Filterbubblor är bara förnamnet

Ofta jag har haft anledning att le när ämnet social medier har diskuterats i sammanhang där det har visat sig att användandet i stort har handlat om antisociala beteenden. Även denna blogg har haft sin del av detta – vissa av mina antagonister, och anhängare till dessa, har stämplat din bloggare som mobbare och grövre ting än så.

Det krävs att man vet vad som är upp och ner för att inte själv bli galen i denna värld av påhopp och kränkningar – man måste veta vem som är mest galen… Klarar man inte av det så kan tekniken hjälpa till och filtrera bort galningarna så att du bara behöver umgås med dina vänner – ja, i princip att umgås med dina egna tankar bara.

Detta är de så kallade filterbubblorna som uppstår på grund av att bolaget bakom den sociala plattformen implementerar algoritmer för att hålla kvar dig så länge som möjligt för att visa maximal mängd reklam för dig. Efter som din hjärna i passivt läge är så förutsägbar, räknar algoritmen enkelt ut vad du tycker om och matar dig med information som du gillar för att du skall fortsätta att dra med tummen upp över skärmen ytterligare några timmar.

Så långt är allt som vanligt men en ny form av filterbubbla håller på att uppstå utan inblandning av något så banalt som algoritmer – något ännu mer kraftfullt är i aktion: rädsla och förlorad identitet… och det kommer förändra samhället som vi känner det.

Det har varit en spännande tid från nyår fram till idag – jag tänker inte så mycket på stormningen av kongressen i Washington utan mer på reaktionerna från techbolagen, hur Facebook och Twitter stängt ner konton för Trump. Amazon, genom Amazon Web Services (AWS), har stängt ner Parlor, som är en annan socialmedia plattform som används av Trump-supportrar. Strömhoppet från Trump av tech bolag fortsattes av en betaltjänst vid namn Stripe som blockerade betalningar till Trumps kampanjkonto.

Tills vi ser dem nästa gång… och då kommer de inte att ha som mål att göra selfies

Ingen reaktion saknar en motriktad aktion – vad tror ni Trumpsupportrarna gör nu då? Åker hem till sina hemmasnickrade bunkrar i fly-over states, knyter i näven i fickan för att sedan sätta sig och dricker öl i väntan på att världen skall sluta vara orättvis mot dem? Naturligtvis inte – det följande är vad jag tror kommer hända:

Trump-supportar och deras ledarskap kommer flytta över till ett alternativt Internet och radikaliseras ytterligare där.

Den underliggande dataplattformarna som kör de sociala plattformarna är numera en commodity, d.v.s. det krävs väldigt lite teknisk kompetens och ekonomiska resurser för att bygga upp en FAANG-oberoende infrastruktur. Script-snurrorna som skapar de social medieplattformerna med flöde är också lätta att skapa och vad gäller pengarna så är det ingen som kontrollerar bitcoin. Det finns en uppsjö med serverbolag, sociala plattformar och betaltjänstbolag som kan köpas billigt från ruinens brant efter att blivit marginaliserade av big tech och som av ägarna bara väntar på att chashas ut.

När detta har hänt har man flyttat en hel ideologi med alla dess anhängare till ett helt annat virtuellt land. Detta land är baserat på uppfattningen om att tankar som går emot ledaren definieras som ”fake news”. Detta land ligger vidare mitt i landet som inte vill ha med dem att göra. I detta virtuella land kommer strömningar som QAnon vara mainstream – darknet har helt plötsligt fått en helt ny invånarskara som är helt i deras ledares mentala våld – Jehovas Vittnen och Scientologer är söndagsskola jämförelse med denna rörelse.

Visserligen är det inte nytt – Kina har sedan länge haft ett en brandvägg som har ”skyddat” sina medborgare från att utsättas för fake news och på det sättet bygga harmoni mellan stat och medborgare. Jag har själv dragit nytta av the red firewall of China när jag vandes av mitt Facebook-beroende under en månadslång tjänsteresa; mycket effektiv social-media-detox! Men det är en skillnad då detta sker utanför nationalstatens kontroll inom nationalstatens gräns.

Begreppet ”Social distansering”, som vi har lärt oss att använda under Corona-pandemin, kommer vi snart att kunna återanvända med ny och mer ordagrann betydelse. I sin version av Internet, kommer denna grupp att radikaliseras ännu mer helt ostört av social påverkan eller statens övervakningsorgan.

Till slut, när tankarna i detta virtuella land börjar genom resonans självsvänga, då kommer de komma ut med vapen i hand, ännu mer övertygade om oförrätterna som de är utsatta för. Dessutom kommer de att vara bättre utrustade, bättre mentalt förberedda, bättre ledda och ha en bättre bild av fienden: den liberala demokratins samhälle.

Jag ger det fyra år innan vi kan se detta och då finns det inga murar i världen som kan skydda det USA som vi har lärt känna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.