschefens och förvaltningsekonomens agerande att ta tag i verksamheten, och då gäller det tjänstepaletten som tillhandahålls av centrum för mottagning och utredning (CMU). Centrumledare, förvaltningsekonom och förvaltningschef har gemensamt utarbetat ett förslag på kortsiktiga mål för att lägga en plan. Tag bara placeringarna av barn, där man satt upp de kortsiktiga målet att ta hem tio stycken barn från dyra externa placeringar. Under april kommer förvaltningen återkomma med plan och beräkningar på de kortsiktiga målen. Det är klart att man som politiker är stolt över denna organisation och förvaltning.

Prognosen som ligger just nu är någonstans mellan +3 och -26 Mkr, och detta skulle jag vilja säga att det ligger i linje med vad vi skrev i budgeten för 2012. Då konstaterade vi att besparingarna inte kommer ge full effekt under året. Vad drar vi för slutsatser av det? Jag skulle vilja säga att vi börjar få kontroll på verksamheten.

Politiskt blev också skillnaderna tydliga i beslutet. Socialdemokraterna ville på sittande möte genast äska mer pengar (26Mkr) till socialnämnden, som att loppet är kört för året. Alliansen, ja, faktiskt hela övriga socialnämnden visade det sig efter votering, konstaterar att 2012 är ett oskrivet blad, med stora osäkerheter inom prognosen, men att vi stenhårt skall jobba vidare med att reducera kostnadsmassan och att -26Mkr inte är något vi lutar oss tillbaka med.

Detta tycker jag visar på attityden till vad vi håller på med, vem det är som har fokus och ett oförtrutet arbete med att faktiskt jobba med verksamheten för att minska den ekonomiska belastningen på kommunen och i längden dess invånare. Jag tycker kommunen skall vara en lean service machine, och igår blev det i socialnämnden återigen tydligt att en allians- och moderatledd kommun är den bästa garanten för att hålla fokus på detta.

Dock vill jag inte förringa våra socialdemokrater i nämnden. Jag ger dem en stor eloge för det idoga yrkandet, långt efter att min hjärna hade gått och lagt sig under mötet – inget fel på deras stamina uppenbarligen.

Men det var inte bara ekonomin som var ett rafflande ärende på detta möte… mer om de andra, som organisation, sekretessbrott och placeringar av barn utan avtal i kommande inlägg här på perelis.se under helgen.

Ett svar på ”Ekonomi i fokus

  1. Medborgare

    Vad i hela friden kunde Ahlkvist tillföra mötet??

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.