Ett visselblåsande som skulle få Jerikos murar att rämna

Det var en lång kväll uppe i Lybys församlingshem på måndagen. Uppräkning av avgifterna för maten och parkeringen på Nya torg engagerade många talare. Jag får återkomma till det första ämnet, men först om parkeringen och därefter blåsningen.

Min bloggarkollega Lars Eriksson har tydligt belyst diskussionen om parkeringen och trängseln. Formellt så var anledningen att säga nej till förslaget var att det inte fanns pengar till en utredning.

På min fråga så fick fullmäktige reda på hörsägen att utredningen kulle kosta 200-250 tusen kronor. ”Hur svårt kan det vara” var det någon som frågade, och jag kan bara hålla med.

Det är inte bara viktigt för oss som kommer utifrån att få parkeringsplats, men även att underlätta för centrumhandeln som är så viktig för att hålla Hörby centrum levande. Alla Centerpartister på den nya listan röstade för förslaget!

Socialdemokraterna föreslog genom Anita Ullmann att den butik som drar mest trafik och besökare till centrum skulle flyttas från centrum. Därmed skulle man riskera ännu mer att kundunderlaget i centrum minskas.

Både Moderater och Socialdemokrater ställde sig mangrant på tvärs för att hjälpa till i centrum genom att låta torget nyttjas då det ändå inte används. Tråkigt att se att de två största partierna inte har det bästa för ögonen vare sig det gäller tillgängligheten från Hörbys landsbygd eller centrumhandeln.

Som ett av de sista ämnena, faktiskt under hela mandatperioden, kom en motion från firma Cimmerbeck-Ahlkvist. Motionen säger att man skall införa en visselblåsarfunktion för oegentligheter.

Det är så dags säger jag!

vuvuzela

En änglakör med vuvuzelor, men vad skulle det hjälpa om ingen lyssnar

Om man skulle lagt förslaget i början på mandatperioden hade kommunhusets väggar rämnat i visselblåsandet som föranletts av samma firma som lämnade in motionen. I måndags möttes förslaget av en gäspning  och jag var mest nöjd över att få gå hem och sova inför tidig tisdagsmorgon.

3 svar på ”Ett visselblåsande som skulle få Jerikos murar att rämna

 1. Nasare

  Glad att det finns folk i politiken som upplever nya torg liknande Himmelska Fridens torg,precis som jag. Hörby kommun har misslyckats för andra gången minst med att förbättra torgmiljön och samtidigt ordna fram ett antal centrala parkeringsplatser för de som av olika skäl inte kan gå till vad/vem de behöver besöka i centrum. Första gången var dessa @&:?&@ fickor längs Storgatan som kostat bilägare och deras försäkringsbolag en förmögenhet i förstörda däck, fälgar och hjulinställningar. Oavsett vad politikerna avsett används Storgatan som genomfartsled (vad är alternativet, köra ut på E22 för att ta sig från Kommunalhuset till Slagtofta?), såsom parkeringsfickorna är utformade har många tydliga problem att ta sig in och ut utan att allvarligt störa den övriga trafiken. Gatorna runt Nya Torg är alla fulla av parkerade bilar i båda riktningarna, så att snart sagt ingen kan ta sig fram utan att det bildas köer. Just nu har politikerna dessutom belamrat Gamla Torg med sina hoddor och ytterligare försämrat miljön kring våra torg. I två dagar nu, avsett tid på dagen, Har det varit omöjligt att ens för de med handikapptillstånd att hitta en parkeringsplats på annan plats än Parktorget. Får jag föreslå att alla politiker parkerar på Söderängen, både med sina bilar och hoddor? Vi kan ju ha parkeringen där och en shuttle bus service som kört runt folk dit de ska!

  Svara
 2. Anders

  Varför har man inte valstugorna på Nya Torg istället för att ta upp de få parkeringsplatser som faktiskt finns inne i byn?

  Svara
  1. Per Elis Jansson Inläggsförfattare

   Ja, det är en bra fråga – Ahlkvisten sa i fullmäktige i Lyby att torget var uppbokat med något annat arrangemang en helg under valrörelsen om jag hörde rätt.

   Behövs nog lite bättre planering, känns som om torget inte kan användas till mycket, varken som parkering eller till valrörelse.

   …. men det var en trevlig loppmarknad där idag

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.