Katastrof med familjehemmen något positivt


På Facebook sågas jag av oppositionen för min förra artikel där jag tycker att det har blivit bättre sedan mars-mötet 2011. Ni må tycka jag har gått och blivit skogstokig, men jag tycker även rapporten om bristerna inom familjehemshanteringen är något bra.

Visst, det är inte bra att kvaliteten är kass (eller rättare sagt obefintlig), men det faktum att vi, efter att vi fick reda på underbemanningen på familjehemshandläggare* agerade och stärkte upp bemanningen tycker jag visar att vi vågar. Rapporten är ett resultat av det agerandet. Läs rapporten Åtgärdsförslag avseende familjehemsvården.

Ponera att vi inte agerat, då hade barnen fortsatt i limboläge ute i klorofyllet; kommunen hade fortsatt att spendera pengar och effektiviteten/kvaliteten fortsatt vara låg utan att vi vetat om det. All heder till dessa handläggare på IFO som jagat fram dessa uppgifter.

Dessutom, all heder till alla dem som inte försökt sätta stopp för att rapporten skulle publiceras. Tro mig, jag har hört skrämmande historier om en chef som inte ville att denna rapport skulle se dagens ljus. Visst kastar det skit på oss politiker och förvaltningen när en dylik rapport publiceras i Skånska dagbladet 2012-03-24, men det primära är att det kommer upp till ytan så att man kan agera på informationen.

Jag har sagt det innan, det kommer bli värre innan de blir bättre. Ju fler stenar vi kommer vända på, desto mer kommer det svida. Redan på budgetdebatten 2011 pekade jag på resan som vi inom Socialnämnden har framför oss 2012, men det är en resa som vi måste genomföra även om det kommer storma.

* Förra gången när jag rörde till titlarna nere på IFO blev jag tillrättavisad – har jag gjort det igen är jag avslöjad att jag inte fattade förklaringen… Sorry tjejer 🙁

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.