Fifteen minutes of fame

Min dotter hade sett fram emot Yohios framträdande på Hörby kulturkalas. Så bara för hennes skull stod jag där med henne på axlarna och lyssnade med öronpropparna i. Jag har absolut ingen åsikt om denna varelse i rosa sparkdräkt och dennes framträdande, men inramningen var så sjaskig.

10 minuter före och efter uppträdandet var det reklam för att man skulle köpa t-shirt för 200kr. Det var bara de saker som köptes där och då som skulle signeras – det gjordes fullt klart.

Som pappa hade jag inga ambitioner att lägga 200 kronor på en t-shirt till min dotter. Detta ledde naturligtvis till att det inte blev någon signatur. Före framträdandet hade hon varit glad och entusiastisk medan efter framträdande var hon butter och besviken.

Så då har jag funderat i vems intresse som Yohio faktiskt stod på scenen? Han själv gjorde väl så gott hand kunde för att få Hörbypubliken att hoppa till låtarna, men frågan är om det inte bara är en fasad av passion? Är musiken bara ett medel som reducerar det hela till att mest handla om att kränga t-shirts till barn och tonåringar?

Vad är det för image som projiceras genom uppträdandet på lastbilsflaket i Hörby? Mycket av stjärnglansen kändes fadd i den omgivande kulturen av att utnyttja den momentana berömmelsen maximalt. Det kändes som en panik över att inte kunna förnya sig genom att återigen kunna etablera en nisch på musikhimlen. I den paniken handlade det inte om att bygga långsiktiga relationer till eventuella fans, utan mer att tvåla ut de sista kronorna ur det sjunkande skeppet.

Jag är rätt nöjd med att veta att mina besök på dylika tillställningar kommer vara starkt begränsat i framtiden. Om nu dottern mot förmodan vill ha med mig till ytterligare ett event, så kommer besöket föregås av en grundlig genomgång med henne av de marknadsmässiga förutsättningarna för evenemanget för att sätta rätt expectation level.

15 svar på ”Fifteen minutes of fame

 1. Lars Ahlkvist

  Intressant! Ett arrangemang (inte gratis att arrangera men med sponsorhjälp så…) som kommunen bjuder på gratis. Inga inträden. Snål far som inte kan lägga en normal inträdeskostnad (insparad på gratisarrangemang) på dottern, och skyller besvikelse på artisten. Skaffa en spegel att titta i? Du kan säkert hitta en billig:-) Hoppas den inte spricker 🙂

  Svara
  1. Bengt Gustavson

   Mycket konstigt inlägg. Vilket arrangemang ”bjuder” kommunen på? Jag trodde att det var skattepengar som gick till detta, men det är tydligen fel.
   Vad är, enl. L Ahlkvist, normal inträdeskostnad till ett sponsrat evenemang?
   Som det nu har blivit så har Kulturkalaset överlevt sig själv. Varför satsar kommunen, med sponsorhjälp, på artister ”utifrån” och inte på våra egna förmågor?
   Tycker man från kommunens sida att Kulturskolans elever och Hörbys ”’egna” artister inte är tillräckligt duktiga, eller vad?

   Svara
  2. wilma sandin

   jag heter wilma och är dottern till per elis och tycker själv att det är bra att han inte lade ner pengar på en onödig t-shirt som jag aldrig skulle använda. Min pappa kan vara snål ibland men till skillnad från t.ex dig gör han bra beslut. Du är en vuxen man och sitter och hatar på andra människor. skaffa själv en spegel så kanske du ser att du ska är vuxen och inte en femåring som du beter dig som.

   Svara
 2. Anders

  Lars,Jag upplevde det på samma sätt som Per-Elis beskriver. In och köra 3 låtar (playback), bandet (som inte spelade) sprang runt på scenen och tog bilder för Facebook/fan-site. Sedan två minuters säljsnack på scenen och avslut med sista låten (playback igen), och sen kränga grejer bakom scenen.
  Det var sunkigt, tyvärr. Min uppfattning är att många av de egna förmågorna på småscenerna hade bättre sångröster, mer glädje och engagemang.
  Nä, nästa år, lägg pengarna på andra typer av band/musik som kommer med glädje för musiken och sången.

  Svara
 3. hörbyväljare

  Hörby kommun ”bjuder inte på något gratis” – det som betalas av Hörby kommun betalas med kommunskattebetalarnas pengar.

  Svara
 4. Anna

  Inte gratis om budskapet är att sälja också. Tänk på familjerna med flera barn. Här är det viktigt att få sätta gränser också och då blir det sura miner. Familjerna skall inte bli utnyttjade om man går på en kommunal aktivitet. Det fanns säkert många föräldrar där, som nu strax före lön inte hade pengarna.
  Jag har de senaste åren, när jag sett artistlistan, undrat om det är rätt sätt att använda skattepengarna på. Visserligen finns det sponsorer till artisterna, men skattebetalarna betalar väl resten. Det måste kosta mycket med allt detta.
  Gå tillbaka till som det började med lokala förmågor och en lokal folkfest.
  Kanske på en helg, så barnen/vuxna som skall sova också kan vara med.
  Det finns ju så många körer i kommunen som säkert också kan uppträda gratis.

  Svara
 5. Yvonne Kulstad

  Nu har vi då haft ett ”Kulturkalas”, vilket är väldigt positivt för Hörby och dess invånare. MEN – tyvärr verkar det alltid finnas något man måste gnälla på. I den här kommunen har vi en slogan som är lagd åt det positiva hållet och som heter ”Vi vågar,” och PerElis själv sitter i ”Visions- och demokratigruppen” som ju då naturligt handlar om vad som ska hända framåt i tiden med en positiv ton. Mycket visioner tror jag inte att gnällspikar har, tvärtom brukar det vara de som sitter och säger att ”det var bättre förr” och ”så här gjorde vi på min tid, och det fungerade ” och som alltid ser på världen med en satirisk och cynisk blick i stället för att se på världen med en ”can do” attityd.

  Svara
  1. Lars Eriksson

   Jag är inte förvånad över att du tar din forna(?) partikamrat i försvar Yvonne.

   Men lyckas du inte bättre än att en uppfattning är att gnälla. Och gnäller man, så har man inga framtidsvisioner och då tycker Per Elis att det var bättre förr.
   Snacka om att hugga i sten, visionslösa politiker finns det gott om i Hörby men PE tillhör definitivt inte den gruppen.
   Och det är en orsak till att moderatledningen försöker frysa ut honom.
   Hade vi haft fler politiker med liknande visionsnivå så hade inte hörbypolitiken sett ut som den gör idag, där visionerna bestäms på ett kontor av några få politiker.

   Svara
   1. Yvonne Kulstad

    Nåja, nu var ju inte mitt svar ett försök att försvara Lars Ahlqvist – och för övrigt så är ju även du och Per Elis mina forna partikamrater. Jag tycker bara att det gnälls för mycket, och med gnäll kommer man inte så mycket framåt utan snarare bakåt.

    Svara
 6. Per Elis

  Om kommunen tar dit en artist till kulturkalaset förväntar jag mig att merparten av scentiden faktiskt skall handla om musiken och inte att sälja t-shirts. Prioritet för mig är medborgarnas upplevelse och inte artisternas behov av mer-sälj utöver det gage som betalas up-front.

  Det kan ingalunda vara ett kommunalt uppdrag att leverera kunder till uppträdande artister för att sponsringen inte var tillräckligt tilltagen i första instansen.

  Bara för att någon säger till mig att jag skall köpa en sak så betyder det inte att jag gör det, varken på kulturkalaset eller politiken. Det torde stå klart efter att jag vägrat deltagande i mången galenskaper och upptåg ledda av ovan debattör.

  Svara
 7. Anita Ullmann

  Ska det verkligen vara jag som behöver förklara innebörden av merchandising och marknadsföring? Jag trodde att ni var mera medvetna om och positiva till olika former att tjäna pengar.

  Inte ens jag som antagligen är mera kritisk till kapitalismens utformning än övriga i denna debatt har svårt att förstå varför dagens one-hit-wonder-artister använder sig av merchandising för att profitera så mycket som möjligt inom kort tid. Och inte ens jag kan se något dåligt med att en kommun marknadsför sig med hjälp av betalda artister.

  Jag tycker ni är ute och cyklar rejält. Ska vi i framtiden även förbjuda att knallarna på Hörby marknad säljer sina i många fall kvalitativt tvivelaktiga produkter och gå tillbaka till hur marknaden såg ut för 100 år? Vi kanske ska bli ett slags Amishsamhälle, eller hur tänkte ni?

  Svara
 8. Edvin

  Men Per-Elis!

  T-shirten, reklamen, allt! Allt det är ju ett resultat av borgerlig girighetspolitik! Du kan ju inte tycka det är dåligt? Det är ju liberalernas grundsyn med fri marknad och handel, skit i kulturen när det finns pengar att tjäna!

  Annars tycker jag ”varelsen” som du så vackert uttryckte det är en ytterst stark symbol för att våga vara den man är. Yohio symboliserar mod och styrka! Han är säkert miljöpartist! Yohio är en person som verkligen ska beundras, ordet varelse är kul i sagor om troll, men inte i bemärkelse av människor.

  Svara
 9. Yvonne

  Läste just att Yohio ska uppträda i Allsång på Skansen den 2 juli. Känns litet märkligt att en ”varelse i rosa sparkdräkt” som fått ”momentan berömmelse” tycks tlllräckligt bra för att få uppträda i ett av SVTs stora publikdragande sommarsatsningar. Eller, är det så att PerElis tyckande om Yohio inte överensstämmer med den stora massans åsikt? 🙂 Och vem vet, det kanske säljs signerade T-shirts i Stockholm också 😉

  Svara
  1. Per Elis Jansson Inläggsförfattare

   Det är med säkerhet så att Janssons åsikter om Yohio inte stämmer med den stora massans åsikter. Det kan hävdas med bestämdhet.

   Det gäller nog för väldigt många andra åsikter också, men tillskillnad från vissa har jag sådana.

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.